Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
23. 7. 2012,
8.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ameriški nogomet Ljubljana Silverhawks

Ponedeljek, 23. 7. 2012, 8.07

7 let, 12 mesecev

"Še bolj sladko, da nam je uspelo v Beogradu"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Silverhawks so končno prvaki regionalne lige CEFL. "Da nam je uspelo v Beogradu, je še toliko bolj sladko," pove Nejc Gselman. Rok Štamcar dodaja: "Misija končana."

Verjeli so in jim je uspelo. Ljubljana Silverhawks so ob svoji 10-letnici osvojili naslov prvaka v regionalni ligi ameriškega nogometa Sport Klub CEFL. V soboto so na beograjski Adi premagali štirikratne prvake Beograd Vukove (34:21), ki doma niso izgubili že šest let. V nedeljo so tako želeni pokal pripeljali v Ljubljano, kjer smo jih za vtise po velikem slavju pričakali tudi mi. "Pred osmimi meseci smo si zadali datum 21. julij. Zdaj smo na cilju," je z velikim nasmeškom povedal center Nejc Gselman.

"Da nam je uspelo v Beogradu, je še toliko bolj sladko. Že meni, ko sem v klubu pet let, to pomeni ogromno, ne moreš pa si niti predstavljati, koliko to pomeni Roku Štamcarju, Davidu Turšiču, Janu Lipovcu, Urošu Valantu, ki so zraven skoraj od začetka. To je noro," je razlagal Gselman, Mariborčan v vrstah Silverhawksov. Po treh četrtinah so vodili s 34:6, nakar so padli v igri in Vukovom skoraj dovolili preobrat. "Bili smo samozavestni, a na dan tekme je postalo jasno, da bo to povsem drugačna tekma. Optimizem je imel podlago, da smo boljša ekipa. A ameriški nogomet je šport, kjer se hitro lahko kaj spremeni. Utrujenost, moment, poteza … To so naredili v zadnji četrtini, ko smo mi že čutili zmago in so se približali. A smo se le zbrali in jim nismo pustili preobrata."

"Bili smo avtsajderji, zdaj smo vodilna ekipa"

"Misija končana. Vsi smo presrečni. Osvojili smo, kar smo si želeli od leta 2006. Prvih nekaj let smo bili avtsajderji, zdaj pa smo vodilna ekipa v ligi," je ponosno pripovedoval lovilec Rok Štamcar, ki je v klubu od prve sezone. "Vedeli smo, da smo boljši nasprotnik in to smo dokazali. Na koncu smo poskrbeli za malo živčnosti, a mislim, da ni bilo prav velike panike. Stvar smo izpeljali in pokal končno pripeljali domov." Februarja nam je dejal, da se je vrnil za še eno sezono, ker je začutil, da lahko končno osvojijo Cefl. Je zdaj dokončno konec kariere, ali pa se bo za 2013 našel kak nov izziv? "Za to pa še ne dajem izjav. Bomo videli," je v smehu sklenil Štamcar.

MVP Hendricks: To je ekipni uspeh

Prav vseh 50, 60 fantov, ki je v sezoni poskrbelo za sedem zmag in le en poraz v regionalni ligi (brez poraza pa so osvojili slovenski naslov), je zaslužnih za največji uspeh kluba v zgodovini, a statistika in naziv MVP finala za glavnega junaka opredeljuje ameriškega podajalca Anthonyja Gardnerja. "Tako lepo je, ko vidiš te fante tako vesele. Zelo so garali. Prišel sem prav zato, da jim pomagam osvojiti to lovoriko. Fantje so navdušeni." Na bowlu je poskrbel za vseh pet "touchdownov". Odlična tekma. "Ja, rekel bi, da sem igral kar dobro. A dobro so igralci tudi moji soigralci, prav vsi, napad in obramba. Olajšali so mi delo. To je ekipni uspeh," ostaja skromen fant iz Clevelanda. So bili Silverhawks prava izbira? "Ja, vsekakor, vsekakor. Slovenija mi je postala zelo všeč. To je bila izjemna izkušnja. Ekipa je kot družina. Z Desom so naju lepo sprejeli." In kaj zdaj, obstaja možnost, da se vrne za še eno sezono? "Bomo videli. Treba se bo odločiti. Upam, da se lahko vrnem. Rad bi se."

Hendricks: Vsi smo ponosni in navdušeni

Ob koncu smo za nekaj besed prosili še priljubljenega Desa. Saj se spomnite, "linebacker" Desmond Hendricks, fant, ki je poskrbel za reklamo potice mame Pavlič in jufke v znanem ljubljanskem lokalu. "To je bilo dveletno potovanje. Zdaj je končano. Občutek je čudovit. Res smo trdo garali. Vsi smo ponosni in navdušeni." Spomnil nas je na akcijo finala - prvo napadalno akcijo na tekmi sploh: Gardner je podal na Bojana Justina, ta pa je dosegel "touchdown". "Prva akcija je poskrbela za momentum. Vsi smo verjeli. Celotno tekmo smo obdržali visok ritem. Ob koncu smo jih dali nekaj možnosti, a saj je vseeno. Izkušnja bi bila enaka, četudi bi zmagali za eno samo točko." Po treh urah trde borbe z Vukovi je bil čas za proslavljanje. "Bilo je noro. Zabavali smo se! Konfeti. O tem vedno sanjaš. Neprecenljivo je, da si del tega." Hendricks je obenem še drugič prejel pokal za MVP-ja obrambe lige. Ima že načrte za naprej? "Ne še, bomo videli. Nič ne obljubim."

Zdaj za Ljubljana Silverhawks sledijo počitnice, ki so jih res zaslužili. Že jeseni pa iskanje novih izzivov za sezono 2013: ali ubraniti naslov v Ceflu ali najti ligo z več močnimi klubi.

Ne spreglejte