Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2015,
19.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Kauzer Benjamin Savšek

Petek, 29. 5. 2015, 19.12

8 let

Savšek najhitrejši, uspešna vrnitev Kauzerja na velike tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski kanuist Benjamin Savšek je bil najhitrejši v kvalifikacijah slalomistov na divjih vodah na evropskem prvenstvu v nemškem Markkleebergu pri Leipzigu.

Prvi dan evropskega prvenstva so z izjemno Kauzerja morali prav vsi Slovenci nastopiti tudi v drugi vožnji. zZodliko je s progo opravil Savšek, ki je bil hitrejši tudi od vseh kajakašev. "Druga vožnja mi je šla res po načrtih. Bil sem še jezen zaradi prvega teka, ker mi nikakor ni steklo. Za jutri je to dobra popotnica, a vseeno bo šlo vse znova, zato bo potrebna kontrolirana vožnja," je dejal Savšek, ki je v prvi vožnji veliko napako naredil že med drugimi in tretjimi vrati, kjer se je skoraj prevrnil. "

Precej boljše je bil v zgornjem delu vožnje prvega teka na poti Anže Berčič, ki pa je imel nekaj težav nižje na progi. S 16. časom prve vožnje je za mesto ostal brez direktnega napredovanja, v drugi vožnji pa je postavil četrti čas. S tretjim časom druge vožnje je napredoval tudi Luka Božič.

Kauzer je na prvi veliki mednarodni tekmi po lanski poškodbi rame zasedel deseto mesto. "Pogrešal sem startni blok. Vesel sem, da sem tu, da vidim, kako poteka vse skupaj, saj sem bil dolgo časa odsoten. Proga je izredno zahtevna, tudi v fizičnem smislu, saj se moraš stalno ustavljati, obračati in znova poganjati. Ni prav tekoča, moraš biti kar močan in dobro pripravljen. Nisem se pustil motiti, odpeljal sem normalno. Sicer sem malce pazil, ker sem v zgornjem delu proge dobil kazenski sekundi, ampak vedel sem, da ne bo težav, če do cilja odpeljem brez tehnične napake. Tudi Benjamin (Savšek, op. p.) nam je pokazal, kako se stvari streže. Zdaj vsaj vemo, kakšni so realni časovni dosežki," je po tekmi dejal dejal Kauzer.

V drugi vožnji si je sobotni polfinalni nastop priveslal še Celjan Simon Brus, ki je bil po prvi vožnji 21. in le za eno mesto zgrešil neposredno napredovanje, v drugi pa je dosegel šesti izid. Žal je v kvalifikacijah obstal Janoš Peterlin, ki je bil v prvo 23., v drugi vožnji pa je ciljno linijo prečkal z 11. časom. Kot zadnji si je napredovanje zagotovil olimpijski prvak iz Londona Italijan Daniele Molmenti.

Z uvodnim nastopom na evropskem prvenstvu si je nadaljevanje zagotovila tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je zasedla deveto mesto. "Proga ni lahka. Do polovice mi je uspevalo, potem pa mi je koncentracija popustila. Nisem bila natančna. Nabrala sem veliko dotikov, tako da bom to v polfinalu poskušala izboljšati," je povedala Kragljeva, ki je imela kar osem kazenskih sekund. Razloge za težave, ki so jih imeli praktično vsi tekmovalci, je pojasnila tako: "V spodnjem delu so vrata zelo gosto postavljena in tam, kjer so vrata, dosegaš visoke hitrosti, potem pa se nabere preveč dotikov. Tudi fantje so imeli veliko dotikov. Malo je bilo čistih voženj."

Manj uspeha sta imeli preostali slovenski predstavnici Eva Terčelj in Ajda Novak. Po prvi vožnji sta bili na 26. oziroma 29. mestu, nastop pa se jima tudi v drugo ni izšel po željah. Ajda Novak je s tremi dotiki drugo vožnjo kvalifikacij končala na 16. mestu, Eva Terčelj pa je bila mesto za njo - 17. Svoj nastop na prvenstvu je zaključila tudi kanuistka Nina Bizjak. Primorka je bila v prvi vožnji 21., v drugi pa 11.

Ne spreglejte