Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 10. 2011,
16.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mina Markovič Maja Vidmar

Četrtek, 6. 10. 2011, 16.07

7 let, 12 mesecev

Mina Markovič in Maja Vidmar po kolajne v Boulder

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Karavana svetovnega pokala v športnem plezanju se bo ob koncu tedna preselila onstran Atlantika v Kolorado, natančneje v Boulder, kjer bo na sporedu že šesta letošnja preizkušnja v težavnosti.

Glavni slovenski favoritinji sta Mina Markovič in Maja Vidmar, ki krojita sam vrh. Markovičeva vodi v skupnem seštevku, Vidmarjeva pa je tretja.

Markovičeva, ki je na vseh dosedanjih tekmah svetovnega pokala v težavnosti stala na stopničkah, je v skupnem seštevku zbrala 410 točk za prvo mesto. Prva zasledovalka južnokorejska tekmovalka Jain Kim ima na drugem mestu le deset točk manj od najboljše Slovenke. Vidmarjeva na drugem mestu pa za Kimovo zaostaja že za 129 točk (271).

Markovičeva je zmagala na uvodu v sezono v Chamonixu, kjer si je prvo mesto sicer delila s še tremi tekmovalkami, nato je bila v Brianconu, kjer je slavila Vidmarjeva, druga. Zatem je sledila še za Markovičevo zelo uspešna kitajska turneja, na kateri je zmagala v Xiningu in Changzhiju, na zadnji tekmi v Puursu pa je bila tretja.

Slovenska odprava je danes odletela v daljni Boulder, kjer se bo tekma začela v soboto s kvalifikacijami. Poleg najboljših Slovenk Markovičeve in Vidmarjeve so v odpravi še trije predstavniki moške vrste, veteran Klemen Bečan in obetavna športna plezalca Domen Škofic, aktualni kadetski svetovni prvak, in Jure Raztresen, ki je zablestel z naslovom mladinskega svetovnega prvaka.

"Pričakujem, da se bosta tako Mina kot tudi Maja borili za prva tri mesta. Mina je v Puursu dokazala, da je trenutno še kako konkurenčna tudi ob manjših napakah. Maja, ki ji je forma po manjši poškodbi hrbta nekoliko zanihala, je spet nared in lahko z dobrim plezanjem zagotovo znova poseže po najvišjih mestih," je pred odhodom slovenske ekipe v ZDA napovedal selektor Simon Margon, ki ga je na zadnji tekmi v Belgiji nadomeščal trener Roman Krajnik.

Tudi o obetih preostalih članov ekipe ima Margon zelo dobre občutke: "Klemen na zadnji tekmi ni bil daleč od finala. Upam, da mu bosta kvalifikacijski in polfinalni nastop dobro uspela, v finalnih smereh pa je lahko s svojim vedno sproščenim pristopom nevaren tudi za stopničke. Domen in Jure sta v Puursu prikazala povprečne nastope, vendar sta zelo dobro pripravljena, zato uvrstitev med prvih 15 ali celo v finale nikakor ne bi bilo presenečenje."

Po tekmi v Boulderju se bo Markovičeva vrnila nazaj v Slovenijo, kjer se bosta s trenerjem Krajnikom pripravljala na naslednjo tekmo svetovnega pokala v jordanskem Amanu. Selektor Margon pa se bo takoj po tekmi odpravil na master v kitajski Jiangyin, poleg Šanghaja, kjer bo v vlogi postavljavca smeri. Ostali del ekipe bo opravil še nekaj treningov v plezalnih centrih v Boulderju, nato pa se bodo Margonu pridružili na mastru, ki bo potekal 15. in 16. oktobra.

Urnik je sila natrpan. Že 17. oktobra se bodo s Kitajske vrnili nazaj v Slovenijo. Vidmarjeva in Bečan le za en dan, saj ju nato čaka pot na tekmo svetovnega pokala v Amanu, kamor bo v vlogi glavnega trenerja odpotoval Krajnik.

Ne spreglejte