Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2017,
6.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Super Bowl NFL

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 6.51

6 let, 7 mesecev

Super Bowl

New England Patriots po neverjetnem preobratu prvak NFL #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Super Bowl | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

51. finale lige ameriškega nogometa, znameniti Super Bowl, je sinoči v Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas poskrbel za enega največjih preobratov v ameriški športni zgodovini. Moštvo New England Patriots, ki je zaostajalo celo tekmo, je v zadnji minuti rednega dela izenačilo in si v podaljšku, prvem v zgodovini, prislužilo naziv prvaka NFL. Ekipo Atlanta Falcons so premagali s 34:28.

Zmagoviti zadetek s "touchdownom" za moštvo New England Patriots, ki je zaostajalo vso tekmo, v zadnji minuti rednega dela izenačilo izid in slavilo v podaljšku, je dosegel James White.


Ne prezrite:

-> Super Bowl - več kot samo nogomet

-> Lady Gaga skočila s strehe stadiona


James White je dosegel zmagoviti zadetek za naslov prvaka lige NFL. | Foto: Getty Images James White je dosegel zmagoviti zadetek za naslov prvaka lige NFL. Foto: Getty Images

Peti naslov za Patriote in drugi finale za sokole

Za Patriots, ki so igrali v rekordnem devetem finalu, je to peti naslov po letih 2001, 2003, 2004 in 2015.  Atlanta, ki je prvi polčas dobila z 21:3, je igrala v svojem drugem finalu. Tudi pred 19 leti je proti ekipi Denver Broncos doživela poraz.

Tom Brady je bil že petič izbran za najkoristnejšega igralca finala lihe NFL. | Foto: Getty Images Tom Brady je bil že petič izbran za najkoristnejšega igralca finala lihe NFL. Foto: Getty Images

Brady se je vpisal v zgodovino

Za najkoristnejšega igralca finala je bil izbran podajalec pri zmagovalcih in največja zvezda lige NFL Tom Brady, mož manekenke Gisele Bündchen, ki je tako postal prvi podajalec v zgodovini s petimi naslovi.

Z ženo Gisele Bündchen, brazilsko supermanekenko. | Foto: Getty Images Z ženo Gisele Bündchen, brazilsko supermanekenko. Foto: Getty Images

Morda niste vedeli -> več o tem v članku Rekordni, zanimivosti in škandali. 

  • pokal Vincea Lombardija izdeluje draguljarna Tiffany

Zmagovalcu finala lige NFL vse od leta 1967 podeljujejo znameniti pokal, ki je vreden 25 tisoč dolarjev, izdelala pa ga je znamenita ameriška draguljarna Tiffany. Od leta 1970 se pokal imenuje po slavnem trenerju moštva Green Bay Packers Vinceu Lombardiju.

  • dan, ko Američani pojejo in spijejo največ

"Super Bowl nedelja" je dan, ko Američani zaužijejo orjaške količine hrane in pijače, več pojedo in popijejo le še na zahvalni dan (Thankgiving), ki je v ZDA nacionalni praznik.

  • najbolj gledan televizijski dogodek

Super Bowl je najbolj gledan televizijski dogodek v ZDA, na lestvici rekorderjev po številu gledalcev se je med dvajseterico na sedmo mesto vrinila le zadnja epizoda televizijske serije MASH, vse drugo so Super Bowli. Najbolj gledan med vsemi je bil Super Bowl XLIX leta 2015, ki je pred TV-zaslone privabil 115,2 milijona gledalcev (podatek podjetja za merjenje gledanosti Nielsen).

  • rekorden obisk finala

Največ gledalcev pa si je v živo ogledalo Super Bowl XIV, v katerem sta se spopadli moštvi Los Angeles Rams in Pittsburgh Steelers. Na štadionu Rose Bowl v Pasadeni v Kaliforniji se jih je zbralo 103.985.

  • največ zmag za Pittsburgh

Največ nastopov v finalu ima moštvo New England Patriots (9), največ zmag pa Pittsburgh Steelers (6). Še na nobeni tekmi finala do zdaj niso igrali podaljška.

  • posebna čast za Lady Gaga

Velik dogodek sam po sebi je tudi koncert ob polčasu tekme, t. i. half time show, ki je bil sprva precej dolgočasna zadeva, z nastopi raznoraznih godb na pihala, v zadnjih desetletjih pa je rezerviran za največje zvezde estrade. Letos je ta čast pripadla Lady Gaga.

  • škandal s pobeglo bradavičko

Leta 2004 sta prav na koncertu ob polčasu Janet Jackson in Justin Timberlake poskrbela za enega večjih škandalov, ko je pevka pokazala prsi. Puritanci so bili ogorčeni, nastopajoč zvezdniški par so obtožili, da sta onečastila družinski praznik.

Ne spreglejte