Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
19. 11. 2015,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Kauzer

Četrtek, 19. 11. 2015, 13.08

8 let

Peter Kauzer: Tega ne zmorem več

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Peter Kauzer, eden glavnih kandidatov za olimpijsko medaljo v Braziliji, se je začel pripravljati na novo sezono. "Tega na zmorem več, zdaj moram še toliko bolj poslušati svoje telo."

Za kajakaše in kanuiste na divjih vodah je konec dopusta. Več ali manj se že vsi najboljši pripravljajo na prihodnjo sezono, med njimi tudi zadnja leta naš najboljši kajakaš in letošnji tekmovalec svetovnega pokala Peter Kauzer.

Kot pravi, je že v polnem zagonu, poleg vsega mu gre na roko izredno toplo vreme. Čeprav so temperature za ta čas zelo visoke, trenutno na divji vodi ne trenira veliko. "Od konca letošnje sezone sem bil v Tacnu le štirikrat ali petkrat. Potreboval sem nekaj počitka in nisem imel želje, da bi se vseskozi vozil v Ljubljano in nazaj. Dovolj treninga bom imel na pripravah v Rio de Janeiru in pozneje še dva meseca v Avstraliji. Verjetno je to zadnjič, da bom šel za tako dolgo časa v Avstralijo," je uvodoma razkril Hrastničan, ki bo v deželo tam spodaj vzel tudi svojo družino.

Nad progo v Braziliji trenutno ni najbolj navdušen

V petek skupaj s svojimi reprezentančnimi kolegi potuje v Brazilijo, kjer bodo prvič preizkusili olimpijsko progo. Po do zdaj videnem se dvakratnemu svetovnemu prvaku zdi, da ne gre za preveč zahtevno progo, kar mu ni najbolj pisano na kožo. Kauzer namreč velja za kajakaša z izjemno tehniko veslanja. "Razen določenih posnetkov, ki so na spletu, nisem izvedel nič več. Pravzaprav nihče ne ve, kakšna je dejansko proga. Ni pa videti tako zahtevna, kot je bila v Londonu ali Pekingu."

"Malo sem presenečen. Če vložiš toliko denarja v novo progo, ne vem, zakaj ne narediš zares divje vode. Morda bom, ko pridem tja, pozitivno presenečen. Večkrat se zgodi, da je na posnetkih proga videti drugače, kot pa je dejansko. Konec koncev je vseeno. Na vsako progo se moraš privaditi," razmišlja Kapsl, kot ga tudi nekateri kličejo.

Včasih je rinil z glavo skozi zid in je kar šlo

Za njim je že vrsto let napornega treninga. In kot pravi, letos v programu treninga ne bo večjih sprememb. Morda bo vpeljal kakšne novosti, vendar pa zaradi olimpijskih iger ne namerava pretiravati. "Moraš trenirati z glavo in ne ubijati svojega telesa. Nisem več med najmlajšimi tekmovalci in moje telo potrebuje nekaj več časa za regeneracijo in počitek. Drugače je bilo pri dvajsetih ali petindvajsetih letih, ko sem rinil z glavo skozi zid in je kar šlo. Tega na zmorem več, zdaj moram še toliko bolj poslušati svoje telo, sicer lahko gredo stvari hitro v napačno smer," je povedal Peter, ki je septembra dopolnil 32 let.

V tem olimpijskem ciklusu si je okoli sebe zgradil ekipo, ki ji popolnoma zaupa. Vlogo trenerja ima že od začetka kariere oče Peter Kauzer st., za masažo je zadolžen Urban Komac, za fizično pripravo pa skrbi njegov bratranec. Veliko se pogovarja tudi z drugimi tekmovalci in iz vsega skuša izvleči tisto, kar mu najbolj ustreza.

Pozimi bi si nekoga želel ob sebi

Tudi tako izkušen kajakaš, kot je Kuzer, ima včasih na treningih krizo. V Hrastniku praktično trenira sam in priznava, da si na treningu večkrat zaželi družbo. "Nikoli se nisem branil koga, ki bi treniral z mano. Ko smo skupaj na pripravah ali tekmah, ni težav. Čez zimo, ko sem sam, pa je včasih kar dolgčas. Sploh takrat, ko nimaš največje volje za trening, je fino, če imaš nekoga zraven. Zato se včasih odpravim v Ljubljano in naredimo kakšen skupen trening."

Za dizajniranje čolnov nima več energije

V zadnji sezoni se je odločil za precej tvegano potezo, potem ko je sredi sezone menjal model čolna. Ta poteza se je pozneje izkazala za pravo, saj je z novim čolnom dosegal boljše rezultate. Bo v olimpijski sezoni kaj spreminjal? "Oprema mislim, da je prava. Če bo kdo naredil kaj novega, bi morda lahko zamenjal … Da bi se pa sam lotil novega modela čolna, pa nimam več energije. Naredil sem dva zelo dobra modela Kapsl 1 in Kapsl 2. Model Galaxy mi ni toliko ustrezal. Zdaj si rečem: 'Naj mi dajo en čoln … Na koncu se moraš samo navaditi nanj. Bolj ko kompliciraš, slabše je," je dodal Kauzer.

Ne spreglejte