Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2017,
21.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Sašo Bertoncelj gimnastika

Sobota, 7. 10. 2017, 21.25

6 let, 6 mesecev

SP v Montrealu v gimnastiki

Brezvezna napaka pahnila Bertonclja na zadnje mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Sašo Bertoncelj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Telovadec Sašo Bertoncelj je na svetovnem prvenstvu v Montrealu v finalu na konju z ročaji z oceno 12,966 zasedel zadnje, osmo mesto. Edini slovenski finalist 47. SP je že na začetku sestave padel z orodja, po veliki napaki je bilo sanj o morebitni kolajni hitro konec. Zmagal je olimpijski in svetovni prvak Britanec Max Whitlock (15,441).

Sašo Bertoncelj je prvenstvo v Montrealu pričakal dobro pripravljen, po uvrstitvi med osmerico finalistov pa je izpolnil prvi cilj. A dejstvo je, da je tudi sam pričakoval vsaj boj za medalje. Pred odhodom je dejal, da bi bilo kolajno arogantno napovedovati, a napadal jo vsekakor bo. In jo tudi je.

Bertoncelj: Naredil sem brezvezno napako

Zmotilo ga je, da je šel v finalu na orodje brez triminutnega ogrevanja. | Foto: Vid Ponikvar Zmotilo ga je, da je šel v finalu na orodje brez triminutnega ogrevanja. Foto: Vid Ponikvar Odločno je začel, a prehitro je prišlo do napake pri sicer tveganem sohnu, tako da je bilo kmalu konec sanj o prvi kolajni s SP, s katero bi se lahko pridružil imenitni družbi doslej edinih dveh telovadcev, ki sta za samostojno Slovenijo osvajala kolajne na SP, Aljažu Peganu in Mitji Petkovšku. Do konca je sicer solidno opravil sestavo, a po taki napaki več v konkurenci svetovne elite ni mogel pričakovati.

"Naredil sem res brezvezno napako. Resda gre za tvegan element, ampak to so napake, ki se zgodijo. Ne morem zdaj 'jamrati'. Vedel sem, da bo treba iti na polno, super sem bil razpoložen in sem se tekme zelo veselil. A zgodilo se je, kot se je," je uvodoma dejal 33-letni telovadec, najstarejši med vsemi finalisti na konju.

"Če bi že iskal dlako v jajcu, stvar, ki jo moram v bodoče morda bolj natrenirati, stvar, ki me je morda malo zmotila, je bilo to, da sem moral v finalu na orodje brez triminutnega ogrevanja. Na tem bom moral očitno več delati, saj se pri mojih letih to očitno pozna," je po nastopu razmišljal Bertoncelj.

Škofjeločan je dejal, da je seveda malo razočaran, saj vsaka taka priložnost, ki je ne izkoristiš, boli: "A po takšni sezoni, kot jo imam za seboj, preveč razočaran ne smem biti. Bil sem v finalu evropskega in svetovnega prvenstva ter zmagal v svetovnem pokalu. Seveda pa si želim še več. Tudi zato ne bom odnehal."

Ne sekira se preveč

Max Whitlock je ubranil naslov svetovnega prvaka. | Foto: Reuters Max Whitlock je ubranil naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters "Zelo bi bil razočaran, če bi vajo naredil po najboljših močeh, pa bi bil, denimo, sedmi. A vsi najboljši na svetu z izjemo Whitlocka, on je vesoljec, smo imeli nekje 16,4 težavnost sestave. Vsi smo tu nekje. Odloča nato le izvedba. Zato se ne sekiram preveč, saj vem, kam sodim. Sam bom skušal vajo še nadgraditi in prihodnje leto poskusiti znova," je sklenil Bertoncelj.

V ospredju je Max Whitlock prepričljivo ubranil naslov svetovnega prvaka iz leta 2015, čeprav se je resno za SP začel pripravljati šele štiri tedne pred odhodom v Kanado. Srebro je osvojil osmoljenec mnogoboja Rus David Belavskij (15,100), bron pa Kitajec Xiao Ruoteng (15,066), ki je pred dvema dnevoma v Montrealu osvojil naslov mnogobojskega prvaka.

"Razplet je kar pričakovan. Res so telovadci dobro nastopali, a tudi Sašo bi ob takšnem razpletu lahko posegel do tretjega, ali ob najboljši izvedbi sestave celo drugega mesta. Na treningih mu je težja sestava lepo šla od rok, na tekmi pa je 'kiksnil'. Škoda," je iz Kanade sporočil Bertoncljev trener, Sebastijan Piletič in dodal: "Ne morem reči, da sem ravno razočaran, a seveda mi ni vseeno."

Prireditelji so danes podelili skupaj pet kompletov odličij. Na parterju je naslov prvaka ubranil Japonec Kenzo Shiraj, na preskoku je prav tako uspešna obramba svetovnega naslova uspela Rusinji Mariji Paseka, na dvovišinski bradlji je zmagala Fan Yilin, na krogih pa je naslov ubranil Grk Eleftherios Petrounias.
Ne spreglejte