Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2016,
16.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tina Trstenjak judo Adrian Gomboc

Četrtek, 21. 4. 2016, 16.36

6 let, 6 mesecev

Judoistu Gombocu popoldan dve priložnosti za medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Adrian Gomboc judo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski judoist Adrian Gomboc si je na evropskem prvenstvu v ruskem Kazanu v kategoriji do 66 kg priboril polfinale in s tem dve borbi za kolajno. Od popoldanskega izida polfinala pa bo odvisno, ali za bron ali za zlato, vsekakor pa je že naredil tudi nov velik korak k olimpijskim igram v Rio de Janeiru.

Enaindvajsetletni Gomboc, tretji letos na afriškem pokalu v Tuniziji, je bil v prvem krogu prost, v drugem pa po neuspehu reprezentančnih kolegov reševal slovensko čast proti bronastemu z evropskega prvenstva do 21 1et Moldavcu Denisu Vieruju.

Gomboc je obvladoval razmere

Po uvodni pobudi Slovenca je bil aktivnejši Moldavec in minuto in 21 sekund pred koncem je bil Gomboc po opominu zaradi neaktivnosti v slabem položaju. A opomin je zalegel v pravem pomenu besede, Gomboc je šel v aktiven napad in v manj kot 15 sekundah dosegel vazari, nato pa do konca obvladoval dvoboj.

V nastopu za četrtfinale je bil nasprotnik še en mlad tekmec, Belorus Dimitrij Minkov, drugi na EP so 23 let, ki pa v boju z varovancem Urške Žolnir ni imel možnosti. Gomboc je dvoboj nadzoroval po mili volji, za napredovanje pa sta bili dovolj dve dosojeni kazni tekmecu.

V četrtfinalu je Gomboc naletel na izkušenega in skoraj 10 let starejšega Portugalca Sergiuja Oleinica, s katerim se je pomeril pred skoraj natanko letom dni v Samsunu, Portugalec pa je edini medsebojni dvoboj odločil v svojo korist s končnim prijemom. Danes je Gomboc je hitro povedel s tehniko za juko, z izjemno taktično borbo pa prednost obdržal do končnega gonga.

Vršičeva pot na prvenstvo ob Volgi sklenila po minuti ...

Slovenske nastope je začela 24-letna Kristina Vršič iz Dupleka, že evropska podprvakinja do 23 let, ki jo je 20-letna Gruzijka Olga Aladošvili v uvodnem nastopu kategorije do 48 kg presenetila že po 40 sekundah, si priborila končni prijem in Vršičeva je pot na prvenstvo ob Volgi sklenila po minuti. V dobro gre slovenski tekmovalki le dejstvo, da je na tekmovanje prišla po poškodbi gležnja in ne povsem pripravljena.

"Žal mi je, da je bilo tako hitro konec, saj bi se lahko izšlo drugače. Sama sem bil a prepričana, da že imam položaj za končno davljenje, a noge sem obrnila v napačno stran, kar je za končni prijem izkoristila tekmica. Moja napaka, imela sem jo, nato pa se je obrnilo drugače. Je, kar je, to moram pozabiti in gremo naprej," je po tekmi povedala mlada Štajerka in priznala, da je imela ob prvencu na EP tudi malo treme.

... Trbovc je zdržal 40 sekund dlje

Matjaž Trbovc iz celjskega Sankakuja je v kategoriji do 60 kg zdržal 40 sekund dlje. Trbovc, letos se ponaša s tretjim mestom na močnem turnirju v Tuniziji, se je udaril s Fincem Juho Reinvallom, s katerim se je boril že dvakrat, a nazadnje pred štirimi leti, zato izkupiček zmage in poraza v medsebojnih dvobojih ni igral vloge. Spretnejši je bil Reinvall, letos zmagovalec Baltskega prvenstva marca, ki mu je po izenačenem uvodu po minuti in 40 sekundah uspel met za odločilni ipon.

"Bila sva na robu blazine in malo sem bil nepazljiv, kar je Finec izkoristil. Škoda, saj bi bila vidnejša uvrstitev lepa priložnost, da si naberem točke za olimpijske igre," je po tekmi ocenil Trbovc.

Najmočnejše orožje slovenske reprezentance je Tina Trstenjak, ki bo nastopila jutri. | Foto: Ana Kovač Najmočnejše orožje slovenske reprezentance je Tina Trstenjak, ki bo nastopila jutri. Foto: Ana Kovač

Jereb ni prišel do drugega dvoboja

Največ je slovenski tabor pričakoval od Andraža Jereba in Adriana Gomboca v kategoriji do 66 kilogramov, ki sta v Tatarstan prišla tudi po normo za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, a oba je presenetil že sredin izredno zahteven žreb.

Jereb iz bežigrajskega kluba, ki je letos slavil v Pragi, se je srečal s tretjeuvrščenim z istega turnirja Ukrajincem Gevorgom Hačatrianom, ki pa je bil tudi tretji tudi letos na svetovnem pokalu v Samsunu. Ob tem je Jereb že pred žrebom poudarjal, da si za uvod ne želi tekmovalca iz zanj neugodne ruske šole juda. Jasno je bilo, da je prva ovira premostljiva, težak pa drugi tekmec, 27-letni ruski olimpijski prvak Arsen Galsjan iz Rusije.

A do drugega dvoboja Jereb ni prišel. Ljubljančan je imel v dvoboju po opominu za tekmeca celo rahlo prednost in bil podjetnejši, a s trajanjem borbe je bil vse bolj živahen tudi Ukrajinec. Jereb je najprej sam prejel opomin, kmalu po vstopu v drugo polovico borbe pa je Ukrajinec povedel z vazarijem. Minuto in 42 sekund pred koncem je Hačatrian Jereba presenetil z iponom in poskrbel za predčasen odhod s tatamija še za tretjega Slovenca.

"Mislim, da sem dobro začel, nato nisem prilagodil garda, zaostajal sem v gibanju, Ukrajinec je prevzel pobudo in mu je uspel križni prijem, sam pa sem preveč izgubil koncentracijo za napad. Spremenil je način napada, jaz pa nisem uspel odgovoriti," je po tekmi odkrito priznal Jereb, ki pravi, da bo lažje ocenil vse skupaj, ko si bo ogledal posnetek.

V petek kar pet Slovencev

V petek bo nastopilo kar pet Slovencev. Prva favoritinja za visoko mesto bo Tina Trstenjak, ob njej pa bo v kategoriji do 66 kilogramov tekmovala še Nina Milošević. Anka Pogačnik bo nastopila v kategoriji do 70 kg, Rok Drakšič in Martin Hojak pa bosta tekmovala v kategoriji do 73 kg.

Ne spreglejte