Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
1. 2. 2017,
18.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Peter Kauzer kajak

Sreda, 1. 2. 2017, 18.30

6 let, 6 mesecev

PETER KAUZER

Nekateri še vedno ne cenijo njegovih uspehov

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Peter Kauzer, srebrni olimpijec iz Ria de Janeria, je že globoko zakorakal v pripravljalno obdobje. V svoji karieri je praktično dosegel vse, kar se da, a kot pravi, to za nekatere še vedno ni dovolj.

Peter Kauzer je lani poleti v svoji vitrini zapolnil že zadnje prazno mesto, kjer mu je manjkala olimpijska medalja. Ta uspeh ga je privedel do nove spremembe na telesu. Peter Kauzer si je pred kratkim dal narediti nov tatu.  Ta namreč  ponazarja celotno zgodbo njegovega pohoda do olimpijskih stopničk.

Sebi in drugim mu ni treba ničesar dokazovati Peter Kauzer si je želel tatu, ki ima v ozadju celotno zgodbo. | Foto: Osebni arhiv Peter Kauzer si je želel tatu, ki ima v ozadju celotno zgodbo. Foto: Osebni arhiv

"Naredil sem si nekaj, da bom imel vedno v spominu. Že pred olimpijskimi igrami v Pekingu sem se šalil, da če bom zmagal, si bom dal čez ves hrbet tatu (smeh). Zdaj, ko sem dobil medaljo, sem sam sebi izpolnil obljubo. Ta tatu mi je kot za nagrado naredil Dejan Marič in se mu ob tej priložnosti tudi zahvaljujem," nam je uvodoma povedal Kauzer, ki je moral na stolu sedeti kar dvakrat po štiri ure in pol.

Po olimpijski sezoni se pogostokrat zgodi, da veliko tekmovalcev konča športno pot. Kar nekaj tekmovalcev iz Kauzerjeve generacije se je po Riu poslovilo. Sam tega še nima v mislih, saj želi vztrajati do olimpijskih iger v Tokiu ali celo še kakšno leto dlje. Prepričan je, da se da tudi pri teh letih dosegati vrhunske rezultate.

Kot nam je 33-letni kajakaš zaupal, zdaj trenira bolj sproščeno. "Po olimpijski medalji je z mojih ramen padlo še zadnje breme, vendar imam še vedno cilj osvojiti še kakšno medaljo več. Jaz grem v naslednjo olimpijsko obdobje miren. Samemu sebi mi ni treba ničesar dokazovati, prav tako ne drugim. Dovolj sem že dokazal v svoji karieri, čeprav nekateri tega še vedno ne cenijo, ampak tako je," je bil kot vedno odkrit Peter, ki se je skozi svojo dolgoletno kariero marsikaj naučil.

Leta 2014 si je Kauzer hudo poškodoval ramo, tako da je moral iti na operacijo. | Foto: Leta 2014 si je Kauzer hudo poškodoval ramo, tako da je moral iti na operacijo.

Ko pride poškodba, ostaneš sam

"Zmeraj  je tako, da ko dosegaš rezultate, te vsi trepljajo po ramenih, ko pride poškodba, pa ostaneš sam. Takrat se moraš obdati z ljudmi, ki ti stojijo ob strani v dobrem in slabem. To so ljudje, ki jim lahko zaupaš in veš, da te ne bodo na vsakem koraku prinesli naokrog. Če imaš prave ljudi okoli sebe, ti je potem za druge figo mar. Ostati moraš zvest samemu sebi in delati na tem, kar delaš najbolje. Morda je kdaj videti, da nočem poslušati mnenja drugih … Vsako mnenje in kritiko sprejmem. Če mi bo to pomagalo, da bom izboljšal samega sebe, bom to postavil v svoj mozaik, v nasprotnem primeru pa to pozabim. Nikoli se nisem odrekel pomoči."

Prav se je odločil

Za njim so že tudi prve priprave v Emiratih, kjer si jih je sam plačal, saj meni, da mora vsak športnik vlagati vase in ne samo čakati, da ti nekdo drug kaj plača. In kot pravi, mu ni žal, saj so priprave več ali manj uspele v polni meri. Tam je treniral tudi z nekaterimi tujimi vrhunskimi tekmovalci, med njimi je bil tudi Benjamin Savšek.

"Tja sem odšel z namenom, da na divji vodi naredim čim več kilometrov. V bistvu sem se prav odločil, glede na to, kakšno vreme je bilo pri nas. Sicer tudi doma veslamo, ne glede na mraz. Mi veslamo vse leto, ne glede na to, ali je zunaj minus. Po eni strani mi je bilo celo malo žal, da nisem podaljšal treninga, ampak je bilo kljub vsemu dovolj treninga za to pripravljalno obdobje.

Upa, da bodo ugodili njegovim željam

Po koncu sezone se je govorilo, da naj bi prišlo na Kajakaški zvezi do določenih sprememb glede načina treninga in priprav. Ko smo ga vprašali, ali je glede tega kaj več jasnega, nam je odgovoril, da se v te stvari ne poglablja.

"Sam zase vem, da bom veslal še prihodnja štiri leta in način treninga, ki ga trenutno imam, pri meni deluje. Ne mislim nič spreminjati ne glede na to, kaj se bodo odločili na zvezi. Jaz upam, da bodo imeli toliko posluha in ugodili mojim željam oziroma, da bom imel mir za priprave na sezono in tekmovanja," nam je zaupal 31-letni Hrastničan, ki verjame v svoj način dela.

V Emiratih je treniral tudi s tujimi tekmovalci. | Foto: V Emiratih je treniral tudi s tujimi tekmovalci.

"Ta način dela mi ustreza zadnjih 12 let in ne vem, zakaj bi to spreminjal. Delal bom po svojem načrtu in tudi trener ostaja isti. Seveda pa nikoli nisem bil proti  skupnim treningom. Če bo iniciativa s strani zveze, se bom vsekakor udeležil treninga. Veliko treniram sam, tako da mi včasih ustreza, da je nekdo še zraven."

O domačem evropskem prvenstvu še ne razmišlja

Najboljšega slovenskega kajakaša do domačega evropskega prvenstva v Tacnu ločijo še trije meseci, a o tem še ne razmišlja. Pred tem se bo odpravil še na priprave v Francijo, kjer bo na sporedu svetovno prvenstvo, nato pa se bo v miru začel pripravljati na domači kajakaški spektakel.

"Cilji so visoki in rekel sem si, zakaj letošnje sezone ne bi začel tako, kot sem jo lani končal. Vsi vemo, kaj Tacen pomeni za Slovence. Lahko je zelo preprosto, lahko pa je tudi zelo težko. V Tacnu sem začel svoj pohod med elito in ne vidim razloga, zakaj ga ne bi nadaljeval."

S svojim očetom bosta sodelovala tudi v prihodnje. | Foto: S svojim očetom bosta sodelovala tudi v prihodnje.

Rokometaši so legende

Kauzer je eden tistih, ki redno spremlja uspehe slovenskih športnikov. Tudi njega so na svetovnem prvenstvu navdušili slovenski rokometaši. "Legende so. Kar so naredili v zadnjih desetih minutah … Zdi se mi, da so vse presenetili s takšno vrnitvijo. Saj poznamo rokomet, zelo težko z zaostankom osmih golov prideš do zmage. Pokazali so, kakšna ekipa so in kakšen karakter imajo. Res jih spoštujem. Zelo sem vesel, da jim je uspelo."

Ne spreglejte