SiolNET. Sportal Drugi športi
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Moskva, svetovni pokal v balvanskem plezanju

Janja Garnbret zmagala v Moskvi, Jernej Kruder drugi, Gregor Vezonik tretji

0,52

termometer

Janja Garnbret Športno plezanje novinarska
Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Slovenski športni plezalci so vpisali nov velik uspeh s kar tremi stopničkami na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Moskvi. Janja Garnbret je zmagala, Jernej Kruder je osvojil drugo mesto, Gregor Vezonik pa je slovenski uspeh dopolnil s tretjim mestom.

Janja Garnbret je še na drugi tekmi v tej sezoni stopila na stopničke. V švicarskem Meiringenu je bila druga, v Moskvi pa je odlično formo potrdila s prvo letošnjo zmago. V odlični formi je tudi Jernej Kruder, ki je po svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu v Meiringenu stopil na stopničke tudi v Moskvi, kjer je bil drugi. Uspeh Garnbretove in Kruderja je dopolnil Vezonik, ki je v svojem prvem velikem finalu s tretjim mestom osvojil svoje prve stopničke v svetovnem pokalu.

Za novo zmago morala pokazati najboljše 

Garnbretova je v polfinalu postavila najboljši dosežek, a je za novo zmago tudi v finalu morala pokazati najboljše. Drugo in tretje mesto je pripadlo Japonkama Miho Nonaka in Akijo Noguči.

"Vedela sem, da sem z Miho v finalu povsem izenačena in da bom morala zadnji balvan do vrha preplezati v prvem poskusu, torej na flash, saj je v prvem poskusu zadnji balvan preplezala že Miho. V izolacijski coni namreč lahko po novem spremljamo izide. Sem res super srečna, da sem ohranila mirno glavo in jasne misli ter sem počakala, se umirila in poskusila ter videla, kaj bo. Smer mi je uspela na flash in je res čudovito. Vsakič skušam biti najboljša," je bila presrečna Garnbretova.

Devetnajstletno tekmovalko iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu letos čaka matura, zato bo zaradi učenja in priprav na maturitetni izpit izpustila majske in junijske balvanske tekme svetovnega pokala. V karavano se bo vrnila julija z začetkom sezone svetovnega pokala v težavnosti.

Jernej Kruder: Moram reči, da so bile te stopničke nepričakovane. Očitno pa sem tekmovalec narejen za stopničke. Jernej Kruder: Moram reči, da so bile te stopničke nepričakovane. Očitno pa sem tekmovalec narejen za stopničke. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kruder v sijajni formi

Kruder je letos v sijajni formi. Pred enim tednom je na uvodni tekmi svetovnega pokala športnih plezalcev v balvanskem plezanju v švicarskem Meiringenu prvič zmagal na tekmah najvišje ravni. Sedemindvajsetletni Celjan je le teden dni po uspehu kariere v Moskvi dokazal, da njegov švicarski uspeh ni bil muha enodnevnica.

Tako kot v Švici tudi v Rusiji v kvalifikacijah in polfinalu ni bil povsem v ospredju. V kvalifikacijah je bil 13., v polfinalu pa peti.

Nepričakovane stopničke

"Moram reči, da so bile te stopničke nepričakovane. Očitno pa sem tekmovalec narejen za stopničke. Po zmagi se ni nič spremenilo, saj vem, da bi lahko ostal tudi brez stopničk. Sem v dobri formi, bil sem miren in znova sem tukaj," je bil zadovoljen Kruder, ki pa se mu je na drugem balvanu pripetila napaka in ni osvojil vrha smeri, zato je za drugo mesto trepetal do konca.

"Na drugem balvanu sem bil res kot en amater, ampak to je del igre. Finalni balvani so bili lažji kot v Meiringenu. Kljub temu pa se lahko zgodijo napake, vse je v glavi, vsi finalisti bi lahko bili na stopničkah," je takoj po koncu moškega finala razmišljal Kruder, ki bo nastopil na vseh tekmah. "Kmalu bomo na Kitajskem, ne vemo, kako se bo sezona razpletla, za zdaj kaže zelo dobro."

"Neverjetno. Uresničile so se mi sanje."

Presenetil je 22-letni Korošec Vezonik, ki ni mogel verjeti, da je osvojil stopničke in to v svojem prvem finalu v svetovnem pokalu. Tako kot Kruder je Vezonik v finalu osvojil tri smeri od štirih. Slovenca pa sta edina v prvem poskusu osvojila vrh zadnje finalne smeri, kar je bilo odločilno za dvojne slovenske moške stopničke.

Gregor Vezonik: Na treningih sem se počutil super močnega, ampak tekme so nekaj povsem drugega. Gregor Vezonik: Na treningih sem se počutil super močnega, ampak tekme so nekaj povsem drugega. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Neverjetno. Uresničile so se mi sanje. Pred enim tednom sem bil v Meiringenu 51., zdaj pa sem na stopničkah," se je smejalo Vezoniku, ki je z 19. mestom kvalifikacij za las ujel svoj drugi polfinale v svetovnem pokalu, v katerem se mu je odprlo in je postavil četrti dosežek, prehitel je celo izkušenejšega sotekmovalca.

"Na treningih sem se počutil super močnega, ampak tekme so nekaj povsem drugega, saj v svetovnem pokalu ni vse v moči. Ne bi mogel reči, da sem v enem tednu tako zelo napredoval. Ne morem verjeti," je bil vesel Vezonik.

Zmagal je Japonec Tomoa Narasaki, ki je edini v finalu osvojil vse štiri smeri povsem do vrha.

V današnjem polfinalu sta nastopili tudi Katja Kadić in Mia Krampl, ki sta tekmovanje končali na 10. in 11. mestu.

Mina Markovič je za le eno mesto zgrešila nastop v polfinalu. Tekmovanje je končala v sobotnih kvalifikacijah na 21. mestu. Domen Škofic pa je v kvalifikacijah pristal na 41. mestu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin