Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
26. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

olimpijske igre vaterpolo skok v športno preteklost

Nedelja, 26. 2. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Skok v športno preteklost

Najbolj krvav olimpijski obračun v zgodovini vaterpola #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Na olimpijskih igrah leta 1956 v avstralskem Melbournu se je zgodil eden od najbolj sovražnih obračunov v zgodovini športa. Polfinale v vaterpolu je bil med Madžarsko in Sovjetsko zvezo, dogajanje v bazenu pa je odražalo takratno politično stanje na Madžarskem.

Polfinalna tekma na olimpijskih igrah v vaterpolu leta 1956 je bila na sporedu le tri tedne po brutalni invaziji Sovjetske zveze na Madžarsko. Madžarski igralci so za novico izvedeli šele ob prihodu v Avstralijo, saj so jim med pripravami na Češkoslovaškem to zamolčali. Eden izmed igralcev, ki je znal angleško, je novico prebral v lokalnem časopisu na letališču v Darwinu. Številni so že takrat sklenili, da se ne bodo več vrnili domov.

Madžarska revolucija
Madžarska revolucija leta 1956 je bila spontani upor, uperjen proti komunistični madžarski vladi in sovjetskim silam, nameščenim na madžarskem ozemlju. Trajala je od 23. oktobra do 10. novembra. Revolucija se je začela s študentskimi demonstracijami pred parlamentom v Budimpešti, ki so prerasle v vsesplošno vstajo proti režimu. Ubitih je bilo približno 2.500 ljudi, ranjenih več kot 10 tisoč, prav toliko je bilo zaprtih, več kot 200 tisoč Madžarov pa je emigriralo v tujino, med drugim tudi vaterpolska reprezentanca.

"Ne boj, mesarsko klanje" Najbolj jo je skupil Ervin Zador. | Foto: Getty Images Najbolj jo je skupil Ervin Zador. Foto: Getty Images

S tem Prešernovim verzom bi lahko povzeli takratno dogajanje v bazenu. Da se ne obeta nič dobrega, je bilo jasno že na začetku tekme, ko si igralci niso želeli seči v roke.

Provokacije v bazenu so začeli Madžari. Šlo je predvsem za besedno zbadanje, taktiko pa je v intervjuju leta 2006 razkril glavni junak tekme Ervin Zador: "Vedeli smo, da nas bodo začeli tepsti, če bodo jezni. In takrat ne igrajo dobro. Če ne igrajo dobro, jih premagamo, in če jih premagamo, bomo postali olimpijski prvaki."

To se je tudi zgodilo, a številni udarci in brce pod vodo so prihajali z obeh strani. Sodnik je kar pet igralcev poslal iz bazena. Boljši so bili Madžari, ki so vodili s 4:0, vrelišče pa je tekma dosegla tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom, ko je 21-letnega Zadorja, ki je dosegel dva gola, po provokaciji Rus Valentin Prokopov nalašč udaril naravnost v obraz in mu prebil arkado.

Slika je hitro obkrožila svet. | Foto: Getty Images Slika je hitro obkrožila svet. Foto: Getty Images "Videl sem štiri tisoč zvezd"

"Videl sem štiri tisoč zvezd in čutil, kako mi topla kri teče po obrazu. Takoj sem se zavedal, da ne bom mogel igrati v finalu," je mnogo let po tekmi razlagal Zador, ki je umrl leta 2012.

Ko je zlezel iz bazena in so njegovo rano videli tudi na tribunah, so navijači, med katerimi so bili številni madžarski emigranti, zgroženi nad dogajanjem v svoji domovini, ponoreli. Številni so preskočili ograjo in se zapodili proti ruski ekipi.

Sodnik je tekmo prekinil in s tem preprečil še dodatno fizično obračunavanje, policija je gledalce pospremila s prizorišča, rezultat pa je bil priznan in Madžarska se je uvrstila v finale, kjer je z 2:1 premagala Jugoslavijo. "Spremljal sem tekmo. To je bila najtežja ura v mojem življenju," se je še 50 let pozneje spominjal Zador, ki zaradi poškodbe v finalu ni zaigral, a se je soigralcem pridružil na podelitvi medalj: "Želel sem jokati, a nisem mogel. Po petih letih treninga sem moral doseči ta cilj in uspelo mi je. A bilo je čudno, ker nisem igral na zadnji tekmi. Na podelitvi sem bil, drugače kot preostali, v obleki."

Zador se po končanih igrah ni vrnil domov, preselil se je v ZDA, kjer je postal poslovnež in plavalni trener. Treniral je tudi ameriško plavalno legendo Marka Spitza, ki je pozneje osvojil devet zlatih olimpijskih medalj.

Njegova fotografija, na kateri okrvavljen zapušča bazen, je hitro obšla ves svet in postala ena od najbolj prepoznavnih fotografij iger.

Obračun je uprizoritev dobil tudi na filmskem platnu:

Ne spreglejte