Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2019,
13.21

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Veronika Macarol Tina Mrak

Torek, 29. 1. 2019, 13.21

5 let, 2 meseca

Mrakova in Macarolova bosta v Miamiju na svetovnem pokalu branili zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
mrak macarol | Aktualni evropski prvakinji v jadralnem razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol bosta v svetovnem pokalu, ki se bo v noči na sredo po slovenskem času začel v Miamiju, branili lansko zmago. | Foto osebni arhiv

Aktualni evropski prvakinji v jadralnem razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol bosta v svetovnem pokalu, ki se bo v noči na sredo po slovenskem času začel v Miamiju, branili lansko zmago.

Foto: osebni arhiv

V Miamiju na Floridi se danes začenjajo prvi plovi druge regate svetovnega pokala za olimpijske razrede v sezoni 2019. V razredu 470 se je udeležujeta Tina Mrak in Veronika Macarol, v razredu 49er pa Peter Janežič in Sebastian Prinčič.

Tokratna regata je za slovenski jadralki prva v letošnji sezoni in tudi prva v tako zelo pomembnem predolimpijskem letu. V Miamiju sta že dobrih deset dni, ki sta jih izkoristili za kakovosten trening, znotraj katerega sta se udeležili tudi tridnevnega severnoameriškega prvenstva.

"Severnoameriško prvenstvo sva izkoristili za trening in da sva se ponovno privadili na jadrnico, saj sva doma v teh zimskih mesecih opravili le manjše število treningov na morju, bolj smo se posvetili kondiciji in telesni pripravi. S to regato pa se začenja sezona in s tem tudi več treningov na morju. Tukaj je zbrana vsa konkurenca, vse najboljše punce na svetu, tako da bova dali res vse od sebe, da izkoristiva še ta teden regat, da se spopadeva z njimi. Tudi letos ciljava visoko in ne glede na to, kar sva doslej dosegli, bova skušali ponoviti lansko zmago," je povedala Tina Mrak, ki je zelo zadovoljna s pogoji.

Mrakova in Macarolova načrtujeta tudi nastop na odprtem evropskem prvenstvu v začetku maja v italijanskem Sanremu, svetovno prvenstvo bo od 2. do 9. avgusta v Enoshimi, ki mu bo od 15. do 22. avgusta na istem prizorišču sledila predolimpijska poskusna regata.

V letošnji sezoni imata v načrtu še dva pomembna nastopa - svetovno prvenstvo ter v jadralskem žargonu tako imenovani “test event”, ki bo nekakšna simulacija olimpijskih iger na bodočem olimpijskem prizorišču in se ga bo lahko udeležila le po ena izbrana posadka iz vsake države.

"Predolimpijsko leto je za naju zelo pomembno, predvsem dogodki, ki bodo potekali na olimpijskem prizorišču. Letos bova dali prednost svetovnemu prvenstvu na Japonskem ter “test eventu”, pred tem pa se bova udeležili tudi vseh regat svetovnega pokala, kjer se bova potrudili in dali popolnoma vse od sebe ter stopnjevali formo do svetovnega prvenstva," je povedala Macarolova.

Na štartu bodo vse najboljše jadralke sveta

V razredu 470 za ženske je prijavljenih 31 posadk in so na startni listi vse najboljše jadralke sveta. "Vseh prvih 20 posadk z lanskega svetovnega prvenstva v Aarhusu je tukaj. Torej bo regata zelo kakovostna. Pričakujem, da bosta Mrakova in Macarolova v regati za medalje najboljše deseterice, kar bi bil že soliden rezultat. Glede na to, da sta lani zmagali, lahko pričakujemo še kaj več. Verjetno bo končni razplet odvisen tudi od vetra," je napovedal vodja stroke na Jadralni zvezi Slovenije Vasilij Žbogar.

Vasilij Žbogar, vodja stroke na Jadralni zvezi Slovenije, predvideva, da bo razplet regate krojil veter. | Foto: Vid Ponikvar Vasilij Žbogar, vodja stroke na Jadralni zvezi Slovenije, predvideva, da bo razplet regate krojil veter. Foto: Vid Ponikvar

Najuspešnejši jadralec v slovenski zgodovini, ki je bil sredi decembra lani izvoljen tudi v izvršni odbor zveze, je o slovenski moški posadki v razredu 49er dejal: "Prijavljenih je 44 posadk, v tem razredu je dobra konkurenca, vendar nekaj dobrih jadralcev manjka, denimo iz Nove Zelandije ... Tako je tu 12 jadralcev iz prve dvajseterice zadnjega SP v Aarhusu. Menim, da sta naša fanta (Peter Janežič in Sebastian Prinčič) v lahkem in srednjem vetru zelo konkurenčna. A če bi se uvrstila pod 14. mestom, bi bil to res odličen rezultat," je dodal Žbogar.

Po njegovih besedah vremenska napoved za celoten teden trenutno kaže na lahek do srednji veter med šestimi in dvanajstimi vozli. "Verjetno je, da bo v sredo, predvsem v dopoldanskih urah po lokalnem času, nekoliko močnejši. S torka na sredo nas bo namreč tu zajela hladna fronta. Večinoma bo veter prve dni pihal s severa," je še povedal Žbogar.

Največja pričakovanja pa so usmerjena v Mrakovo in Macarolovo. V zadnjih letih sta ves čas v svetovnem vrhu. Leta 2016 sta na EP na španski Palmi de Mallorci osvojili bronasto kolajno, ki je naslednje leto v Monaku nista mogli braniti, saj je bila Macarolova poškodovana. S tretjim mestom v Solunu leta 2017 sta dosegli največji uspeh na svetovnih prvenstvih, leta 2016 pa sta bili v Riu de Janeiru do zadnjega v boju za olimpijsko medaljo, na koncu pa sta zasedli šesto mesto.
Ne spreglejte