Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2011,
11.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mina Markovič Maja Vidmar

Nedelja, 30. 10. 2011, 11.48

8 let

Mina Markovič okrepila vodstvo v skupnem seštevku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska reprezentanca je uspešno nastopila na osmi tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v mestu Valence. Najboljši Slovenki sta bili Mina Markovič in Maja Vidmar na petem in šestem mestu.

Markovičeva je po tekmi v Franciji okrepila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, Vidmarjeva pa ostaja na tretjem mestu.

Kljub temu, da se Slovenkama finalni nastop ni posrečil, sta z uvrstitvama povečali prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala športnih plezalk v težavnosti. Prva zasledovalka Markovičeve Južnokorejka Jain Kim je pristala za obema Slovenka na 8. mestu. Kimova (500 točk) v skupnem seštevku za vodilno Markovičevo (641) pred predzadnjo tekmo svetovnega pokala v Kranju zaostaja že za 141 točk. Vidmarjeva (453) na tretjem mestu skupnega seštevka pa ima pred četrto Katharino Pösch (357) 96 točk naskoka. Ob za Markovičevo najbolj ugodnem razpletu naslednje tekme, bi lahko že v Kranju postala skupna zmagovalka svetovnega pokala.

Tokratni finale najboljšima slovenskima plezalkama ni bil pisan na kožo, nekoliko so najboljšim tekmovalkam, ki so šle zadnje na steno, ponagajale tudi takratne razmere. Dvojno slovensko zmagoslavje iz jordanskega Amana, ko je bila Markovičeva prva, Vidmarjeva pa druga, se v Franciji ni ponovilo. Markovičeva pa prvič na tekmah letošnjega svetovnega pokala v težavnosti ni stopila na zmagovalni oder. Po odličnem nastopu v polfinalu, ko sta se dotaknili vrha smeri, sta v finalu obe Slovenki padli na istem oprimku v spodnjem delu smeri po le 14 gibih.

Markovič: Navdušil me je polfinalni nastop

Finale je sicer zaznamovala predvsem zelo zahtevna postavitev, ki je povzročala velik osip med finalistkami, za stopničke pa je bilo dovolj že 17 gibov, Avstrijka Johanna Ernst je za zmago denimo preplezala le polovico smeri.

Markovičeva s finalnim nastopom, ki se ni odvil v skladu z njenimi željami, ni bila zadovoljna, kljub temu pa je sproščena pred zadnjima tekmama v sezoni, na katerih bo napadala vrh kot vodilna tekmovalka karavane: "Bolj kot finale me navdušuje polfinale, v katerem sem vsekakor dokazala, kam sodim. Peto mesto res ni slaba uvrstitev, vendar vem, da sem sposobna veliko več. V Kranju in Barceloni bom imela priložnost, da to tudi dokažem."

Za Markovičevo se je uvrstila Vidmarjeva, ki prav tako z razpletom finala ni bila niti najmanj zadovoljna, a se že veseli tekme na domačem prizorišču, ki bo 19. in 20. novembra v dvorani na Zlatem polju in na kateri bosta obe slovenski favoritinji imeli priložnost pokazati iz kakšnega testa sta in dokazati, da sta najboljši: "V finalu se mi ni sešlo. Mislim, da sem se giba, kjer sem padla, lotila pravilno, vendar sem se nekoliko preveč odrinila in žal prezgodaj končala s smerjo, ki se mi je zdela res zelo dobra. Tako, da sem bolj jezna kot razočarana, ker mi je bilo res 'fajn' plezati in bi bilo še bolj zanimivo, če bi se z Mino prebili naprej."

V Valence je sicer odpotovala okrepljena kar devet članska slovenska reprezentanca. V polfinale se je uvrstilo vseh šest fantov, ki pa niso postavili pike na i in so ostali znova brez finala. Zato pa se jih je kar pet prebilo med dvajset najboljših. Domen Škofic je bil deveti, Sergej Epih 13., Urban Primožič 15., Jure Raztresen 16. in Klemen Bečan 17. V moški konkurenci se je prvič v letošnjem tekmovanju svetovnega pokala v težavnosti zgodilo, da ni zmagal vodilni v skupnem seštevku Avstrijec Jakob Schubert, ki je bil na koncu peti. Zmaga je šla v roke Špancu Ramonu Julianu Puigblanqueju.

Ne spreglejte