Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 11. 2013,
22.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mina Markovič Domen Škofic plezanje

Sobota, 9. 11. 2013, 22.36

8 let

Markovičeva in Škofic zmagovalca tretje tekme državnega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mina Markovič pri članicah in Domen Škofic pri članih sta zmagovalca tretje tekme državnega prvenstva v športnem plezanju v težavnosti v Škofji Loki.

Tekma na plezalni steni v dvorani na Podnu je služila kot odličen preizkus forme in generalka slovenske vrste pred finalom svetovnega pokala 16. in 17. novembra v Kranju.

Markovičeva (Plezalni klub 6b Ptuj) in Škofic (Športno plezalni odsek Radovljica) sta preizkus forme opravila z odliko in brezhibno, kajti oba sta v svojih konkurencah do vrha preplezala tako kvalifikacijsko kot tudi finalno smer. Markovičeva je pri članicah edina preplezala do vrha obe smeri in na tekmi ni imela prave konkurence, Škofic pa se je kot edini finalist pri moških dotaknil vrha smeri. Lanska skupna zmagovalca DP Škofic in Markovičeva ostajata nepremagana v Škofji Loki. Škofic je v Škofji Loki nanizal tri zmage, Markovičeva pa je vpisala še peto zmago na steni na Podnu, kjer je bila najboljša tudi v letih 2006, 2009 in 2011.

Dvakratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji ter s 15 osvojenimi zmagami v svetovnem pokalu najuspešnejša Slovenka je bila zlasti prepričljiva v finalu, ko je vse tekmice pustila zelo daleč za seboj. Razkorak med najboljšo in preostalimi finalistkami je bil precejšen. Najbolj sta se Markovičevi približali Katja Kadič (ŠPO Rašica) in Tjaša Kalan (Alpinistični odsek Kranj), a sta preplezali komaj polovico finalne smeri ter za zmagovalko dosedanjih treh tekem državnega prvenstva v Šmartnem pri Litiji, Tržiču in Škofji Loki zaostali kar 24 gibov. Kadičeva je tekmo zaradi boljšega izida v kvalifikacijah končala na drugem mestu, Kalanova pa je bila tretja.

"Res je, da ne prihajam iz Škofje Loke, a sem kar nekako posvojena v to malo mesto že nekaj let, tako da se tekme v Škofji Loki vedno veselim, kot da bi bila moja domača. Res bi pohvalila organizatorje, tako kot vsako leto so naredili super tekmo, tudi postavitev smeri je bila res na vrhunski ravni. Ne dvomim, da je bila sama tekma tudi za pogledati super, moram pa reči, da sem tudi sama v plezanju zelo uživala. Mislim, da me vmes do svetovnega pokala v Kranju čaka še nekaj treningov in mislim, da je najbolje, da misli zberem kar za naslednji trening in se mu posvetim kolikor gre," se Markovičeva po finalu ni obremenjevala s tekmo v Kranju, kjer bo napadala še tretjo krono skupne zmagovalke svetovnega pokala.

Škofic, ki je letos najuspešnejši predstavnik slovenske moške vrste na tekmah najvišjega svetovnega ranga, je osvojil še drugo zmago v državnem prvenstvu. Najboljši je bil že v Šmartnem, v Tržiču, kjer je bil drugi, pa je slavil zmago Urban Primožič (PK Škofja Loka), ki se je tokrat uvrstil tik za Škoficem na drugo mesto, do vrha mu je zmanjkalo pet gibov. Tretje mesto je osvojil prav tako član domačega škofjeloškega kluba Sergej Epih.

"Zmaga mi vsekakor da en zelo dober občutek in zanesljivo pomeni dobro popotnico za Kranj, kjer si želim najmanj uvrstitve v finale. Vesel sem zmage, na DP je vedno lepo tekmovati, je tudi lepo zmagati, še boljše pa je, če smer zlezeš do vrha, to je pa čisto noro. Tekma v Škofji Loki mi je daleč najboljša od vseh, vedno poskrbijo za šov. Glede na število osvojenih zmag mi je očitno tukaj zelo všeč," je bil vesel Škofic.

Državno prvenstvo se bo sklenilo v Kranju s tradicionalnimi plezalnimi dnevi in finalnima članskima tekmama 30. novembra v težavnosti in 1. decembra v balvanih.

Ne spreglejte