Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Tina Maze

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

6 let, 6 mesecev

Kopitar dvignil "Stanka", dva svetovna prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski športniki so nas v minulem letu tako neutrudno razvajali z zmagami, da smo kategorijo najslajših zmag še malce razširili. Podoživite najspektakularnejše trenutke znova.

Anže Kopitar je osvojil Stanleyjev pokal

Anže Kopitar je 12. junij 2012 z zlatimi črkami vpisal v zgodovino slovenskega športa. V finalu lige NHL so njegovi Los Angeles Kingsi na odločilni šesti tekmi premagali New Jersey Devilse s 6:1 in s skupnim izidom 4:2 prvič v zgodovini kluba osvojili Stanleyjev pokal. Hrušičan, ki je seveda postal prvi Slovenec s prestižno lovoriko, je bil med najpomembnejšimi figurami kluba. V končnici se je izkazal z osmimi goli in dvanajstimi podajami. Skupaj s soigralcem Dustinom Brownom je postal najboljši strelec izločilnih bojev. Proslavljanje je bilo še posebej nepozabno v domačem kraju. Imenitna sezona mu je prinesla tudi naslov slovenskega športnika leta.

Urška Žolnir je postala olimpijska prvakinja

Judoistka Urška Žolnir je prva Slovenka, ki je prišla do zlate olimpijske kolajne v posamičnem športu. V kategoriji do 63 kg ji je v odločilni borbi zadoščal vazari proti Kitajki Xu Lili, dotlej pa so pred Urško klonile štiri tekmice. Žolnirjeva je tako bronu iz olimpijskih Aten dodala še londonsko zlato, v njeni zbirki pa so tudi štiri kolajne s svetovnih in evropskih prvenstev. Zlata olimpijska kolajna ji je prinesla tudi naziv športnice leta.

Jakov Fak okronan s svetovnim naslovom

Iztekajoče se leto je izvrstnemu biatloncu Jakovu Faku prineslo mnoge prelomnice. Svoje mojstrstvo na velikih tekmah je znova potrdil na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu, kjer se je na svetovni vrh zavihtel v posamični preizkušnji na 20 kilometrov. To pa v letu 2012 še zdaleč ni bilo vse. Med drugim je Mrkopaljčan, ki je pravi izvir pozitivne energije v slovenski reprezentanci, v Hochfilznu tudi prvič zmagal v svetovnem pokalu. Slavil pa je tudi na Pokljuki.

Tudi Robert Kranjec postal svetovni prvak

V soboto, 25. februarja, so se Robertu Kranjcu izpolnile sanje. Na letalnici v Vikersundu je namreč z izjemnim drugim poletom 244 metrov postal svetovni prvak. Skakalci pa so nas tudi sicer skorajda razvadili s številnimi uspehi. Med drugim je slovenska reprezentanca slavila na ekipni tekmi v poletih v Oberstdorfu. , kjer je ob poškodbi nesrečnega Petra Prevca slovenski ekipni duh še posebej prišel na plano.

Sölden, napovedovalec pravljične sezone

Izjemno veliko je bilo v minulem letu rezultatov, s katerimi nas je vzradostila Tina Maze. A vseeno se zdi, da je sezona 2012/13 nekaj posebnega. Da je dozorel čas za največje reči. Da se bosta tokrat Lindsey in Maria obrisali pod nosom. Da bo v tej sezoni kraljica Tina. Čaroben je bil že začetek z zmago na uvodni tekmi, veleslalomu v Söldnu.

Zlatorog usoden za evropskega prvaka

Verjetno najbolj nora in najbolj senzacionalna tekma rokometne lige prvakov je potekala v Zlatorogu. Celjani, pri katerih so že ob tako ali tako izjemno pomlajeni zasedbi manjkali štirje igralci, so pričakali evropske prvake iz Kiela, ekipo, kjer mrgoli zvezdnikov kova Thierry Omeyer, Momir Ilić, Daniel Narcisse ... A celjski knezi so igrali brez kompleksov, zebre pa so srečanje vzele malo z levico. Ko so se tega zavedle, je bilo že prepozno. Zmaga je ostala v Zlatorogu.

Maribor razstavil Panathinaikos v Ljudskem vrtu

Da s proračunom palčka med velikani drugič zapored prideš v skupinski del Evropske lige, so mnogi prezrli ali pa niso znali dovolj ovrednotiti. Da, Mariboru je uspelo ne le to, serijski slovenski prvak je tekmovanje nadgradil še s prvo zmago. V veličastnem slogu je v Ljudskem vrtu padel grški gigant Panathinaikos, in to kar s 3:0. Na koncu so vijolice v skupini še s Tottenhamom, s katerim so remizirale, in Laziem osvojile častne štiri točke.

Ne spreglejte