Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 9. 2018,
16.55

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

svetovni pokal gimnastika Sašo Bertoncelj

Sobota, 22. 9. 2018, 16.55

5 let, 7 mesecev

Sašo Bertoncelj srebrn v Sombotelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Sašo Bertoncelj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je na svetovnem pokalu v Sombotelu v današnjem finalu na konju z ročaji osvojil srebrno kolajno. Bertoncelj je prejel oceno 14,500 točke. Zmagal je najboljši iz kvalifikacij, Ukrajinec Oleg Vernjajev (14,650).

"Vaja mi je šla dobro od rok. Nekaj drobnih napak je bilo, ampak nič večjega, kot denimo širjenje nog, izguba ritma ... Vaja je bila zelo korektna. Zelo dobro sem jo izpeljal, ocena pa je nižja glede na kvalifikacijsko izključno zaradi bolj ostrega sodniškega kriterija. Sodniki so bili danes precej strožji do vseh, tako da je bila kar dobra tekma," je iz Sombotela svoj nastop za STA ocenil 34-letni telovadec, ki je v svetovnem pokalu že več kot 30-krat stal na stopničkah.

Za finalni nastop si je zadal načrt, da bo povišal težavnost sestave za štiri desetinke točke, in ga uspešno izpolnil. "Tak je bil plan. Točno takšen je bil načrt pred tekmo: prikazati lepo vajo v kvalifikacijah z izhodiščem 15,700 točke in v finalu lepo izvesti še štiri desetinke težjo - 16,100. Oboje sem naredil, lahko zdaj odkljukam, in četudi ne bi bila uvrstitev takšna, kot je bila, bi bil jaz sam s seboj ob koncu dneva lahko zadovoljen. Tu sem izpolnil načrt, zdaj pa gremo naprej v Pariz," je še razkril Bertoncelj, ki se iz tekme v tekmo pripravlja na glavni vrhunec sezone - oktobrsko svetovno prvenstvo v Katarju.

V Parizu zadnja preizkušnja pred svetovnim prvenstvom

Pariški svetovni pokal bo zadnja velika tekma pred prvenstvom v Dohi, zato s trenerjem Sebastijanom Piletičem načrtujeta, da bi se v dvorani Bercy preizkusil s še težjo sestavo, ki bi imela izhodišče 16,500.

Bertoncelj s trenerjem Sebastijanom Piletičem načrtuje, da bi se v dvorani Bercy preizkusil s še težjo sestavo. | Foto: Vid Ponikvar Bertoncelj s trenerjem Sebastijanom Piletičem načrtuje, da bi se v dvorani Bercy preizkusil s še težjo sestavo. Foto: Vid Ponikvar

"Pariz bo zadnja možnost, da pred svetovnim prvenstvom preizkusim sestavo 16,500. No, vsaj upam, da bo tako, saj se v kvalifikacije ne bom zapodil z najtežjo vajo, v finalu pa bi jo rad preizkusil. Kakšnega dodatnega kondicijskega treninga za to ne potrebujem, vaja ni toliko težja s tega vidika, saj gre le za en dodaten element - bezugo -, moči imam dovolj," je o nadaljnjih načrtih povedal Škofjeločan in pojasnil: "Treba pa je biti toliko bolj precizen pri tem elementu in tehnično dovršen, kar mi še povzroča težave. Bomo videli. Vsak dan treninga mi gre za kakšen 'promil' boljše in četudi morda do Pariza še ne bo dovolj natreniran, naj bo vsaj do svetovnega prvenstva. Takrat ga bo treba imeti 'v rokavu'."

Bertoncelj si je tudi finale pritelovadil z drugo oceno kvalifikacij na konju in bil edini med slovenskimi telovadci, ki se je prebil med najboljšo osmerico.

Sombotel je bil predzadnja večja tekma pred vrhuncem gimnastične sezone - svetovnim prvenstvom v Dohi. Naslednji konec tedna se bodo najboljši telovadci zbrali še na svetovnem pokalu v Parizu, kjer bosta Slovenijo zastopala le Bertoncelj na konju z ročaji in Tjaša Kysselef na preskoku.

Sašo Bertoncelj
Sportal Sašo Bertoncelj na konju gladko v finale
Simone Biles
Sportal Kakšna vrnitev štirikratne olimpijske prvakinje
Ne spreglejte