Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2018,
17.47

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Simone Biles

Petek, 2. 11. 2018, 17.47

5 let, 5 mesecev

Neverjetna Simone Biles piše zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Simon Biles | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriška telovadka Simone Biles je prvi dan posamičnih finalov po orodjih na svetovnem prvenstvu v Dohi obrnila nov list v zgodovini športne gimnastike. S trinajsto zlato medaljo je presegla legendarnega Belorusa Vitalija Šerba, do absolutnega rekorda po številu medalj nekdanje ruske zvezdnice Svetlane Horkine pa jo ločita še dve kolajni.

Prvi dan posamičnih finalov po orodjih je minil v znamenju Bilesove, ki je v svojo zbirko dodala zlato in srebro, po novem ima na SP 13 zlatih medalj, tri srebrne in dve bronasti. Trinajst naslovov svetovne prvakinje doslej ni uspelo osvojiti še nikomur, 21-letna olimpijska prvakinja iz Ria 2016 je danes za eno kolajno presegla Belorusa Vitalija Šerba, ki je bil na vrhu te lestvice.

Z 18 medaljami s SP jo le še dve ločita do absolutnega rekorda Horkine. V soboto bo nastopila še v dveh finalih, v obeh velja za favoritinjo za odličje in v Katarju ima na dosegu roke še en mejnik.

Ruski telovadec Artur Dalaloyan je novi svetovni prvak v mnogoboju.  | Foto: Getty Images Ruski telovadec Artur Dalaloyan je novi svetovni prvak v mnogoboju. Foto: Getty Images

Prve medalje dneva se je razveselil svetovni prvak v mnogoboju, Rus Artur Dalalojan, ki je za svojo sestavo na parterju prejel oceno 14,900. Z drugim mestom se je moral zadovoljiti branilec naslova iz Montreala 2017 Japonec Kenzo Shirai (14,866). Bron je osvojil Filipinec Carlos Edriel Yulo (14,600), ki je svoji državi pritelovadil prvo medaljo v zgodovini SP.

Simon Biles | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zatem je Bilesova v svojo zbirko dodala novo zlato odličje, tretje v Dohi. Prvemu mestu na ekipni tekmi in v mnogoboju je dodala še zmago na preskoku. Slavila je z oceno 15,366. Druga je bila Kanadčanka Shallon Olsen (14,516), tretja pa Mehičanka Alexa Moreno (14,508). Na nehvaležnem četrtem mestu je ostala uzbekistanska veteranka, 43-letna Oksana Čusovitina (14,300), ki je na SP zbrala devet medalj.

Dramatičen razplet se je zgodil na konju z ročaji. Tako Kitajec Ruoteng Xiao kot branilec naslova in olimpijski prvak Britanec Max Whitlock, ki je na konja šel kot zadnji, osmi finalist, sta dobila oceno 15,166, zlato je zaradi boljše izvedbe dobil Kitajec. Bron je osvojil Tajvanec Kai Lee Chih z oceno 14,966.

Belgijka Nina Derwael je zmagala na dvovišinski bradlji in svoji državi pritelovadila prvo zlato medaljo. | Foto: Getty Images Belgijka Nina Derwael je zmagala na dvovišinski bradlji in svoji državi pritelovadila prvo zlato medaljo. Foto: Getty Images

Na dvovišinski bradlji je Bilesovi novo veselje preprečila Belgijka Nina Derwael, ki je slavila z oceno 15,200 in svoji državi pritelovadila zgodovinsko prvo zlato medaljo. Bilesovo je premagala za natanko pol točke. Bron si je nadela Nemka Elisabeth Seitz (14,600).

Kralj krogov je pričakovano ostal Grk Eleftherios Petrounias, z oceno 15,366 je olimpijski prvak iz Ria 2016 in aktualni evropski prvak iz Glasgowa 2018 osvojil svoje tretje zlato na SP. Srebro je osvojil Brazilec Arthur Zanetti (15,100), bron pa Italijan Marco Lodadio (14,900).

Ne spreglejte