Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
1. 6. 2017,
17.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

evropsko prvenstvo Tacen Benjamin Savšek

Četrtek, 1. 6. 2017, 17.06

6 let, 6 mesecev

Ne želi si, da bi ga polne tribune preveč ponesle

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Benjamin Savšek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Benjamin Savšek, najboljši slovenski kanuist, je eden tistih, ki lahko na domačem evropskem prvenstvu v Tacnu računa na najvišja mesta. Tega se zaveda tudi sam, a kot pravi bo treba predvsem ohraniti mirno glavo.

Benjamina Savška, ki ima z največjih tekmovanj že kar nekaj medalj, pohvali pa se lahko tudi z naslovom evropskega prvaka iz leta 2015 v Markkleebergu, prvi nastop čaka v četrtek, ko bodo na sporedu kvalifikacije. Tridesetletni Ljubljančan si je na tekmovanjih nabral že veliko izkušenj, za katere meni, da so zelo pomembne.

"Izkušnje naredijo svoje, tako da se že znam spopasti s pritiski. Vsekakor je pred domačim občinstvom malo višji srčni utrip. Tekma je doma in meni osebno največ pomeni nastop pred domačimi gledalci. Zame je to še bolj spodbudno in se še bolj pripravim na nastop."

"Sam se na štartu želim osredotočiti samo na prvi del proge, da mi čoln čim bolje steče, potem pa že padem v svoj ritem. " | Foto: Stanko Gruden, STA "Sam se na štartu želim osredotočiti samo na prvi del proge, da mi čoln čim bolje steče, potem pa že padem v svoj ritem. " Foto: Stanko Gruden, STA Da le ne bi bilo nepotrebnih dotikov

Tacenska proga je zaradi znamenite zapornice zelo specifična, saj voda v strugi zelo niha, do neke mere je tudi zelo nepredvidljiva, a naš sogovornik meni, da bodo na tekmi odločale mirna glava in čiste vožnje brez dotikov.

"Sam se na štartu želim osredotočiti samo na prvi del proge, da mi čoln čim bolje steče, potem pa že padem v svoj ritem. Vsekakor je treba dati vse od sebe, saj je zadnja leta v kanuju zelo močna konkurenca, kar pomeni, da nastopa nikakor ne smeš jemati z levo roko. Se mi pa velikokrat dogaja, da delam nepotrebne dotike, ki te lahko oddaljijo od dobrih rezultatov. Misli moram usmeriti v svojo vožnjo."

Pred polnimi tribunami začuti val energije

Na velikih tekmah je v Tacnu tudi izjemno vzdušje, ki tekmovalce na progi kar ponese. Med navijači bo tudi vsa njegova družina, za katero pravi, da so njegovi največji navijači. "Ko se pelješ po progi, ko celotna tribuna začne dihati s teboj in čutiš ta val energije, je res dober občutek. Moraš pa kljub temu ohraniti mirno kri in ne iti čez svoje zmožnosti, saj lahko zaradi tega narediš napako."

Benjamin Savšek upe polaga v izkušnje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Benjamin Savšek upe polaga v izkušnje. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Zaveda se, da mu z dobro vožnjo lahko uspe

Beni, kot ga kličejo prijatelji, se želi posvetiti le svojemu nastopu in se za zdaj še ne želi obremenjevati z rezultatom. "Rezultatsko se bom obremenjeval v finalu, če se bom tja uvrstil. Do takrat pa moram postopoma graditi svoje vožnje. V finalu bom štartal na najvišja mesta, kjer bom skušal pokazati najboljše vožnje. Zavedam se, da mi z dobro vožnjo lahko uspe. Velikokrat sem že pokazal dobre vožnje, ampak na žalost le v kvalifikacijah in polfinalu. Ravno te izkušnje so mi dale možnost, da počasi napredujem v polfinale, v finalu pa gre potem zares," je še povedal Savšek, ki je med drugim dvakrat nastopil na olimpijskih igrah, a žal ostal brez odličja.

Ne spreglejte