Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 8. 2014,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Damir Dugonjić

Sobota, 16. 8. 2014, 10.21

8 let

Plavalci v Berlinu spoznali bazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski plavalci so v Berlinu opravili prvi trening in spoznali bazen, v katerem bodo v ponedeljek začeli tekmovanja.

Po naporni petkovi poti in zapletih s hotelom so tako le začeli misijo EP 2014, na kateri bo glavno breme dobrega izida nosil Damir Dugonjić, branilec zlate medalje na 50 metrov prsno.

Posebej burno je bilo v plavalnem taboru v petek, saj se je zapletlo pri rezervaciji hotela in v nemški prestolnici se je provizorično nastanil le del slovenske ekipe, v kateri so bili vsi akterji, trenerji in drugi spremljevalci pa so v večernih urah iskali drugo lokacijo.

V soboto je bila zato na vrsti nova selitev, kljub temu pa se je izbrana vrsta začela običajno prilagajati na prizorišče EP. Tukaj bo šlo zares v ponedeljek, ko bo na vrsti tudi prva paradna disciplina za Dugonjića, ki računa na visoko uvrstitev tudi na 100 metrov prsno, kjer ima, resda z lanskim dosežkom na svetovnem prvenstvu v Barceloni, prijavljen tretji najboljši dosežek med nastopajočimi.

Prvi favorit na 100 prsno je glede na letošnje izide Britanec Adam Peaty, izredno nevaren pa bo tudi drugi Britanec Ross Murdoch, ki je pred kratkim na igrah Commonwealtha na 200-metrski razdalji svetovni rekord zgrešil za vsega dve desetinki sekunde. Tudi sicer bodo Britanci med močnejšimi ekipami, saj bodo v Berlinu nastopili z deseterico, ki je pred kratkim zmagovala na že omenjenem tekmovanju v Glasgowu.

A v berlinskem Velodromu, kamor so postavili montažni bazen, bo šlo v ponedeljek zares in vsa pozornost tekmovanja se bo z daljinskega plavanja, skokov v vodo in sinhronega plavanja usmerila v ta del EP. Tja se bo preselilo tudi 17 tekmovalcev, ki so v prvem delu nastopali v daljinskem plavanju. Med njimi bo tudi nosilka dveh medalj, Nizozemka Sharon van Rouwendaal, ki bo nastopila na 400, 800 in 1500 metrov prosto, a tudi proti najizkušenejši Slovenki Anji Klinar na 200 metrov delfin.

Prvega zvezdnika EP ne upa napovedati nihče, saj je v Berlinu zbrana vsa aktivna elita. Oči bodo nedvomno uprte v Madžarko Katinko Hosszu, ki jo čaka kar deset nastopov. Branila bo zmage z domačega prvenstva v Debrecenu 2012 na 200 in 400 metrov mešano ter na 200 metrov delfin, plavala pa bo tudi na 100, 200 in 400 metrov prosto, v vseh treh hrbtnih disciplinah in na 100 metrov delfin, ob tem pa bo na voljo tudi madžarski štafeti na 4 x 200 metrov prosto. Če se bo v vseh disciplinah prebila v finale, jo na prvenstvu čaka 5450 metrov plavanja.

V moški konkurenci je tekmovalec z največ nastopi neznanec v širšem plavalnem smislu. Gre za bosanskega plavalca Ensarja Heiderja, ki živi in trenira v Nemčiji, na prvenstvu pa je prijavljen za nastope na 50, 100 in 400 metrov prosto, 50 in 100 metrov prsno, 100 metrov delfin ter na 200 in 400 metrov mešano, a od njega v nasprotju s Hosszujevo nihče ne pričakuje boja za zmagovalni oder.

Ne spreglejte