Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2018,
23.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

regata okoli sveta Volvo Ocean Race jadranje

Nedelja, 24. 6. 2018, 23.50

5 let, 9 mesecev

Kitajska jadrnica Dongfeng do zmage na sloviti regati okoli sveta

Tako tesno na najbolj ekstremni regati ni bilo še nikoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Donfeng | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kitajska jadrnica Dongfeng s francoskim skiperjem Charlesom Caudrelierjem je zmagovalka slovite regate okoli sveta Volvo Ocean Race. Dongfeng je v današnjem izredno napetem finišu na obali Nizozemske ohranila vodstvo pred zasledovalci.

Najbolj ekstremna regata na svetu se je po 45.000 preplutih navtičnih miljah (83.000 kilometrih) in osmih mesecih jadranja odločala v zadnjih desetih miljah, kar je najtesnejša odločitev v njeni 45-letni zgodovini. Dongfeng pa je z sobotno odločitvijo, da ostane bližje obali, prva prijadrala v Haag.

Tako si je v zadnji etapi, 970 milj dolgem sprintu med Göteborgom na Švedskem in administrativnim središčem Nizozemske, priborila prvo etapno zmago na preizkušnji, ki poteka vsaka tri leta, s tem pa zmago po točkah. S 73 točkami je za tri točke premagala špansko Mapfre, še točko manj je osvojila nizozemska Team Brunel na tretjem mestu.

"Ne morem verjeti," je po prihodu v Haag povedal 44-letni Caudrelier, ki je svojo posadko označil za "sanjsko moštvo". "Toliko frustracij je bilo v preteklih mesecih, ko nam ni uspelo dobiti niti ene etape. Vendar smo zaupali naši navigaciji in smo vedeli, kje bomo prišli do vodstva."

Poleg Caudrelierja so zmagovalno ekipo sestavljali še Francozi Pascal Bidegorry, Kevin Escoffier in Marie Riou, Novozelandca Stu Bannatyne in Daryl Wislang, Kitajec Chen Jinhao, Nizozemka Carolijn Brouwer in Britanec Jack Boutell.

Rioujeva in Brouwerjeva sta po uvedbi novih pravil, s katerimi so ekipe morale vključiti tudi jadralke, postale prve ženske zmagovalke regate Volvo.

Zahtevno regato sta sicer nekoliko zasenčili nesreči, ki sta terjali dve življenji. Marca med plutjem po Južnem oceanu je z jadrnice Scallywag padel 47-letni britanski jadralec John Fisher, ki ga niso več našli. Že januarja pa je v trku med ribiško barko in jadrnico Vestas 11th Hour Racing umrl kitajski ribič.

Ne spreglejte