Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2012,
9.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odbojka

Sreda, 7. 11. 2012, 9.26

8 let

Ropret: Slovensko odbojko morajo voditi domači strokovnjaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) je v drugem poskusu vendarle dobila človeka, ki bo na mestu predsednika zamenjal Matjaža Kovačiča, ki ni sprejel novega mandata.

Potem ko septembra, ko bi morala biti na sporedu volilna skupščina, ni bilo kandidatov, je v drugem poskusu to postal Metod Ropret, župan Brezovice in tudi oče odličnih odbojkarjev. "Septembra nisem niti razmišljal o tej funkciji. Ko pa se je začela sezona in ko sem se pogovarjal z odbojkarskimi prijatelji in zanesenjaki o stanju in razmerah, o dejstvu, da nimamo zapolnjenih mest na volitvah ter da bo preprosto nekdo moral sprejeti odgovornost, sem na prigovarjanje drugih sprejel izziv. Do zdaj še nobene funkcije nisem sprejel sam, saj sem bil in bom ostal ekipni človek," je o tem, kako se je odločil za kandidaturo, spregovoril Ropret.

Oče podajalke Vitala Petre in organizatorja igre ACH Volleyja Gregorja je v svojem programu že izpostavil naloge, ki ga skupaj s sodelavci čakajo v prihodnje. Kot se za čas, v katerem trenutno smo, spodobi namerava varčevati, po natančnem pregledu poslovanja bo videl, kaj se da narediti. "Dejstvo je, da so se okoliščine v slovenskem športu spremenile. Na najnižjih ravneh, torej v klubih, je že bilo treba sprejeti nekaj korenitih sprememb o načinu delovanja in predvidevam, da bo podobno tudi na zvezi. Vsi se bomo morali prilagoditi na nekoliko drugačne, nižje standarde. To ne pomeni, da moramo zaradi tega zniževati naše tekmovalne cilje ali našo strategijo, da dvignemo odbojko na višjo raven, predvsem pa da dvignemo priljubljenost odbojke. Ti cilji še vedno obstajajo, vendar je treba poiskati drugačne, cenejše možnosti za njihovo izpolnitev," je dejal Ropret.

Omogočiti čim več počitka

Novi predsednik je že namignil, da namerava ukiniti nekatere funkcije (direktor zveze, direktor reprezentance, op. a.), več odgovornosti pa nameniti pisarni zveze. "Nekaterih funkcij ne vidim, a teh odločitev ne bom prejudiciral, želim jih sprejeti skupaj s predsedstvom, vendar menim, da je ekipa, ki trenutno dela v pisarni, zadostna. Treba ji je dati kompetence in seveda od njih zahtevati odgovornost pri izpeljavi nalog, ki bodo pred njimi," meni predsednik.

Njegove prve besede na novi funkciji dajo vedeti, da bo prišlo do korenitih sprememb tudi pri moški reprezentanci. Več besede pri njej naj bi imel strokovni svet (njegov predsednik je tudi po volitvah ostal Marko Zadražnik), s tem pa tudi slovenski strokovnjaki, tako da je najbrž za pričakovati, da bo prišlo tudi do zamenjave selektorja. "Ocenjujem, da nam v preteklosti ni uspelo izkoristiti zmožnosti te reprezentance, a se nima smisla vračati v preteklost, zakaj ne. Nekaj ciljev smo izpolnili, a še zdaleč ne vseh, ki smo jih pričakovali. Sam na vodilnih mestih reprezentance vidim slovenske strokovnjake. Treba jim je zaupati, tistim, ki so te fante naredili. Mislim, da so najboljši slovenski strokovnjaki sposobni in tudi pripravljeni popeljati ekipo v nov ciklus," razmišlja Ropret, ki je tudi namignil, da naj bi se fantom v prihodnosti vendarle omogočilo več počitka: "Po zmožnostih je fantom treba omogočiti ustrezne pogoje. Ni nujno, da so ti pogoji po volumnu obsežni, je pa treba bistveno bolj poudariti kakovost. Morda te cikluse nekoliko zmanjšati, skrajšati, nekako doseči, da se bodo igralci z veseljem odzivali na poziv. Po napornih sezonah marsikomu 60-dnevni pripravljalni ciklus preprosto predstavljajo preveliko obveznost. Skupaj s strokovnim svetom je z občutkom treba najti merila, kako motivirati fante, da se bodo po dolgih sezonah polno angažirali v reprezentanci. Eden od načinov je gotovo, da jim omogočimo čim več počitka."

"Reprezentanca bo igrala, kjer jo bodo pripravljeni sprejeti"

Slovenska reprezentanca se ni prijavila na kvalifikacije za svetovno prvenstvo, najbrž bo zaradi finančnega stanja odpadlo še kakšno reprezentančno tekmovanje, a Ropret upa, da jih bo čim manj: "Naloga strokovnega sveta je, da preveri, kakšne so ambicije in načrti posameznih selekcij, od najmlajših do članov. Na podlagi načrtov se bomo usedli in se pogovorili, kaj smo realno sposobni izpeljati in na kakšen način. Želja vseh nas je, da vsem reprezentantom omogočimo nastope, dejstvo pa je, da se bomo morali prilagajati položaju. Strokovni svet se bo odločil, kaj je tisto, kaj je za reprezentance najbolj potrebno in nujno, seveda z vidika finančnih zmožnosti."

Ropret je tudi v upravnem odboru ženskega prvoligaša Vital in ACH Volleyja, zato je pričakovati, da bodo tudi odnosi med najboljšim slovenskim klubom in vodstvom reprezentance nekoliko boljši. "Mi moramo stremeti k izboljšanju odnosov s klubi. ACH kot vodilni klub, v katerem so pomembni reprezentanti, je za nas bistvenega pomena pri organiziranju reprezentančnih ciklusov. S klubom smo se že pogovarjali, prepričan sem, da bomo povezali interese, kar velja tudi za druge klube. Želimo poceniti program za eno in za drugo sfero, klubsko in reprezentančno. V tem trenutku pa bi bilo iluzorno pričakovati, da bi nam klubi tudi finančno priskočili na pomoč."

Zaradi povezave za ACH Volleyjem se reprezentančna odbojka po besedah do neke mere iz Maribora seli v Ljubljano, kar pa ne pomeni, da reprezentanca ne bo izvajala svojih programov ali igrala tekme tudi drugje po Sloveniji: "Igrala bo, kjer jo bodo pripravljeni sprejeti. In po pogovorih s klubi sem videl, da zanimanje obstaja. Tudi v našem predsedstvu so možje iz vseh krajev Slovenije, tako da v tem ne vidim nikakršnih težav."

Ne spreglejte