Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2017,
16.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gimnastika

Petek, 25. 8. 2017, 16.22

6 let, 6 mesecev

Pred svetovnim prvenstvom v gimnastiki

Na SP v Pesaru Slovenija po 18 letih v popolni postavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Aleksandra Podgorsek | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Naslednjo sredo se bo v italijanskem Pesaru začelo 35. svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki, Slovenija pa bo na SP po dolgih 18 letih spet nastopila v popolni postavi - tako med posameznicami kot v skupinskih sestavah. Slovenske barve bosta zastopali Aleksandra Podgoršek in Aja Jerman ter skupinska vaja pod vodstvom kapetanke Sare Kragulj.

V športni dvorani Adriatic se bo do 3. septembra merilo več kot 250 tekmovalk iz 53 držav, za obe Slovenki v individualnem programu pa bo to premierni nastop na svetovnem prvenstvu. Tako državna prvakinja Aleksandra Podgoršek kot podprvakinja sta si nastop na SP izborili preko celoletnih kvalifikacij. Kljub mladosti; Podgorškova je to poletje dopolnila 16 let, Jermanova pa je pred dnevi praznovala 18. rojstni dan, pa imata obe že nekaj izkušenj z večjih tekmovanj, kot so svetovni pokali in evropsko prvenstvo.

Obe tekmovalki se bosta s konkurenco merili s polnim programom štirih sestav - z obročem, žogo, s kiji in trakom. Trenerka reprezentance Lena Salaujova je pred odhodom povedala, da je glavni cilj obeh mladih tekmovalk zlasti izvedba vaj s čim manj napakami.

"Glede na nov poolimpijski pravilnik in zahtevnost ter tveganost sestav je skoraj nemogoče od dveh tako mladih deklet pričakovati nastope povsem brez napak. A dejstvo je, da sta obe zelo dobro pripravljeni, zato si želim, da bi na tekmi pokazali to, kar znata," je dejala glavna trenerka in dodala: "Želim si njune nastope s čim manj napakami, samozavestne predstave in izrazen nastop. Rezultatsko je naš cilj uvrstitev nekje v prvo polovico, glede na dosedanjo sezono je kljub mladosti vsekakor dosegljiv."

"Zelo sem vesela, da sem se uvrstila v ekipo za SP. Želim si pokazati nastope s čim manj napakami, pomembno je, da bom v predstavah uživala in rada bi domov s prvenstva odnesla lep spomin na svoj krstni nastop na največjem tekmovanju," je pred odhodom, prvi del ekipe bo na SP odpotoval že jutri, dejala Jermanova.

Aja Jerman | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aja Jerman Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Tudi sama imam podobne cilje, za prvi nastop se mi zdi pomembno, da ga oddelam čim bolj samozavestno. Rada bi se pokazala v lepi luči, torej tako, kot znam vaje narediti na treningih," pa je reprezentančno kolegico dopolnila Podgorškova.

Slovenija se bo na SP po dolgih 18 letih spet predstavila tudi v skupinskih sestavah, tekmovalke čakata dva nastopa - v vaji s petimi obroči ter kombinirani sestavi (dve kolebnici in tri žoge). Slovensko ekipo vodi izkušena kapetanka Sara Kragulj, ki že ima izkušnje z največjih tekmovanj med posameznicami, ob njej bodo nastopile še Tamia Dulce Villca Šeme, Zoja Marija Ivančič, Maša Bizjak, Ana Kragulj in Teja Leskovšek.

"Dekleta so dobro pripravljena, minule tekme v letošnji sezoni nam dajo upanje, da če bodo naredila sestavi brez napak, tudi rezultat ne bo izostal. Konkretnih ciljev si za zdaj še ne znamo postaviti, saj se po dolgih 18 letih spet vračamo na sceno. Glavni cilj sta prikazati obe sestavi brez napak," je dejala trenerka izbrane vrste Olga Mancevič.

Kapetanka in osrednja figura ekipe Sara Kragulj verjame, da se bodo z dekleti dobro odrezale: "Vzdušje v ekipi je super, v zadnjih mesecih smo res precej napredovale in dihale kot eno, zato upam, da nam bo na prvenstvu uspelo pokazati to, kar znamo. Naša želja je dva nastopa brez napak ter da bi posegle z ocenama prek 15 točk."

Ne spreglejte