Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2024,
9.52

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

floorball

Torek, 30. 1. 2024, 9.52

3 mesece

kvalifikacije za svetovno prvenstvo v floorballu (31. januar–4. februar, Škofja Loka)

Slovenci na domačih tleh naskakujejo prvo urvstitev na svetovno prvenstvo elite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
floorball | Slovenci bodo od srede do nedelje v Škofji Loki lovili vstopnico za preboj na svetovno prvenstvo v floorballu. | Foto Dori Nyerges

Slovenci bodo od srede do nedelje v Škofji Loki lovili vstopnico za preboj na svetovno prvenstvo v floorballu.

Foto: Dori Nyerges

V Škofji Loki narašča vročica pred kvalifikacijami za svetovno prvenstvo v floorballu za moške. Med 31. 1. in 4. 2. bo slovenska reprezentanca pod vodstvom Gorazda Tomca lovila eno izmed treh vstopnic, ki vodijo na SP v švedski Malmö.

Sportal Najprej motorika in koordinacija, pozneje tehnika, šele nato "na polno"

Gorazd Tomc je v slovenski floorball vpet že od preloma tisočletja, najprej kot igralec, v zadnjih letih pa predvsem kot trener najboljšega slovenskega kluba škofjeloškega Insporta in selektor reprezentance.

Kam trenutno sodi slovenska reprezentanca v floorballu?

Svetovni floorball se razvršča v tri kakovostne kategorije. Vodilne štiri ekipe so ekipe Švedske, Finske, Češke in Švice. V drugo kategorijo sodijo Norvežani, Danci, Latvijci, Estonci, Slovaki, Nemci, Poljaki, mi pa z večino preostalih držav sodimo v tretjo raven svetovnega floorballa. V Sloveniji smo si že pred leti zadali cilj, da zmanjšamo razliko do druge skupine oziroma da vstopimo vanjo. Ne gre nam slabo, trenutno smo 18. na svetu in nekako med vodilnimi v tretji kategoriji, nam je pa do zdaj vedno zmanjkalo nekaj kakovosti in tudi nekaj športne sreče za zmage nad večjimi reprezentancami in preboj višje, predvsem na svetovno prvenstvo.

floorball
Sportal Škofja Loka bo gostila kvalifikacije za svetovno prvenstvo v floorballu

Po nekaj tesnih negativnih razpletih prejšnjih kvalifikacij boste tokrat uvrstitev na SP lovili v domači Škofji Loki.

Kot zanimivost naj povem, da smo v zadnjih treh kvalifikacijah za las ostali brez nastopa na svetovnih prvenstvih. Leta 2018 na Slovaškem smo v nekoliko čudnih okoliščinah proti Nemcem izgubili pol minute pred koncem tekme. Podobno je bilo leta 2020 na Danskem na tekmi proti Poljakom, ko smo prejeli odločilni zadetek 15 sekund pred koncem tekme, kar je pomenilo konec naših sanj. Na zadnjih kvalifikacijah smo proti Nemcem izgubili s 3:1 za neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo in bili potem še po gol razliki med četrtouvrščenimi ekipami vseh kvalifikacij za eno točko slabši od Estoncev in tako spet ostali doma. Zato smo se odločili, da po letu 2016 spet pripravimo kvalifikacije doma, v Škofji Loki, na domačem parketu in pred bučno podporo navijačev, ki jih pričakujemo v velikem številu.

"Predvidevam, da bodo Švicarji razred zase in ne bodo dovolili nikakršnih presenečenj. Ker ekipa Danske v Loko prihaja nekoliko oslabljena, bi lahko bil krog preostalih štirih ekip dokaj izenačen." | Foto: Dori Nyerges "Predvidevam, da bodo Švicarji razred zase in ne bodo dovolili nikakršnih presenečenj. Ker ekipa Danske v Loko prihaja nekoliko oslabljena, bi lahko bil krog preostalih štirih ekip dokaj izenačen." Foto: Dori Nyerges

S kakšno ekipo se podajate na tekmovanje?

Člansko reprezentanco vodim peti cikel kvalifikacij. Z veseljem opažam, da se ekipa iz leta v leto krepi, saj jo sestavljajo igralci, ki že od malega igrajo floorball. Lahko rečem, da imam mlado, a izkušeno ekipo, saj skupaj načrtno delamo že več let. Veseli me tudi, da imam v ekipi samo igralce, vzgojene v Sloveniji. Trenutno namreč v svetovnem floorballu vlada trend, da manjše reprezentance potencialne reprezentante iščejo v tujini in jih na različne načine vključujejo v svoje ekipe, saj predpisi to na neki način omogočajo. Tako bodo na primer v Škofjo Loko prišli Italijani s kar osmimi igralci, ki igrajo in verjetno tudi živijo v tujini, predvsem v Švici. Podobno velja za Belgijce in Dance. V svojih vrstah imamo samo Robija Koširja, ki trenutno igra na Češkem.

floorball | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Kako bi opisali nasprotnike?

Na kvalifikacije prihajajo štiri tuje ekipe, Švicarji, Danci, Italijani in Belgijci. Vsak ima svoje načrte. Predvidevam, da bodo Švicarji razred zase in ne bodo dovolili nikakršnih presenečenj. Ker ekipa Danske v Loko prihaja nekoliko oslabljena, bi bil lahko krog preostalih štirih ekip dokaj izenačen, vendar bodo Danci vseeno favorit. Mi z njimi igramo svojo prvo tekmo in stavimo na presenečenje pred domačim občinstvom, za katero si želim, da bo skozi celotne kvalifikacije naš šesti igralec. Na tekmah z Italijo in Belgijo pa nujno potrebujemo zmago, če se želimo uvrstiti na svetovno prvenstvo, tako da bo turnir kar zahteven. Upam, da smo se v zadnjih mesecih dovolj dobro pripravili na vse izzive, ki nas čakajo, in bomo v nedeljo dobili tako želeno vozovnico za Malmö na Švedskem.

Kaj sporočate navijačem?

Kot sem omenil že prej, se po osmih letih vračamo domov, v Škofjo Loko. Želimo si igrati v svoji dvorani, na domačem parketu, pred domačimi navijači. Upam, da boste navijači naš šesti igralec in jeziček na tehtnici, da nam misija Malmö uspe. Pridite nas podpret.

Kvalifikacije za SP, tekme slovenske reprezentance (Škofja Loka, dvorana Poden):

Sreda, 31. januar 
20.00 Danska - Slovenija

Četrtek, 1. februar
20.00 Italija - Slovenija

Sobota, 3. februar
18:00 Slovenija - Belgija

Nedelja, 4. februar
14.00: Slovenija - Švica

* vstopnice so v prodaji pri ponudniku Olaii, posamična stane pet evrov

Ne spreglejte