Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
12.40

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sašo Bertoncelj gimnastika Mitja Petkovšek Sebastijan Piletič

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 12.40

5 let, 5 mesecev

"Kljub vsem tegobam je opravil zelo dobro"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropsko prvenstvo v moški športni gimnastiki v Sofiji se je za slovenski tabor po zaslugi Saša Bertonclja, ki je osvojil bronasto kolajno, že 16. za samostojno Slovenijo, končalo zelo uspešno.

Cilj slovenske gimnastične reprezentance pred odhodom v Bolgarijo sta bila dva finalna nastopa, kar je ekipa zahvaljujoč Bertonclju in Petkovšku izpolnila, želja pa je bila tudi, da bi se v ekipnem tekmovanju uvrstili do 25. mesta, kar bi pomenilo, da bi na prvih evropskih olimpijskih igrah Slovenijo lahko zastopali trije telovadci.

Ta dosežek se je slovenski ekipi po številnih napakah in slabi predstavi v kvalifikacijah – slovenske barve so zastopali še Rok Klavora, Alen Dimic in Žan Žunko – izmaknil za mesto, za manj kot tri desetinke točke, tako da bo v Bakuju prihodnje leto prostor le za enega slovenskega telovadca.

Zato pa se je prvič po Birminghamu leta 2010 zgodilo, da je imela Slovenija na EP spet dva finalista, le da je bil takrat ob Bertonclju med osmerico še Aljaž Pegan. "Lahko rečem, da smo z nastopi naših reprezentantov, predvsem Mitje Petkovška in Saša Bertonclja, zadovoljni. Želeli smo si dva finala in to nam je tudi uspelo. Mitji žal v finalu ni uspelo narediti vaje, kot zna, a vemo, da bi že s takšno oceno, kot jo je dobil v kvalifikacijah, osvojil medaljo. Mitja je še vedno tako kakovosten telovadec, da bi lahko posegel po medaljah," je uvodoma nastope slovenskih reprezentantov komentiral selektor Sebastijan Piletič.

"S Sašem pa smo seveda zelo zadovoljni, saj je svojo nalogo kljub vsem tegobam, ki so se mu dogajale v pripravljalnem obdobju, opravil zelo dobro. V finalu se je znal zbrati in odtelovaditi najbolje, kar zna. Na koncu je šlo nekako za boj izhodiščnih ocen; tako zmagovalec Max Whitlock kot srebrni Krisztian Berki sta zelo dobro prikazala težji sestavi in bila težko premagljiva," je Piletič povedal o svojem varovancu, ki je bil že na lanskem EP v Moskvi edini v slovenski vrsti, ki je v celoti izpolnil cilj.

Bertoncelj je v Sofiji tako osvojil že 16. kolajno za Slovenijo v zadnjih 20 "sanjskih" letih slovenske gimnastike, ki so se začela z zmago Aljaža Pegana na drogu leta 1994 v Pragi, v vseh teh letih pa so telovadci le dvakrat ostali brez odličja. Po bronu Lojzeta Kolmana leta 1990 na drogu še v dresu jugoslovanske vrste – bil je prvi Slovenec po Miru Cerarju s kolajno z EP– ni bilo treba dolgo čakati, da se je začela neverjetna gimnastična pravljica, ki sta jo zrežirala Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek s svojima trenerjema Jožetom Mešlom in Edijem Kolarjem.

Slovenci so v tem času kljub izjemno slabim vadbenim razmeram na EP osvojili kar 26 finalov in neverjetnih 16 kolajn. Petkovšek jih je v zbir dodal največ, devet, od tega štiri zlate, Pegan pet, dvakrat je bil evropski prvak, po uspehu v Areni Armejec pa je dve v bogato zbirko prispeval tudi Bertoncelj.

Ne spreglejte