Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
21.46

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

olimpijske igre Veronika Macarol Tina Mrak

Torek, 7. 8. 2018, 21.46

5 let, 8 mesecev

Mrakova in Macarolova neuradno že z normo za OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Mrak Macarol | Foto Nikos Alevromytis

Foto: Nikos Alevromytis

Po ponedeljku, ko je brezvetrje preprečilo nastope jadralcem na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede v danskem Aarhusu, so danes v razredu 470 nadaljevali zadnje plove pred odločilno regato za medalje. Po sedmih urah na vodi so odjadrali en plov, Tina Mrak in Veronika Macarol sta ga končali na 14. mestu in se s tem prebili na skupno 11.

V sredo je sicer na SP predviden rezervni dan, ko bi organizatorji lahko nadomestili manjkajoče regate - v ženski konkurenci 470 manjkajo tri -, a ženskega 470 ni na razporedu nastopajočih jadralnih razredov. Iz tega je mogoče sklepati, da se zanje svetovno prvenstvo zaključuje s sedmimi odjadranimi plovi.

"Danes je bil res zelo naporen dan, na morju smo bili sedem ur in uspeli izpeljati le en plov. Sva popolnoma izčrpani. Regatni odbor je imel velike težave s postavitvijo startne linije in imeli smo kar okoli osem ponovitev. Potem nam je le uspelo izpeljati en plov v vetru do največ 7 vozlov in še tega nisva najbolje odvozili, tako da je za nama spet eno povprečno jadranje," je današnji dan povzela Veronika Macarol.

Slovenija ima, resda za zdaj še neuradno, tudi že olimpijsko normo za Tokio 2020. "Po jutrišnjem razporedu ženske ne jadramo, moški pa. Me naj bi torej zaključile s sedmimi plovi, kar pomeni, da naj bi Slovenija kot devetouvrščena država, saj Japonke ne štejejo, naredila normo. Je pa ta informacija v tem trenutku še povsem neuradna," je o tej temi dejala Mrakova.

Japonski kot državi gostiteljici naslednjih OI namreč pripada mesto ne glede na uvrstitve japonskih jadralcev, zato ne zasedejo enega od osmih razpoložljivih mest.

Obstaja pa tudi možnost, da bi se Slovenki še uvrstili v regato za medalje: vodstvo tekmovanja namreč še razrešuje protest med nizozemsko in švicarsko ekipo; če bi ga dobili Nizozemki, bi Švicarki izpadli iz deseterice, Slovenki pa bi se tako uvrstili na deseto mesto in s tem v regato za medalje.

V vodstvu ostajata Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (23 točk), drugi sta Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre (28 točk), tretji pa Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (33 točk). Slovenki imata na 11. mestu 81 točk.

Kim Pletikos | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

V razredu finn sta Jan in Liam Orel danes odjadrala prva finalna plova in ostala v zgornji polovici srebrne skupine. Jan Orel je z 22. in 15. mestom danes končal na skupnem 63. mestu, mlajši brat Liam Orel pa je skozi cilj pripeljal na 31. in nato na četrtem mestu, skupno pa na končal na 66. mestu.

Začeli so se tudi prvi finalni plovi v razredih laser in laser radial. Žan Luka Zelko, ki jadra v zlati skupini v razredu laser standard, je z uvrstitvama na 41. in 40. mesto po današnjih finalnih plovih skupno 53. Nik Pletikos je v bronasti skupini današnje plove zaključil na 49. in 19. mestu ter skupno zaseda 141. mesto.

Tudi v razredu laser standard so danes odjadrali dva finalna plova, v srebrni skupini jadrata sestri Lin in Kim Pletikos. Kim je danes v srebrni skupini na cilj prijadrala kot 51. in 39. ter je tako na skupno 97. mestu, Lin pa je z uvrstitvama na 37. in 51. mestu v današnjih plovih sedaj skupno 104.

V razredu formula kajt je Toni Vodišek z današnjimi uvrstitvami 4., 5., 2., 7., 3., 2. napredoval in je trenutno skupno na desetem mestu.

Ne spreglejte