Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2018,
17.21

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Rožle Prezelj

Četrtek, 15. 3. 2018, 17.21

6 let, 1 mesec

Rožle Prezelj imenovan za varuha športnikovih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Rožle Prezelj | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj je bil imenovan za varuha športnikovih pravic, funkcijo pa bo nastopil aprila. Na ta položaj ga je v sredo na redni seji, zadnji v njenem mandatu, imenovala slovenska vlada. Prezelj je 4. marca letos postal svetovalec predsednika Mednarodne atletske zveze (IAAF) Sebastiana Coea ter direktorja zveze.

V skladu z Zakonom o športu je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) julija lani objavilo poziv za zbiranje predlogov za kandidate oziroma kandidatke za imenovanje varuha športnikovih pravic. Olimpijski komite Slovenije je nato v začetku avgusta na MIZŠ poslal dopis, v katerem je za to mesto predlagal Rožleta Prezlja, ki je bil že doslej varuh športnikovih pravic. Ker uživa strokovni in moralni ugled ter podporo deležnikov v športu ga je ministrica Maja Makovec Brenčič, pristojna za šport, vladi predlagala, da ga imenuje za varuha športnikovih pravic. Pozitivno mnenje k njegovemu imenovanju je dal tudi strokovni svet Slovenije za šport.

Osemintridesetletni Prezelj je v času nedavnega dvoranskega svetovnega prvenstva v Birminghamu, postal svetovalec predsednika IAAF. Dotlej je bil predsednik komisije športnikov IAAF; na tem položaju ga je v Birminghamu nasledil Inaki Gomez, nekdanji tekmovalec v hitri hoji iz Kanade. Prezelj je bil v Monaku 27. februarja 2016 soglasno izvoljen za predsednika komisije atletov IAAF.

Prezelj je diplomiral na pravni fakulteti v Ljubljani in tam sedaj dela doktorat. Bil je evropski prvak do 23 let leta 2001 in je na OI nastopil trikrat, leta 2008 je bil v Pekingu v finalu 12., štirikrat je bil na svetovnih prvenstvih, leta 2012 pa je z 2,32 m postavil še sedaj veljavni slovenski rekord.

Ne spreglejte