Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 10. 2014,
17.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sašo Bertoncelj

Sobota, 4. 10. 2014, 17.30

8 let

Sašo Bertoncelj: V finalu grem po medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je kvalifikacije SP v športni gimnastiki v kitajskem Nanningu na konju z ročaji med 254 tekmovalci končal na visokem tretjem mestu z oceno 15,558 točke.

To pomeni, da se bo prihodnjo soboto v finalu SP med najboljšo osmerico konjenikov na svetu boril za kolajno. Potem ko je sobotni kvalifikacijski nastop opravil z odliko in noč "prespal" na prvem mestu, je po današnjih nastopih jasno, da ima tretjo oceno tekmovanja na konju. Najboljši je olimpijski, večkratni svetovni in evropski prvak Krisztian Berki, ki je prejel 16,066 točke, pred Bertoncljem pa je kvalifikacije končal še Američan Alex Naddour (15,633), ki je, zanimivo, celo edini neevropski telovadec med osmerico finalistov.

Za Bertoncljem so se zvrstili še Hrvat Filip Ude (15,533), Francoz Cyril Tommasone (15,500), Hrvat Robert Seligman (15,466), Belorus Anton Lihovickij (15,333) in Britanec Daniel Keatings (15,333). Brez finala sta med drugimi ostala tudi branilec naslova svetovnega prvaka Japonec Kohei Kamejama ter dobitnik kolajn z olimpijskih iger, svetovnih prvenstev in aktualni evropski prvak Britanec Max Whitlock. Bertoncelj vse tekmece izjemno dobro pozna, a vseeno ga je razplet kvalifikacij nekoliko presenetil.

"Zagotovo je presenečenje zame Naddour; njegov nastop sem videl v živo in res je naredil fenomenalno vajo. Veliko presenečenje je tudi, da v finalu ne bo Whitlocka, morda malo manjše presenečenje, da je izpadel Kamejama, a se mi je zdelo, da ni tako stabilen kot ponavadi. Oba bi bila v finalu izjemno nevarna," je razplet kvalifikacij komentiral 30-letni slovenski telovadec.

"Zelo zanimivo je, da smo z izjemo Američana med finalisti sami Evropejci, tudi med najboljšo dvajseterico na konju smo večinoma evropski telovadci. Vesel sem, da ni v finalu Whitlocka, ki res izstopa po težavnosti, škoda, da ni izpadel tudi Keatings, ki se je kot osmi za las še prebil v finale. A v bistvu to niti ni pomembno, finale bo zelo močan, tekmeci bodo zagotovo še otežili sestave. Jaz bom moral svoje narediti, če bom hotel na zmagovalni oder," je dejal Bertoncelj, dobitnik brona na majskem EP, ki bo šel v finalu na orodje peti po vrsti.

S težavnostjo sestave bo lahko taktiziral

"Ker bodo v finalu pred mano na orodje šli nekateri največji tekmeci, upam, da bom lahko s težavnostjo sestave taktiziral. Zagotovo se v soboto obeta tekma živcev in tekma taktike," je prepričan Škofjeločan: "No, vsaj upam, da bom lahko taktiziral. Ta teden treningov bom namenil vadbi težje sestave s težavnostjo 16,800. Upam, da bo vaja dovolj zanesljiva, da bom lahko sploh razmišljal o tem, da bi se z njo predstavil na tekmi. Sicer bo treba iti na popolno izvedbo sestave s težavnostjo 16,500."

Bertoncelj je bil že dvakrat finalist SP, a te kolajne še nima v svoji zbirki. "Zagotovo se ne bom zadovoljil le z nastopom v finalu. V soboto grem v vsakem primeru po medaljo. A če mi ne bo uspelo, ne bom preveč razočaran. Vseeno bom napadel, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo," poudarja Bertoncelj.

Danes je znanih tudi osem reprezentanc, ki se bodo v ekipnem finalu pomerile za naslov svetovnega prvaka. Kvalifikacije so najbolje opravili Kitajci, v finalu ekip bodo nastopili še Japonci, Američani, Britanci, Rusi, nemci, Brazilci in Švicarji.

Nedelja in ponedeljek sta v Nanningu namenjena kvalifikacijam telovadk, Slovenija po težavah s poškodbami Teje Belak in Saše Golob nima svoje predstavnice.

Ne spreglejte