Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2011,
15.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ryan Lochte Michael Phelps

Torek, 26. 7. 2011, 15.11

8 let

Lochte pred Phelpsom, dvojna francoska zmaga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Plavalno svetovno prvenstvo v Šanghaju še vedno čaka prvi svetovni rekord, a zgodbe vseeno prehitevajo ena drugo. V današnjem sporedu je bil v ospredju moški obračun na 200 prosto.

V ospredju je bila vsekakor tekma na 200 m prosto, prva disciplina drugega dne, saj je bil obračun revanša med branilcem naslova v Rimu Nemcem Paulom Biedermannom in slovitim Američanom Michaelom Phelpsom. Slednji je svoj edini poraz na zadnjem SP doživel prav na tej tekmi. Na koncu je v napeti tekmi zmagal drugi Američan Ryan Lochte, 14-kratni olimpijski prvak Phelps pa je za srebro le tesno ugnal Biedermanna, a skoraj enako hitra sta bila tudi Korejec Tae Hwn Park in Francoz Yannick Agnel, saj je vsa peterica končala tekmo v pol sekunde.

"Mislim, da če bi startal na drugi strani bazena, bi bil izid tekme lahko tudi drugačen. Prepričan sem, da sem ga zbudil na 100 metrih, videl je priložnost in jo tudi izkoristil," je po porazu dejal Phelps in ddoal: "Ne morem se pritoževati. Seveda sem razočaran, da nisem zmagal, vendar pa sem kljub temu po 18 mesecih dela skoraj sekundo hitrejši, kot sem bil lani." Phelps kljub temu ostaja v lovu na pet naslovov v Šanghaju.

Takoj nato je završalo na tribunah, saj je Kitajka Zhao Jing v finalu na 100 m hrbtno v zadnjem zavesljaju ugnala vseskozi vodilno Američanko Natalie Coughlin, pred katero se je v cilj stegnila tudi Rusinja Anastazija Zujeva, ki je za zmagovalko zaostala za vsega stotinko sekunde.

A ena najlepših zgodb večera je šele sledila. Finale na 100 m hrbtno za moške namreč ni postregel z zmagovalcem, saj so ure pri obeh francoskih finalistih Lacourtu in Straviusu ustavile pri enakem času - 52,76 -, Japonec Rjosuke Irie je osvojil bron. V finalu na 100 hrbtno sta si tako Francoza Camille Lacourt in Jeremy Stravius razdelila 1. mesto.

V ženski konkurenci sta zmagali še znanka iz slovenskih bazenov Danka Lotte Friis na 1500 m prosto ter Američanka Rebecca Soni prepričljivo na 100 prsno, ki je s tem ZDA zavihtela tudi na prvo mesto na lestvici držav, dobitnic medalj.

Ne spreglejte