SiolNET. Sportal Drugi športi
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
japonci bodo tekmo svetovnega pokala gostili med 20. in 22. oktobrom

Po več odpovedih našli gostitelja za zaključek sezone in še eno tekmo olimpijske discipline

0,01

termometer

Janja Garnbret balvani | Mednarodna zveza za športno plezanje je sporočila, da bo od 20. do 22. oktobra v Morioki na Japonskem tekmovanje svetovnega pokala v disciplini balvani-težavnost.  | Foto: Guliverimage
Mednarodna zveza za športno plezanje je sporočila, da bo od 20. do 22. oktobra v Morioki na Japonskem tekmovanje svetovnega pokala v disciplini balvani-težavnost. Foto: Guliverimage

Mednarodna zveza za športno plezanje je sporočila, da bo od 20. do 22. oktobra v Morioki na Japonskem tekmovanje svetovnega pokala v disciplini balvani-težavnost. Gre za novo disciplino, ki bo na sporedu poletnih olimpijskih iger leta 2024 v Parizu. Že pred tem se bodo tekmovalci v tej novi disciplini preizkusili na evropskem prvenstvu v Münchnu.

Anže Peharc Sportal Brez slovenskega finala v Salt Lake Cityju

Na Japonskem so maja načrtovali tekmo svetovnega pokala v balvanskem plezanju, a so jo organizatorji odpovedali, prav tako so odpovedali tekmovanja na Kitajskem in v Rusiji.

V mednarodni federaciji so se dogovorili z japonskimi organizatorji za nadomestno tekmovanje, na katerem bo predstavljena disciplina balvani-težavnost (angl. boulder-lead), ki bo ena od disciplin na OI 2024. Druga bo hitrostno plezanje.

Tekma v Morioki, v prefekturi Iwate na severu največjega japonskega otoka Honšu, bo tudi zadnji dogodek letošnje sezone svetovnega pokala in obenem prvo plezalno tekmovanje svetovnega pokala na Japonskem po Inzaiju oktobra 2019.

Janja Garnbret Sportal Znano je, kako ovinkasta pot vodi na olimpijske igre v Parizu

Obenem bo Morioka gostila prvo mednarodno tekmo najvišje ravni po lanskih OI, na katerih je Janja Garnbret osvojila zlato kolajno v kombinaciji treh disciplin hitrost-balvani-težavnost.

Tekmovalna premiera nove olimpijske discipline na veliki sceni v formatu za OI 2024 bo avgusta na EP. Prvenstvo stare celine na Bavarskem si je za osrednji cilj sezone izbrala tudi najboljša športna plezalka Garnbretova, ki seveda že pogleduje proti Parizu in olimpijskim kvalifikacijam. Te se bodo začele avgusta 2023 na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici.

Svetovni pokal v športnem plezanju se bo sicer letos prvič ustavil v Kopru; tekma v disciplini težavnost bo 2. in 3. septembra. | Foto: Ana Kovač Svetovni pokal v športnem plezanju se bo sicer letos prvič ustavil v Kopru; tekma v disciplini težavnost bo 2. in 3. septembra. Foto: Ana Kovač

Svetovni pokal v športnem plezanju se bo sicer letos prvič ustavil v Kopru; tekma v disciplini težavnost bo 2. in 3. septembra. S tekmo v Kopru se podaljšuje dolgoletna tradicija tekmovanj v Sloveniji, v skladu s katero je Kranj med letoma 1996 in 2021 pripravil 25 tekmovanj svetovnega pokala.

Po Kopru bosta sledili dve azijski postaji. Džakarta v Indoneziji bo od 24. do 26. septembra gostila preizkušnji v hitrosti in težavnosti pred oktobrskim finalom sezone na Japonskem.

noseča pleza thumb Sportal Pleza v devetem mesecu nosečnosti: britanska olimpijka brani svojo odločitev

Tekmovalni koledar športnega plezanja za sezono 2022:

- maj:
27.-29. svetovni pokal, Salt Lake City (ZDA), balvani, hitrost

- junij:
10.-12. svetovni pokal, Brixen/Bressanone (Ita), balvani
22.-25. svetovni pokal, Innsbruck (Avt), balvani, težavnost
30.-2.7. svetovni pokal, Villars (Švi), težavnost, hitrost

- julij:
08.-10. svetovni pokal, Chamonix (Fra), težavnost, hitrost
22.-23. svetovni pokal, Briancon (Fra), težavnost

- avgust:
11.-18. evropsko prvenstvo, München (Nem), balvani, težavnost, hitrost, balvani-težavnost

- september:
02.-03. svetovni pokal, Koper (Slo), težavnost
24.-26. svetovni pokal, Džakarta (Ina), težavnost, hitrost

- oktober:
20.-22. svetovni pokal, Morioka (Jap), balvani-težavnost

Janja Garnbret Sportal Janja Garnbret sezono odprla z zanesljivo zmago!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin