Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2013,
18.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Martin Srabotnik Vid Kuder Marušič

Sobota, 20. 7. 2013, 18.54

8 let

Mladi slovenski kajakaši do brona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi dan finalnih odločitev na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu je mladinska ekipa kajakašev zasedla tretje mesto.

Njihovi starejši kolegi do 23 let so bili deseti, v posamičnem finalu pa je veslal le kajakaš Vid Kuder Marušič, ki je bil deveti. Ob koncu prvega dne finalov svetovnega prvenstva so slovenski reprezentanti Vid Kuder Marušič, Vid Karner in Martin Srabotnik osvojili bronasto ekipno kolajno v mladinski kajakaški konkurenci. Sprva so bili sicer uvrščeni na četrto mesto, a so sodniki pomotoma Sloveniji pripisali šest kazenskih sekund namesto štirih, tako da so nekaj minut po koncu finala Slovenci mesto zamenjali s Češko, ki je bila najprej tretja, nato pa prvenstvo končala na četrtem mestu. Zmagala je ekipa Francije, drugi so bili Slovaki, Slovenci pa so na tretjem mestu za zmagovalno ekipo zaostali za 57 stotink sekunde.

Manj uspešna je bila ekipa kajakašev do 23 let, ki so jo sestavljali Martin Albreht, Simon Brus in Matic Štrukelj. Slovenci so s 56 kazenskimi sekundami prvenstvo končali na desetem mestu. Tudi v kajakaški konkurenci do 23 let je bilo po tekmi nekaj sprememb vrstnega reda, saj so po prvih rezultatih zlato osvojili Francozi, srebro pa Poljaki. Prve so nato diskvalificirali, Poljakom pa dosodili 50 kazenskih sekund. Naslov svetovnih ekipnih prvakov so tako osvojili Nemci, ki so bili najprej tretji, drugi so bili Britanci, tretji pa Slovaki.

V posamičnih finalih kajakašev, kanuistk in dvojcev je imela Slovenija le enega predstavnika, saj so preostali slovenski reprezentanti v teh kategorijah v petkovem polfinalu naredili preveč napak za napredovanje. Kajakaš Vid Kuder Marušič, sin nekdanjega izvrstnega kajakaša Fedje Marušiča in nečak prav tako nekdanjega kajakaša Aleša Kudra, je v svoji prvi sezoni v mladinski reprezentanci svetovno prvenstvo končal na devetem mestu. Za dvojno slovaško zmagoslavje sta poskrbela Jakub Grigar in Andrej Malek, tretji pa je bil Francoz Bastien Damiens.

V nedeljo se bodo za naslove svetovnih prvakov pomerile še kajakašice in kanuisti, kjer slovenska ekipa pričakuje vidnejše uvrstitve. Po polfinalu je bil namreč v najboljšem položaju kanuist Luka Božič, kajakašica Eva Terčelj je bila druga, drugi je bil tudi mladi kanuist Jakob Jeklin, v boju za najvišja mesta pa bo tudi drugi finalist med kanuisti do 23 let Anže Berčič.

Visoka pričakovanja ima tudi ekipa kanuistov do 23 let, ki brani lanskoletni naslov ekipnih svetovnih prvakov, lani pa so osvojili tudi evropski naslov. Poleg Anžeta Berčiča in Jureta Lenarčiča, ki sta lani osvojila naslova prvakov, bo tokrat veslal Luka Božič, lani pa je bil član ekipe še Blaž Cof.

Ne spreglejte