SiolNET. Sportal Drugi športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odlična sezona Monike Potokar: debitirala v ligi prvakov in postala MVP

3

termometer

Odbojkarica Monika Potokar, ki je pred tedni končala sezono v Romuniji, je s tamkajšnjo Stiinto iz Bacaua osvojila obe domači lovoriki, debitirala pa je tudi v najmočnejšem klubskem tekmovanju.

Potokarjeva je po svoji krstni legionarski sezoni – polovico je preživela v Italiji (Chieri Torino Volley), polovico pa v Franciji (Hainaut Volley) – pred to sezono dobila ponudbo iz Romunije, ki jo je po krajšem premisleku tudi sprejela. Kot sama pravi, ni imela veliko izbire in odločitev je padla. Monika je pripravila kovčke in odšla v Romunijo, ki v javnosti ni preveč opevana.

"Moram reči, da zdaj, ko pogledam nazaj, odhod v Romunijo ni bila tako slaba poteza, čeprav moram priznati, da me je bilo na začetku tudi malo strah, saj nisem vedela, kam se podajam, pa tudi preostali so mi govorili take in drugače stvari o Romuniji. A če zdaj pogledam na vse skupaj, je bilo prav lepo. Bogatejša sem za eno lepo izkušnjo, ki je ne bom nikoli pozabila. V nasprotju z Italijo sem tukaj dobila tudi vse plačano," je v uvodu sproščenega pogovora dejala odbojkarica iz Grosuplja.

Na začetku imela krizo

Med sezono smo lahko na socialnih omrežjih večkrat prebrali, da se v Romuniji ne počuti ravno najbolje ter da nadvse pogreša domače in ljubljene. "Zagotovo je bilo na začetku najbolj težko, saj sem se poleti, pred odhodom v Romunijo, na sveže zaljubila, zato sem svojega fanta zelo pogrešala," je kot enega glavnih razlogov za nejevoljo izpostavila Potokarjeva. Dodala je, da je Bacau sicer lepo in mednarodno mesto, veliko je tujih študentov, a ni prostora, kjer bi se lahko sprostil in si spočil glavo.

"Ko se v prostem času nimaš kam dati, imaš veliko časa za razmislek in hitro začneš pogrešati vse, ki jih imaš rad. Veliko časa sem preživela v bližnjem trgovskem središču, ki je bil edini prostor, kjer sem se počutila še kolikor toliko dobro, in po nekaj časa sem že točno vedela, kdaj pride sveža pošiljka," je v smehu razlagala Monika.

Debi v ligi prvakov in MVP

Slovenski odbojkarici se je v tej sezoni izpolnila tudi velika želja. Nastopila je v najmočnejšem klubskem tekmovanju in po začetni tremi najboljše prihranila za konec: "To je bila že od nekdaj moja skrita želja. Res sem se veselila tega debija, morda celo preveč, saj sem proti poljski ekipi Tauron pregorela v preveliki želji. Potem je prišel dvoboj s kazanskim Dinamom in veliko Jekaterino Gamovo, na koncu tudi MVP zaključnega turnirja lige prvakov, kar je bila tudi prav posebna izkušnja. Najpomembnejše je bilo to, da sem dojela, da so tudi preostala dekleta v tem tekmovanju samo ljudje, zato sem ob koncu skupinskega dela igrala vse bolje. Svojo najboljšo predstavo sem pokazala ravno na zadnji tekmi rednega dela, ko sem bila razglašena celo za MVP tekme."

Potokarjeva je takrat dosegla 19 točk, kljub temu pa je bila zmaga nad Poljakinjami premalo, da bi Romunke nadaljevale sezono v Evropi.

Romuni prijazen in ustrežljiv narod

Monika nam je še potrdila, da se je v Romuniji na splošno počutila dobro ter da takšne in drugačne negativne govorice ne držijo. "Kot sem že dejala, sem v Romunijo odšla z mešanimi občutki, a realnost je bila malce drugačna. Pred odhodom se je govorilo le o Romih in Romuniji. Saj jih je nekaj, samo ne toliko, da bi iz tega delal dramo," ni bila nič pretresena klena Dolenjka, ki je imela kot ponosna Grosupeljčanka že v Sloveniji veliko takih in drugačnih srečanj z Romi, zato to zanjo ni bil kakšen šok.

Kakorkoli, Potokarjeva je dodala, da so Romuni narod, ki bi naredil vse, da se spremeni razmišljanje o njih. "Romuni so na splošno izjemno ustrežljiv in prijazen narod, naredili bi vse, da se spremeni mišljenje o njih. Sami se zavedajo, da v Evropi nimajo prav dobrega statusa. Vsaj meni so vsi vedno ustregli. Direktor kluba nam je vedno dejal, da se lahko, če bomo imele kakšne težave, vedno obrnemo nanj. Ko sem enkrat zbolela, so res že v naslednjih minutah lepo poskrbeli zame. Skratka sama imam same dobre izkušnje. Tudi ko sem se ob 22. uri zvečer sama vračala s treninga, me nikoli ni bilo strah," je dodala Monika.

Fantje nič posebnega, punce pa se znajo urediti

Glede na to, da je Potokarjeva v Bacauu preživela skoraj leto dni, nas je seveda zanimalo, ali so s klubskimi kolegicami okusile utrip mesta tudi ponoči. Je bilo kaj videti med tamkajšnjo moško populacijo? "Tega ni bilo veliko, zdi se mi, da smo šle točno trikrat ven, pa še to bolj iz 'firbca'. No, videti ni bilo nič pametnega. Res ne. Je pa bilo veliko smeha. Dekleta se sicer znajo urediti in so res 'huda', tako da fantje, če imate čas, kar pojdite na počitnice v Romunijo, saj boste imeli kaj videti. Pri fantih pa je bilo bolj žalostno. No, mogoče sem na vse skupaj sama gledala drugače, ker sem v zvezi, a tudi preostala dekleta so se strinjala z mano."

V Romuniji vzljubila piščančja jetrca

Kaj pa hrana, so Romuni gurmani ali ne? "Romuni ima veliko tradicionalne hrane. Imajo svoje čevapčiče, ki se malce razlikujejo od tistih, ki jih poznamo mi, in obsedeni so s piščancem. Romuni poznajo milijon jedi s piščancem, zato je bil ta velikokrat na našem jedilniku. Moram pa dodati, da sem poskusila tudi piščančja jetrca. Najprej mi niso preveč dišala, saj sem se do zdaj živalske drobovine vedno izogibala. Če bi mi jih pripravila mami, bi jo najbrž vprašala, ali se šali, tam pa sem poskusila in, ne boste verjeli, bilo je zelo okusno. Ta jed je bila kar pogosto na mojem jedilniku," je svoje izkušnje z romunsko hrano z nami delila 27-letna Potokarjeva.

Prihodnost?

"Kljub vsemu, kar sem doživela, sem komaj čakala, da se vrnem domov. To sicer ne pomeni, da sem vrata Stiinte dokončno zaprla. Z direktorjem kluba sva dogovorjena, da se še slišiva, a se še nič ne ve. Želim si, da bi s fantom našla državo, v kateri bi lahko nastopala oba. Če bi to uspelo, bi bilo res super, a bomo videli. Nekateri pogovori že potekajo, a za zdaj vam ne bom še nič izdala. Ko bo več jasno, boste med prvimi, ki boste izvedeli," nam je še obljubila Monika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin