Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
30. 9. 2017,
6.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

svetovno prvenstvo kanu kajak Peter Kauzer

Sobota, 30. 9. 2017, 6.51

6 let, 6 mesecev

Peter Kauzer obrača nov list

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Peter Kauzer | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Peter Kauzer je pri 34 letih dokazal, da lahko veliko mlajšim tekmovalcem še vedno da lekcijo. Hrastničan je v polfinalu in finalu postavil daleč najboljši čas, a je zaradi naknadnega dotika na koncu pristal na tretjem mestu. Če je bil sprva nekoliko razočaran, je bil Peter med našim pogovorom veliko bolj prešerne volje, saj ve, da se nobeni medalji ne gleda v zobe.

Ko je Kauzer prišel v cilj, je že vse kazalo, da je še tretjič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka. Nekaj minut pozneje so mu sodniki prisodili dotik vrat in dve kazenski, kar ga je pahnilo na še vedno odlično tretje mesto. Čeprav je v ciljnem prostoru najprej zmajeval z glavo, je na koncu sotekmovalcema iskreno čestital za prvo oziroma drugo mesto.

"Žal imamo pri našem športu dotike in vrata moraš pustiti pri miru." | Foto: Nina Jelenc "Žal imamo pri našem športu dotike in vrata moraš pustiti pri miru." Foto: Nina Jelenc Vrata je treba pustiti pri miru

 "Vseskozi sem govoril, da si želim poštene borbe. Zadovoljen sem z obema vožnjama, saj sem postavil dva dobra časa. Žal imamo pri našem športu dotike in vrata moraš pustiti pri miru (smeh, op. p.). Tokrat enih nisem pustil pri miru, to me je stalo naslov svetovnega prvaka. Lahko rečem, da ni grenkega priokusa, ker vem, da pokažem takšne vožnje, ko je to najbolj potrebno. Na koncu je bilo tako, da sta bila dva boljša od mene, s tem se moram sprijazniti."

"Ne vem, s čim sem se dotaknil"

Kot se je na koncu izkazalo, so bila zanj usodna 17. vrata. Prek televizijskih zaslonov dotika ni bilo videti. In kaj na to pravi srebrni olimpijec iz Ria? "Ne vem, s čim sem se dotaknil, niti ne bom dejal, da se nisem dotaknil vrat ali da me je kdorkoli želel oškodovati. Po eni strani je škoda, po drugi strani pa sem izjemno zadovoljen, da mi je uspela vožnja v finalu in da sem kljub dotiku osvojil medaljo," je povedal Kauzer, ki ima v svoji vitrini že dve zlati medalji s svetovnih prvenstev.

V vseh teh letih ima Hrastničan že ogromno privržencev. | Foto: Nina Jelenc V vseh teh letih ima Hrastničan že ogromno privržencev. Foto: Nina Jelenc

Pokvarjena statistika

Peter je že pred prvenstvom govoril, da mu proga v Pauu zelo ustreza. To je proga, kjer mora imeti tekmovalec izreden občutek za vodo, Peter ga vsekakor ima. "Sicer sem na tej progi dvakrat zmagal na tekmah svetovnega pokala ... Malo mi je žal, da sem si s tretjim mestom nekoliko pokvaril statistiko (smeh, op. p.)," se je pošalil naš sogovornik, ki je po dolgih letih osvojil medaljo v ekipnih vožnjah. Tokrat sta mu v ekipi družbo delala mlada Žan Jakše in Martin Srabotnik.

Dokler je zraven, ga nič ne moti Očitno je bil s 3. mestom zadovoljen tudi njegov oče in trener (desno). | Foto: Nina Jelenc Očitno je bil s 3. mestom zadovoljen tudi njegov oče in trener (desno). Foto: Nina Jelenc

"Nikoli nisem govoril, da se moramo bati za prihodnost slovenskega kajaka. Zadaj imamo celo vrsto dobrih fantov in tudi Martin je pokazal, da je vrhunski tekmovalec. Prvič se je uvrstil v finale na tako velikem tekmovanju, za kar mu lahko iskreno čestitam. Škoda za Žana, ker bi bil brez dotikov tudi on v finalu. Vsekakor se ni za bati za prihodnost in dokler sem lahko še jaz zraven, nimam nobenih težav (smeh, op. p.)."

"Pokazal sem jim, kako se vozi"

Čeprav je na tem svetovnem prvenstvu končal svoje nastope, bo prihodnje dni držal pesti za kolege v slovenski reprezentanci. V sobotnih polfinalih bomo lahko spremljali Uršo Kragelj, Evo Terčelj ter Benjamina Savška in Anžeta Berčiča. "Jaz upam, da jim bo čoln lepo stekel. Pokazal sem jim, kako se vozi progo. Vsi štirje so sposobni zelo dobro voziti," nam je povedal Kauzer, ki pravi, da se mu po tako uspešni sezoni lahko le smeji.

Peter Kauzer je tudi v finalu postavil najboljši čas, a je bil zaradi dotika na koncu tretji. | Foto: Nina Jelenc Peter Kauzer je tudi v finalu postavil najboljši čas, a je bil zaradi dotika na koncu tretji. Foto: Nina Jelenc

Po končanem prvenstvu kajakaški as še ne bo odšel na dopust, saj ga čakajo obveznosti v slovenski vojski. "Po tem se bom malo umiril in razmislil, kako in kaj naprej. Treba je obrniti nov list in delati načrte za prihodnost. Za zimske priprave imam že načrte, saj bomo z družino za tri mesece odšli na priprave v Avstralijo."

Ne spreglejte