Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2018,
17.59

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

gimnastika svetovno prvenstvo Doha Katar Simone Biles

Torek, 30. 10. 2018, 17.59

5 let, 5 mesecev

DOHA, SVETOVNO PRVENSTVO V ŠPORTNI GIMNASTIKI

Simone Biles popeljala ameriško ekipo do ekipne zmage v Dohi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Simone Biles | Simone Biles se je na drugem mestu večne lestvice po številu kolajn izenačila z Romunko Gino Gogean. Pred njo je s petimi odličji več zdaj le še legendarna ruska telovadka Svetlana Horkina. | Foto Reuters

Simone Biles se je na drugem mestu večne lestvice po številu kolajn izenačila z Romunko Gino Gogean. Pred njo je s petimi odličji več zdaj le še legendarna ruska telovadka Svetlana Horkina.

Foto: Reuters

Potem ko so bili v ponedeljek v prvi končni odločitvi gimnastičnega svetovnega prvenstva v Dohi znani prvi trije potniki na olimpijske igre 2020 - vozovnice so si pritelovadili kitajski, ruski in japonski telovadci -, so danes tri mesta podelili še telovadkam. Nov svetovni naslov so pričakovano osvojile Američanke pred Rusinjami in Kitajkami.

Prva zvezdnica svetovne gimnastike, štirikratna olimpijska prvakinja Simone Biles, je popeljala ameriško ekipo do ekipne zmage, ki so se je Američanke veselile še četrtič zapored. Svojo premoč so olimpijske prvakinje pokazale že na začetku, ko so povedle, vodstvo pa so iz menjave v menjavo le še povečevale in na koncu zmagale z ogromno prednostjo skoraj desetih točk.

Tjaša Kysselef
Sportal Slovenske telovadke SP v Dohi končale na 31. mestu

Bilesova ujela Gogeanovo, pred njo le še legendarna Horkina

Zgolj za primerjavo: večer prej so kitajski telovadci bili boj za naslov svetovnih prvakov z Rusi vse do konca, do zadnjih dveh nastopov, in nato zmago slavili zgolj za 49 tisočink točke. V tem pogledu je bil ženski finale ekip precej bolj dolgočasen - Američanke so zbrale 171,629 točke.

Spet je blestela Bilesova, ki je večer pred kvalifikacijami zaradi ledvičnega kamna končala na urgenci, nato pa vseeno z odliko opravila najprej kvalifikacije, danes pa še finale ekip. Poleg tega ima kar na treh (od skupno štirih) orodjih tudi najvišje ocene za finale.

Današnje zlato je bila zanjo še 15. kolajna s SP (obenem tudi rekordna 11. zlata), s katero se je na drugem mestu večne lestvice po številu kolajn izenačila z Romunko Gino Gogean. Pred njo je s petimi odličji več zdaj le še legendarna ruska telovadka Svetlana Horkina.

Če ji uspe v Dohi osvojiti še dva naslova svetovne prvakinje, se bo po številu zlatih kolajn povzpela na sam vrh - tako med telovadci kot telovadkami. A Bilesova je med favoritinjami za še vsaj štiri naslove.

Simone Biles
Sportal Simone Biles ledvičnemu kamnu navkljub prepričljivo v vodstvu

Rusinje za las pred Kitajkami

Rusinje, v ekipo se je po porodu vrnila nekdanja svetovna prvakinja Alija Mustafina, so v boju za drugo mesto zbrale 162,863 točke in za las ugnale Kitajke na tretjem mestu (162,396). Kitajske telovadke, ki imajo v ekipi spet nekaj novih obrazov, so tako na stopničkah končale že na zadnjih šestih SP v ekipnem tekmovanju.

V sredo bo v Katarju na sporedu moški finale mnogoboja, naslov iz Montreala 2017 brani Kitajec Xiao Ruoteng. Najboljši telovadec zadnjega desetletja in več, Japonec Kohei Uchimura, je moral lani na SP zaradi poškodbe predati mnogobojsko krono, ki jo je pred tem osvojil v letih 2009, 2010, 2011, 2013, 2014 in 2015, leta 2016 je dodal naslov olimpijskega prvaka, letos pa v kvalifikacijah nastopil na le štirih orodjih in ga tako v mnogoboju ne bo.

Izidi, ženske:

Finale ekip:

1. ZDA*        171,629 točke

2. Rusija*     162,863

3. Kitajska*   162,396

4. Kanada      161,644

5. Francija    161,294

6. Japonska    160,262

7. Brazilija   159,830

8. Nemčija     159,428

*Ekipe, ki so si že priborile nastop na OI 2020 v Tokiu.

Artur Dalalojan
Sportal Prve tri olimpijske vozovnice kitajskim, ruskim in japonskim telovadcem
Ne spreglejte