Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 4. 2021,
15.14

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Badminton

Petek, 23. 4. 2021, 15.14

3 leta

Na EP v badmintonu trije Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Badminton | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

V torek, 27. aprila, se bo v Kijevu začelo 28. evropsko prvenstvo v badmintonu, ki bi sicer moralo biti že lani, a je bilo zaradi epidemije novega koronavirusa prestavljeno. Na prvenstvu bodo nastopili tudi trije Slovenci, Miha Ivanič in Petra Polanc bosta igrala med posamezniki, Polančeva pa bo v mešanih dvojicah nastopila skupaj z Miho Ivančičem.

Vsi so si nastop izborili po stanju na kakovostnih lestvicah, v Kijevu bi lahko nastopili tudi sestri Iza in Lia Šalehar, a prva zaradi poškodb trenutno ni v procesu treninga, ker pa zamenjava igralk ni možna, ženske dvojice Slovenija ne bo imela.

"Žreb nam ni bil ravno naklonjen. Ivanič je v prvem krogu prost, neposredno uvrščen med 32, bi pa raje videli, da ne bi bil, saj bi lahko v nadaljevanju dobil lažjega tekmeca, kot bo izkušeni Španec Pablo Abian, 12. nosilec. S Špancem, ki sicer mora pred tem še en dvoboj dobiti, se Miha še ni nikoli pomeril, zagotovo pa bi bil velikanski uspeh, če bi ga premagal. Je pa v dobri formi, upamo, da se mu zadnja prepoved treningov, ne bo preveč poznala," meni selektorka reprezentance Maja Kersnik in dodaja, da ima realno največ možnosti za zmago v prvem dvoboju Polančeva.

"Mešana dvojica je prav tako dobila skoraj nepremagljiva tekmeca, peta nosilca Nizozemca, ki merita na kolajne. Zmaga Polančeve in Ivančiča bi bila senzacija. Ima pa Petra več možnosti za njo med posameznicami, pomerila se bo namreč z mlado in neizkušeno Angležinjo," napoveduje Kersnikova, ki je svoje varovance na pot popeljala že pet dni pred prvenstvom.

"V zdajšnjih razmerah je treba iti na pot kar precej prej. V Kijevu, kjer bomo bivali v mehurčku, iz hotela bo možno le v 500 metrov oddaljeno dvorano. Prvo nas čakajo testi, nato popolna karantena en dan, tretji dan po prihodu pa bo že možno trenirati, če bodo testi negativni. Kakšne so razmere glede epidemije v Kijevu, pa ne vemo natančno," je dejala Kersnikova.

Ivanič ima sicer kot edini Slovenec še nekaj možnosti, da se uvrsti tudi na olimpijske igre v Tokio. Na svetovni lestvici je trenutno na 155. mestu, kar pa je še vedno 35 mest za uvrstitvijo, ki vodi na olimpijske igre v Tokiu. Teoretično bi 22-letni Medvodčan še lahko ujel olimpijsko vozovnico, a bi moral za to zabeležiti odlična rezultata tako na evropskem prvenstvu kot na zadnjem kvalifikacijskem turnirju na Portugalskem.

"Na obeh turnirjih bi moral uvrstiti vsaj med najboljših osem, pa še to ne vem, ali bi bilo stoodstotno dovolj. Nekaj upanja sicer še imamo, kaj dosti pa ne," glede olimpijskega nastopa ni najbolj optimistična selektorka.

Naslov prvakov s prvenstva pred temi leti v španski Huelvi bodo branili Danec Viktor Axelssen, Španka Carolina Marin, oba sta tudi prva nosilca, danska moška dvojica Kim Astrup/Anders Skaruup Rasmussen, bolgarska ženska dvojica Gabriela Stojeva/Stefani Stojeva in angleška mešana dvojica Chris Adcock/Gabby Adcock.

Danska je daleč najuspešnejša država na prvenstvih, saj je osvojila že 186 kolajn, od tega 63 zlatih. Sledi ji Anglija s 131 kolajnami, od tega 45 zlatimi. Slovenija kolajn na prvenstvih še nima.

Ne spreglejte