Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 5. 2021,
15.55

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Benjamin Savšek Eva Alina Hočevar Alja Kozorog evropsko prvenstvo

Nedelja, 9. 5. 2021, 15.55

2 leti, 11 mesecev

EP v slalomu na divjih vodah, Ivrea

Savšek predal naslov evropskega prvaka, a prišel do olimpijske vozovnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Benjamin Savšek | Benjamin Savšek si je s prebojem v finale evropskega prvenstva v Ivrei že zagotovil nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. | Foto Nina Jelenc

Benjamin Savšek si je s prebojem v finale evropskega prvenstva v Ivrei že zagotovil nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Foto: Nina Jelenc

Slovenski kanuist Benjamin Savšek na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah ni uspel osvojiti svojega tretjega zaporednega in skupno četrtega naslova evropskega prvaka. V Ivrei je zasedel šesto mesto, naslov prvaka pa je moral predati Francozu Denisu Gargaudu Chanutu, sicer olimpijskemu prvaku iz Ria. Vozovnica za Tokio je v internem obračunu pripadla tudi kanuistki Alji Kozorog, ki je bila boljša od Eve Aline Hočevar.

Srebrno kolajno je osvojil Slovak Matej Benuš, bronasto pa Nemec Sideris Tasiadis, slednji je svoji državi tudi priboril normo za olimpijske igre.

Obeti po polfinalu, v katerem je Benjamin Savšek zabeležil drugi čas, in po najboljšem prvem vmesnem času v finalu, so bili odlični, nasmihala se mu je nova zmaga, s katero bi se po številu evropskih naslovov izenačil z legendarnim Slovakom Michalom Martikanom, a v nadaljevanju nato ni uspel ponoviti polfinalnega nastopa, tako da je kolajno, ta bi bila njegova peta na evropskih prvenstvih, zgrešil za 77 stotink sekunde.

Je pa izpolnil svoj prvotni cilj. Ker je Luka Božič izpadel v polfinalu - zasedel je 11. mesto, finalni nastop pa je ob enem dotiku zgrešil za vsega 13 stotink sekunde, si je priboril nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Te bodo njegove tretje.

"Res sem v odlični formi letos, škoda da v finalu nisem uspel še malo stisniti, da bi se lahko poleg uvrstitve na igre veselil še kakšne kolajne." | Foto: Nina Jelenc "Res sem v odlični formi letos, škoda da v finalu nisem uspel še malo stisniti, da bi se lahko poleg uvrstitve na igre veselil še kakšne kolajne." Foto: Nina Jelenc

Želel si je več

"Nisem najbolj zadovoljen, v finalu sem želel več. Res sem v odlični formi letos, škoda da v finalu nisem uspel še malo stisniti, da bi se lahko poleg uvrstitve na igre veselil še kakšne kolajne. Kombinacija pred mostom, nekje na sredini proge, je bila usodna. Vrglo me je nižje po protitočnim vratcem. Tam sem izgubil linijo, jo moral popravljati, pri tem pa sem izgubil nekaj časa. Spodaj sem poskušal to popraviti, a se ni izšlo za kakšno višje mesto," je po tekmi dejal 34-letni Ljubljančan, ki nekoliko slabšega finalnega nastopa ni pripisal dejstvu, da mu je po polfinalu zaradi uvrstitve v Tokio padel kamen od srca.

"Mislim, da sem se kar dobro zbral, uvrstitev na igre sem hotel nadgraditi. Mogoče sem se kakšne kombinacije lotil preveč rezervirano. Premalo sem tvegal, menil sem, da bom z nekoliko previdnejšo vožnjo prišel do želenega rezultata. A po bitki je lahko biti general, če bi imel še eno priložnost, bi se proge lotil drugače, zdaj ko vem, kaj se je zgodilo, toda v osnovi mislim, da moja odločitev vseeno ni bila slaba in bi jo zagotovo ponovil," meni Savšek.

Luka Božič: Žal se mi je že pri drugih vratcih zgodila napaka, ko sem z repom čolna udaril vratca. | Foto: Nina Jelenc Luka Božič: Žal se mi je že pri drugih vratcih zgodila napaka, ko sem z repom čolna udaril vratca. Foto: Nina Jelenc

Božič razočaran

Za Božiča so se sanje o olimpijskih igrah končale po polfinalu. Za njega je bil usoden dotik, ki ga je stal dveh sekund.

"Žal se mi je že pri drugih vratcih zgodila napaka, ko sem z repom čolna udaril vratca. Na tako pomembni tekmi se mi to ne bi smelo zgoditi. Razočaran sem, ker sem bil dobro pripravljen, tudi v nadaljevanju sem pokazal zelo dobro vožnjo. Malo mi je zmanjkalo, a moram reči, da je Beni zasluženo zmagovalec internega dvoboja za pot v Tokio. Že po prihodu v cilj sem vedel, da so možnosti, da stori napako minimalne. V taki formi, kot je letos, je bilo to praktično nemogoče," je bil po polfinalu razočaran Božič.

Solidno je v polfinalu nastopil tudi debitant na največjih tekmovanjih Nejc Polenčič, uvrstil se je na 20. mesto.

Slovenska kanuistka Alja Kozorog se ni uvrstila v finale EP slaloma na divjih vodah, si je pa zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. | Foto: Nina Jelenc Slovenska kanuistka Alja Kozorog se ni uvrstila v finale EP slaloma na divjih vodah, si je pa zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: Nina Jelenc

Že pred tem so se za finale borile tudi kanuistke. Slovenskima predstavnicama Alji Kozorog in Evi Alini Hočevar se ni uspelo uvrstiti med najboljših deset. Kozorogova je zasedla 12. mesto, za desetim je z dvema dotikoma zaostala sekundo in osem stotink, Hočevarjeva pa se je brez dotika uvrstila na 17. mesto.

Kozorogovi v uteho ostaja dejstvo, da si je dokončno zagotovila pot na olimpijske igre, Hočevarjeva bi ji to lahko preprečila le s kolajno.

Slovenija je tako na prvenstvu osvojila tri kolajne, kajakašica Eva Terčelj je bila druga, kajakaš Peter Kauzer tretji, bronasto kolajno pa je osvojila tudi ekipa kanuistov.

Izidi:

C-1 moški:
1. Denis Gargaud Chanut (Fra)   87,55
2. Matej Benuš (Slk)          +  1,10
3. Sideris Tasiadis (Nem)        1,92
4. Raffaelo Vivaldi (Ita)        2,29
5. Nicolas Gestin (Fra)          2,39
6. Benjamin Savšek (Slo)         2,69
...
11. Luka Božič (Slo)
20. Nejc Polenčič (Slo)

C-1 ženske:
1. Miren Lazkano (Špa)         102,15 (2)
2. Tereza Fišerova (Češ)       + 0,36 (2)
3. Elena Apel (Nem)              1,86 (0)
4. Viktorija Us (Ukr)            2,54 (2)
5. Kimberley Woods (VBr)         3,47 (4)
...
12. Alja Kozorog (Slo)
17. Eva Alina Hočevar (Slo)

Preberite še:

Eva Terčelj, Peter Kauzer, evropsko prvenstvo
Sportal Eva Terčelj evropska podprvakinja, Peter Kauzer do brona in Tokia
Benjamin Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič
Sportal Slovenski kanuisti naknadno bronasti, kajakašice pete
Ne spreglejte