Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
1. 10. 2015,
18.08

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Metod Ropret Odbojkarska zveza Slovenije Andrea Giani slovenska odbojkarska reprezentanca

Četrtek, 1. 10. 2015, 18.08

4 leta

"Niso ga zanimali niti plača niti pogoji za delo, preprosto je hotel to službo"

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Marca je v moški odbojkarski reprezentanci posijalo sonce, ki še močneje sije še danes, imenuje pa se Andrea Giani. Predsednik OZS Metod Ropret je ponosen, da ima Slovenija selektorja takega kova.

Prvi mož OZS, predsednik Metod Ropret, ki je bil ustoličen novembra 2012, je na tej funkciji ves čas zagovarjal domače znanje, saj mu po njegovih besedah ni mogel nihče zagotoviti, da bi bil tujec na selektorskem stolčku uspešnejši in boljši kot kakšen domač trener. Po še enem razočaranju na evropskem prvenstvu leta 2013, izpadu v polfinalu evropske lige, in potem ko je Luka Slabe sam odstopil s položaja selektorja, so pri OZS odprli razpis za vse in na koncu izbrali Italijana Andreo Gianija, kar se je takoj izkazalo za pravo potezo. Ropret meni, da je bila odločitev, da se italijanska legenda usede na klop slovenske reprezentance, ena najboljših v njegovem mandatu.

"Ena boljših odločitev mojega mandata"

"Andrea Giani je ime, ki smo ga lahko samo sanjali, drugače pa še vedno zagovarjam usposobljenost in strokovnost domače stroke. Ne nazadnje so vsi igralci, ki zdaj igrajo za člansko izbrano vrsto, produkt domače, slovenske odbojkarske šole. Je pa odločitev, da na položaj selektorja postavimo Gianija, nedvomno ena boljših v mojem mandatu. Če pogledamo, kaj se trenutno dogaja okoli slovenske moške članske reprezentance, je to le dokaz, da smo se prav odločili," je za uvod dejal predsednik OZS.

"Nikoli ni bila sporna kakovost naših igralcev, a očitno je vedno tej reprezentanci manjkalo le dovolj avtoritativno vodstvo, ki bi lahko iz fantov izvleklo tisto najboljše ter ob tem še amortiziralo tiste njihove posebnosti in karakteristike, ki jih vrhunski igralci imajo. Giani je s svojimi neizmernimi izkušnjami, znanjem, značajem in seveda z vsemi rezultati, ki jih je dosegal kot igralec, prvi znal te naše fante organizirati na tak način, da v tem trenutku iz njih vleče najboljše, kar so sposobni," dodaja.

Nikoli ne bomo vedeli

Čeprav tega ne bomo nikoli vedeli, se lahko vseeno zdaj vsi vprašamo, kaj bi bilo, če bi pri OZS še naprej trmasto vztrajali pri domačem strokovnjaku. Pri odgovoru je bil zadržan tudi predsednik.

"Težko je v tem trenutku trditi eno ali drugo. Tudi ko smo se odločili, da razpis za selektorja odpremo tudi za tuje strokovnjake, nismo vedeli, da bomo zanimivi za taka imena, ko je na primer ravno Giani. Izbira, da postane slovenski selektor, se je pokazala za še boljšo, kot smo vsi pričakovali. Kaj bi se zgodilo, če bi vztrajali pri domačem strokovnjaku, je zdaj težko reči. Dejstvo je, da smo v preteklosti že poskušali s tujim strokovnjakom (Črnogorec Veselin Vuković), pa se vse skupaj ni izteklo tako, kot smo vsi želeli," opozarja Ropret in priznava, da so imeli pri vsem skupaj tudi nekaj sreče.

Zvezde so jim bile naklonjene

"Torej domači ali tuji strokovnjak? Tukaj se ne bom opredelil, lahko rečem le, da smo imeli malce sreče in da so nam bile zvezde naklonjene, veseli pa me tudi to, da je Giani sam v nas prepoznal potencial in smo mu predstavljali izziv. Lahko vam iz prve roke povem, da mi je od vseh kandidatov po prvem intervjuju ostal najbolj v spominu. Pogovarjala sva se pol oz. tri četrt ure, ker sem ga hotel seznaniti z vsem, tudi s tem, da morda ne prihaja v okolje, ki ga je navajen. Da morda pri nas organizacijsko nismo na ravni italijanske reprezentance, vseeno pa mi je na koncu najinega pogovora dejal nekaj, kar mi je do danes ostalo v spominu: 'President, I want this job!' (Predsednik, hočem to službo, op. p.) Že med prvim pogovorom je preprosto vedel, da hoče to delo za vsako ceno. Niso ga zanimali niti plača niti pogoji, o vsem tem smo se dogovorili naknadno," se z nasmehom na obrazu spominja Metod Ropret, ki je poleg vsega tudi župan Brezovice.

Nikoli se ni še nad ničimer pritožil

Ta nam je še zaupal, da od marca do zdaj Giani še nikoli ni potarnal nad pogoji, ki jih ima. Ravno nasprotno. "Zdaj, ko smo že nekaj časa skupaj, lahko rečem, da Andrea niti enkrat še ni prišel do mene in mi potožil, da kakšna stvar ni taka, kot bi želel, nasprotno. Pogoji, ki jih zagotavljamo reprezentancam, so celo presegli njegova pričakovanja in dejal je, da prav nič ne zaostajamo za tistimi, ki jih imajo na voljo najboljše reprezentance na svetu."

Predsednik obljublja: Naredili bomo vse, da ga zadržimo

Giani se po pol leta delovanja s slovensko reprezentanco že lahko pohvali z nekaterimi rezultati. Z enim od teh se ne more pohvaliti noben njegov predhodnik. Poleg tega, da se je prek močne Portugalske uvrstil na evropsko prvenstvo, je osvojil tudi evropsko ligo in slovensko reprezentanco popeljal v sanjsko "deželo", ki je bila pred leti le pobožna želja – svetovno ligo. Če se malce pošalimo, če bodo Slovenci predobri na oktobrskem EP, bi Gianija lahko kaj hitro v svoje gnezdo zvabile močnejše in bogatejše odbojkarske zveze. Kaj o tem meni predsednik?

"Tega se tudi sam zavedam in nekoliko bojim. Zdaj imamo podpisano dveletno pogodbo z odprtimi vsemi možnosti. Želimo si, da bi se po hitrem postopku dogovorili za še daljše sodelovanje. Se pa zavedamo, da bodo takšno ime, kot je Giani, ter rezultate, ki jih dosega in jih še bo z našo reprezentanco, slej kot prej opazile tudi večje in premožnejše odbojkarske zveze. A zagotavljam, da bomo kot zveza naredili vse, da ga zadržimo pri naših fantih kar se da dolgo."

Ne spreglejte