Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 7. 2021,
14.22

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

kanu kajak

Sobota, 10. 7. 2021, 14.22

2 leti, 9 mesecev

kajak/kanu

Ločnikarju na domačem prvenstvu bronasto odličje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Jan Ločnikar | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Na SP v slalomu na divjih vodah za mladince in tekmovalce do 23 let v Tacnu je kajakaš Jan Ločnikar med mladinci osvojil tretje mesto in tako ekipnemu naslovu svetovnih prvakov dodal še eno kolajno z domačega SP, so sporočili s Kajakaške zveze Slovenije.

Predzadnji dan prvenstva je za navdušenje v slovenski ekipi in med navijači poskrbel Jan Ločnikar. Celjan je namreč v mladinski konkurenci kajakašev osvojil bronasto kolajno. 

Na savskih brzicah so danes slovenski slalomisti osvojili jubilejno 50. kolajno z mladinskih svetovnih prvenstev, sicer četrto ta teden v Tacnu. Glavna vloga je tokrat pripadla Ločnikarju, ki je v mladinski konkurenci prišel do največjega posamičnega uspeha kariere do sedaj.

Tekmovalec, ki je bil blizu kolajni že lani na evropskem mladinskem prvenstvu v Krakovu, je na domačem svetovnem prvenstvu uspel priti do dveh kolajn. Že uvodni dan tekmovanj je bil skupaj z Urbanom Gajškom in Jakobom Šavlijem svetovni mladinski prvak v ekipni konkurenci, k temu uspehu pa je sedaj dodal še posamičen bron.

Ločnikar se je že pred tem veselil naslova prvaka skupaj z Urbanom Gajškom in Jakobom Šavlijem. | Foto: Nina Jelenc Ločnikar se je že pred tem veselil naslova prvaka skupaj z Urbanom Gajškom in Jakobom Šavlijem. Foto: Nina Jelenc

Na progi je bil zelo hiter, saj je kljub dotiku uspel priti do kolajne. Tekmovalca, ki sta bila uvrščena pred njim, sta s progo opravila brez dodatnih kazenskih sekund. Svetovni mladinski prvak je postal Francoz Titouan Castryck, srebro pa si je priveslal Čeh Martin Rudorfer.

"Zelo sem vesel, glede na to, da je to moja prva medalja z večjih tekmovanj. Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Lepo je domov prinesti dve kolajni. Vožnja ni bila perfektna, veliko bi se dalo izboljšati. Ena vrata sem udaril, kar pomeni, da sem dobil pribitek dveh sekund. Popravil bi lahko tudi linije, da bi čoln bolj tekel, ampak v finalu se lahko vse zgodi," je povedal Ločnikar.

Tretji je bil že po polfinalu in ko je priveslal v cilj finalne vožnje je pristal na tretjem mestu. Zgoraj sta bila še dva tekmovalca, tako da je slovenski reprezentant nestrpno čakal na končni razplet tekme: "Bilo je kar težko. Res sem bil nervozen." Po uspehu je dodal še: "Dobil sem samozavest, da to lahko naredim in poskušal bom to storiti tudi na evropskem prvenstvu v Solkanu." Njegov dosežek je s sedmim mestom v finalu dopolnil Urban Gajšek, Jakob Šavli je bil 13.

Med mladinkami v finalu Ula Skok

Med mladinkami je v finalu kajakašic veslala Ula Skok. Hči našega nekdanjega vrhunskega slalomista Janeza Skoka je na domačem terenu v svoji prvi sezoni v mladinski reprezentanci priveslala na deveto mesto. Helena Domajnko in Sara Belingar sta bili 13. in 14. Naslov svetovne mladinske prvakinje si je priveslala Američanka Evy Leibfarth, ki bo iz Ljubljane odpotovala na olimpijske igre v Tokiu.

Popoldan nekoliko slabši nastopi slovenskih tekmovalcev

Eva Alina Hočevar. | Foto: Nina Jelenc Eva Alina Hočevar. Foto: Nina Jelenc Popoldne so v akcijo stopile še kanuistke in kanuisti do 23 let. V finale se je uvrstila le Eva Alina Hočevar, ki je imela visoke cilje, ki pa so tokrat splavali po Savi. Razočaranje ob prihodu v cilj je bilo veliko, čeprav je v svoji prvi sezoni med mlajšimi članicami, kjer tekmujejo tudi dobitnice kolajn s članskih prvenstev, dosegla osmo mesto.

Izven finala je ostala članska evropska prvakinja iz leta 2019 Čehinja Gabriela Satkova. V isti konkurenci je veslala tudi Lea Novak in bila na koncu 24. Svetovna prvakinja med kanuistkami do 23 let je postala Britanka Bethan Forrow.

V konkurenci kanuistov med mlajšimi člani so vsi trije slovenski predstavniki obstali v polfinalu. Urh Turnšek je bil 18., Nejc Polenčič 19., Juš Javornik pa 22. Za dvojno francosko slavje sta poskrbela Nicolas Gestin in Jules Bernardet.

V nedeljo se bo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane zaključilo s tekmami v ekstremnem slalomu na divjih vodah, ki sta novi disciplini. Leta 2024 bo ta disciplina tudi del olimpijskih igrah v Parizu.

Tine Kancler
Sportal Tine Kancler peti med kajakaši do 23 let na SP v Tacnu
Ne spreglejte