Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 5. 2008,
16.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 11. 5. 2008, 16.39

8 let, 5 mesecev

Petkovšku zlato, Peganu bron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska gimnastika je bogatejša za novi odličji. Mitja Petkovšek se je na EP v Lozani spet okitil z naslovom prvaka na bradlji, Aljaž Pegan pa je kljub napaki na drogu osvojil bronasto odličje.

Olimpijska Lozana ostaja zvesta tradiciji, saj slovenski telovadci tukaj vedno dosegajo vrhunske izide. Že Ljubljančan Lojze Kolman je leta 1990 tukaj osvojil bronasto medaljo na evropskem prvenstvu, prvo odličje na velikih tekmovanjih po koncu kariere slovitega Mira Cerararja. Tukaj je preboj v svetovni vrh začel tudi Mitja Petkovšek, ki se je leta 1997 na SP prvič v karieri prebil v finale velikega tekmovanja. Tudi tokrat na EP v Lozani ni bilo nič drugače. Slovenija se veseli dveh novih odličij, čeprav je bila pot do njih vse prej kot lahka.

Petkovšek: Noro, sanjsko

Med slovenskimi paradnimi orodji je bila po tradiciji najprej na sporedu "Petkovškova" bradlja. Že uvod ni bil nič kaj spodbuden, saj je izjemno visoko oceno 15,875 prejel že prvi tekmovalec, Rus Nikolaj Krjukov. Olimpijski prvak Ukrajinec Valerij Gončarov pa le desetinko slabšo. Napovedala sta, da bo za medaljo treba res narediti vajo brez večje napake. Rus Maksim Devjatovski je nato potrdil, da na bradlji še ni med najboljšimi in da je že v kvalifikacijah pokazal vse, kar zna. Med nevarne tekmece je štel tudi Grk Vasileos Tsolakidis, ki pa je znan po napakah. Ta se mu je pripetila tudi danes, saj je med vajo sestopil z orodja. Na bradljo se je vrnil le še toliko, da opravi seskok.

"Noro, sanjsko. Vaja mi je spet uspela super, malce slabše je bil le seskok. Če bi mi še ta, bi takoj dvignil roke v znak zmage," je po tekmi začel Petkovšek, presenečen nad prvo visoko oceno: "Seveda vsak najprej pogleda končno in ko sem videl izhodiščno oceno, sem se ustrašil in začel odštevati. Ne verjamete, kako mi je odleglo, ko sem videl, da bo dovolj za zmago," je povedal stari in novi prvak na bradlji ter dodal: "Zadovoljen bi bil tudi z drugačno medaljo, a zlata je le zlata." Njegov trener Edi Kolar pa je razkril, da sta se šele po nastopu Francoza, ki je prejel oceno 16,000 odločila za toč 360 stopinj, sicer bi telovadila staro vajo, a odločitev je bila pravilna."

Hambüchen tudi na bradlji blizu najboljšim

Drugo polovico finalne skupine je začel Francoz Yann Cucherat, branilec brona z zadnjega EP. Tudi njemu je uspela izjemna vaja in z oceno 16,000 je letvico za obrambo naslova pri Petkovšku potisnil še višje. Že v tem trenutku pa je bila za bron potrebna ocena 15,775. Belorus Aleksander Carevič je pokazal še en dober nastop, a za medaljo premalo. Na startu sta bila le še mladi Nemec Fabian Hambüchen in Petkovšek. Slovenski šampion je na Nemca opozarjal že v kvalifikacijah in slednji se je z oceno 15,700 res približal najboljšim, a ne dovolj, da bi premešal vrstni red prav na vrhu. Ocene in nastopi nasprotnikov so bili Petkovšku zdaj znani. Enaintridesetletni Ljubljančan pa se za pokazano ni zmenil. Z daleč najbolj atraktivno in lepo izpeljano vajo, spet je imel manjšo napakico le pri doskoku, je ugnal prav vse tekmece. Žirija mu je najprej dosodila visoko oceno 16,325, kasneje pa so mu popravili izhodiščno oceno za težavnost, a je tudi odbitek treh točk zadostoval za novo zlato medaljo, že tretjič zapored je na zmagovalnem odru na EP po bradlji zaplapolala slovenska trobojnica, skupno pa je to že četrto zlato za Petkovška na evropskih prvenstvih. Seveda so svoje naredile izkušnje, saj je Petkovšek na najpomembnejših tekmah vedno najboljši, kar dokazuje tudi dejstvo, da je na tem orodju tudi dvakratni svetovni prvak.

Sanj o medalji bi bilo konec ...

Manj napeto se je začelo pri Peganu. Nemec Robert Weber še ni dorasel za res visoko uvrstitev. Ko je z orodja padel še olimpijski Italijan Igor Cassina, tudi bronasti z zadnjega EP, je vse kazalo, da je medalja dosegljiva. Napake pa so se nadaljevale tudi pri Peganu. Pri enem od obratov je s telesom prišel povsem poševno na drog in kljub nekaterim dobrim elementom, ki jih je publika nagradila s spontanim aplavzom, je bil odbitek velik in Pegan je prejel zanj nepričakovano nizko oceno 15,300. Sanj o medalji bi bilo praktično konec, če v gimnastiki ne bi obstajal element presenečenja.

Prvi med favoriti, ki je tekmo končal brez večje napake, je bil nato Grk Vlasios Maras in Pegana porinil na drugo mesto. Z vajo je opravila šele polovica nastopajočih. Med tistimi, ki lahko brez težav presežejo oceno 15,300, je tudi Turk Umit Samiloglu, a se mu je pripetila podobna nesreča kot slovenskemu šampionu. Oba sta imela identično oceno in medalja je bila spet dosegljiva. Po pričakovanjih je bil boljši mladi Nemec Hambüchen, ki je prejel enako oceno kot Petkovšek na bradlji. Prav nihče med strokovnjaki na koncu ni verjel, da lahko Nizozemec Jeffrey Wammes, poseže po kolajnah in trditve so se izkazale za resnične. Peganu je kljub nekoliko ponesrečenemu nastopu pripadla bronasta medalja, njegova peta medalja na evropskih prvenstvih.

Pegan: Naredil sem napako pri zvinu

Pegan je bil zelo vesel in pomenljivo je dodal: "Medalja, ki jo osvojiš zadnjo, je vedno nekaj posebnega." S tem sicer ni potrdil konca sezone, a dodal, da ima načrte le še do konca leta: "Bomo videli. Vedno trdim, da bom tekmoval, dokler bom v krogu za medalje." O sami vaji pa: "Naredil sem napako pri zvinu in morda mi je malo pomagalo, da sem podobno napako naredil v Mariboru in tokrat lahko telovadil kar naprej. Medalja takrat seveda ni bila realna. Vedel sem, da so na orodju še Grk, Turek in Nemec in seveda sem moral zdaj čakati napako enega od tekmecev. Naredil jo je Turek, s katerim sva si nato razdelila bron."

Naslednje prvenstvo čez dve leti v Milanu

Maloštevilni slovenski navijači, med katerimi sta bila tudi predstavnik glavnega sponzorja Jože Mermal in eden najboljših slovenskih telovadcev vseh časov Miro Cesar, so si seveda ogledali vseh šest finalnih nastopov po posameznih orodjih. Najprej so prireditelji razdelili medalje v parterju. Nov prvak je postal Rus Anton Golocuckov pred Romunom Razvanom Dorinom Selariujem. Bron je osvojil Nemec Fabian Hambüchen. Madžar Krisztian Berki je zasluženo slavil na konju z ročaji, nekoliko presenetljivo pa sta drugo in tretje mesto osvojila Hrvata Filip Ude in Robert Seligman. Na krogih je slavil Nizozemec Yuri van Gelder pred bronastim z zadnjega EP Bolgarom Jordanom Jovčevom in Francozom Dannyjem Rodriguesom, v preskoku pa Poljak Leszek Blanik pred Belorusom Dimitrijem Kaspjarovičem in Romunom Danielom Iliem Popescum.

Naslednje prvenstvo bo čez dve leti v Milanu.

Ne spreglejte