Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
12. 2. 2016,
15.37

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zakon o športu ministrstvo za šolstvo in šport OKS Oto Giacomelli

Petek, 12. 2. 2016, 15.37

5 let, 7 mesecev

Pripombe jih je poslalo 35. Zakon o športu v novo usklajevanje, potem spet v javnost.

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pripombe na zakon o športu je poslalo 17 športnih zvez, občine, Fundacija za šport, Oto Giacomelli, Tomo Levovnik in več drugih. Skupaj 35 subjektov. Direktorat za šport začenja usklajevalne sestanke.

V ponedeljek, 8. februarja, je potekel rok za pripombe na predlog novega zakona o športu, ki je bil zadnji mesec v javni razpravi. Pripombe je podalo 35 različnih organizacij in posameznikov, veliko jih je prispelo po roku, so sporočili z direktorata za šport, kjer pripravljajo zakon. Precej je dobrih in se nanašajo na spremembo ter izboljšanje posameznih členov, ocenjuje vodja direktorata Boro Štrumbelj.

Glavne vsebinske pripombe se nanašajo na:

- sestavo posameznih teles, ki jih predvideva zakon, - pogoje za opravljanje strokovnega dela v športu (licenca, kdo določa in izvaja programe usposabljanj), - športne objekte in površine za šport v naravi, - sodelovanje civilne športne sfere pri odločanju o razdeljevanju javnih sredstev, - prepoved zaračunavanja nadomestil, - opredelitev področja športne rekreacije in nacionalne rekreativne športne zveze, - točenje alkoholnih pijač na športnih prireditvah, - opredelitev sistema zdravstvenega varstva športnikov in njegovo financiranje.

Dva bi zakon napisala na novo

Prejeli so tudi predloga za sistemsko spremembo zakona po kategorijah. Avtorja teh sta športni funkcionar Tomo Levovnik in nekdanji športni novinar Oto Giacomelli. Če Levovnik na eni strani avtorjem očita, da v predlogu niso primerno uredili položaja in organizacije profesionalnega športa, pa Giacomelli govori o tem, da zakon "duši civilni šport" in da je zgrešena že njegova zasnova.

"Potrebujemo zakon o podpori športu, ne pa zakona o športu," utemeljuje Giacomelli, s katerim smo se pogovarjali pred dnevi. Objavili smo tudi njegovo javno pismo , za katerega je bil povod prav predlagani novi zakon.

OKS brez uradnega stališča do zakona Da predlog jemlje preveč pristojnosti civilni sferi športa in jih prenaša na državo, je tudi stališče Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), kjer so dejavno sodelovali pri sestavi zakonskega dokumenta. Kljub temu je predsednik komiteja Bogdan Gabrovec pred dnevi tega označil za slabega.

Športne zveze, ki jih zastopa OKS, so se v roku odzvale z več kot 80 pripombami. OKS jih je poenotil ter jih posredoval naprej. Pripombe se nanašajo na:

– opredelitev pojmov športnik, registrirani in kategorizirani športnik, – nadomestilo za prestop športnikov nad 15 let, – sestavo, imenovanje in pristojnosti strokovnega sveta za šport (vladni svetovalni organ), – opredelitev pojma velikih športnih tekmovanj, – preglednejšo navedbo pristojnosti in obveznosti OKS, – sistem usposabljanja in opredelitev licenc za strokovno delo v športu, – normative in standarde za upravljanje športnih objektov ter površin za šport, – javno-zasebno partnerstvo pri sofinanciranju javnih športnih objektov.

Omenimo še, da se OKS kot organizacija do predloga zakona uradno sploh še ni opredelil. To bodo storili na izredni skupščini, za katero se je izvršni odbor odločil šele dan po tem, ko se je pri direktoratu iztekel uradni rok za podajanje pripomb na zakon.

Športna unija: Namesto rekreacije šport za vse Pri Športni uniji Slovenije (ŠUS) pripravljavcem zakona namesto uporabe pojma športna rekreacija predlagajo uporabo pojma šport za vse. Ta je širši od rekreacije, jasnejši je tudi njegov prevod v tuje jezike, utemeljujejo svoje stališče.

Poleg tega predlagajo še:

– več predstavnikov športne rekreacije v strokovnem svetu za šport, strateškem svetu za šport (pri resornem ministrstvu), svetu zavoda za šport in akreditacijski komisiji, – nacionalnim športnim zvezam naj se omogoči izvajanje strokovnih usposabljanj v športu in pridobitev statusa reprezentativnosti (v zdajšnjem predlogu je to preveč enostransko opredeljeno), – zakon naj se dopolni s členom, ki bo opredeljeval prostovoljno delo v športu, ki je temelj amaterskega in vrhunskega športa, – dopolnitev prostovoljnega dela v športu naj se uskladi z zakonom o prostovoljstvu, kar bo prostovoljcem omogočilo izenačitev z drugimi, ki izhajajo iz formalnih in neformalnih izobraževanj.

Spins za popolno prepoved nadomestil in odškodnin

V Sindikatu športnikov Slovenije (Spins) imajo na zakon 16 pripomb.

Po njihovem predlog ne preprečuje izkoriščanja in manipulacij, ki jih doživljajo športniki in njihovi starši. Zato so za popolno prepoved odškodnin in nadomestil ob prestopih.

Moti jih tudi, da zakon ne omenja socialne varnosti športnikov in trenerjev.

Po preučitvi predlog spet v javno razpravo Boro Štrumbelj napoveduje, da si bodo vzeli 14 dni za pregled in študijo predlogov. Na direktoratu so nekatere predlagatelje pripomb že povabili na usklajevalne sestanke. Ko bodo z večino deležnikov dosegli dogovor o zakonskih določbah, bodo nov predlog zakona še enkrat poslali v javno obravnavo.

Seznam tistih, ki so poslali pripombe, si lahko ogledate spodaj:

Ne spreglejte