Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2011,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rajmond Debevec

Petek, 5. 8. 2011, 12.38

8 let

Rajmond Debevec prek Beograda do Londona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski strelec Rajmond Debevec je na EP z orožjem malega in velikega kalibra z malokalibrsko puško leže osvojil zlato odličje, potem ko je v velikem finalu osmerice zasenčil vse tekmece.

Z zmago se je Debevec, ki je poskrbel za prvo slovensko kolajno na letošnjem EP z orožjem malega in velikega kalibra ter puško šibrenico v Beogradu, uvrstil na olimpijske igre v Londonu 2012. Oseminštiridesetletni Debevec je v kvalifikacijah zadel 598 krogov. V velikem finalu je dosegel najboljši izid in tekmo končal s 702,8 kroga. Drugo mesto je zasedel Rus Artem Hadjibekov (700,5/598), tretje pa Belorus Sergej Martinov (700,0/598).

Najboljši slovenski strelec vseh časov in nosilec zlatega in bronastega olimpijskega odličja iz Sydneyja leta 2000 in Pekinga 2008 je odlično opravil svojo nalogo na najbolj pomembnem tekmovanju v tej sezoni. Izkušeni strelec, ki v zadnjih letih zaradi težav z vidom ni ponovil svojih minulih dosežkov, je pred začetkom evropskega prvenstva v srbski prestolnici sicer bolj stavil na svojo paradno disciplino v trojnem položaju, olimpijsko vozovnico pa si je zagotovil že pred nedeljskim strelskim maratonom. Zanj bo to že osmi nastop na poletnih olimpijskih igrah.

Debevec je odlično začel tekmo, odlične serije (štirikrat je zadel po 100, dvakrat pa po 99 krogov) pa so mu navrgle uvrstitev v finale. V njem sta bila tudi dva strelca z že izpolnjeno olimpijsko normo (Belorus Sergej Martinov in Nemec Henri Junghaenel), v "bitki za London" pa sta poleg Debevca strelsko črto najbolj zadovoljna zapustila Hadjibekov in Španec Javier Lopez.

Debevec je pravo strelsko mojstrstvo pokazal v velikem finalu, ko se je vrh prebil v tretji seriji, nato pa svojo prednost iz strela v strel le še povečeval. Finale desetih strelov je končal z 104,8 kroga, drugouvrščeni Hadjibekov s 102,5, tretjeuvrščeni Martinov pa s 102,0 kroga.

"Čeprav z MK puško leže redkokdaj posegam v finale, sem naredil vse, kar je bilo treba in nisem storil nobene napake. Pred prihodom v Beograd je bila moja želja le olimpijska kvota, zlata kolajna je povsem presegla moja pričakovanja," je uvodoma dejal Debevec in dodal: "Ponavadi so razmišljanja o uvrstitvi na olimpijske igre le breme, tako da se s tem nisem preveč obremenjeval. Vedel sem, da bo po uvrstitvi v finale potrebno vsak strel izvesti maksimalno, kajti finalisti so bili z izjemo Čeha Vladimirja Halode zelo kakovostni in izkušeni ter zmožni posegati po kolajnah, a danes je bil moj dan."

Izjemno živčno in napeto je Debevčev finalni nastop spremljal tudi njegov dolgoletni trener Lojze Mikolič. "Lahko rečem, da je bil današnji finale eden najtežjih v mojih karieri, lahko se primerja s tistim iz Sydneyja leta 2000 ali pa iz Pekinga leta 2008 z MK puško v trojnem položaju," je po zlati kolajni najprej dejal Mikolič in dodal: "Rajmond je v današnjem stresnem finalu, saj sta le dva strelca imela izpolnjeno olimpijsko kvoto za London, nastopil zares suvereno in osvojil svojo prvo veliko kolajno z MK puško leže, ki ni njegova paradna disciplina."

Na tekmi sta nastopila še dva slovenska strelca: Robi Markoja je s 594 krogi zasedel 28., Željko Moičevič pa s 591 krogi 56. mesto.

Ne spreglejte