Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2023,
18.19

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

judo Maruša Štangar

Četrtek, 25. 5. 2023, 18.19

10 mesecev, 4 tedne

judo, velika nagrada linza

Maruša Štangar zmagovalka Linza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Maruša Štangar | Maruša Štangar je zmagovalka velike nagrade Linza v kategoriji do 48 kilogramov. | Foto Sportida

Maruša Štangar je zmagovalka velike nagrade Linza v kategoriji do 48 kilogramov.

Foto: Sportida

Judoistka ljubljanske Olimpije Maruša Štangar je danes na turnirju za veliko nagrado v avstrijskem Linzu osvojila prvo mesto v kategoriji do 48 kg. V atraktivnem finalu je po preobratu s tehniko v parterju premagala Lauro Martinez Abelenda.

Finale je bolje začela 24-letna Španka in že po pol minute z lepo tehniko dosegla vazari. Leto starejša Maruša Štangar je nato začela lov na zmago, odprt in napadalen judo pa je priložnosti za protinapade ponujal tudi tekmici.

Do končne odločitve je prišlo minuto pred koncem, ko je Ljubljančanki vendarle uspelo v parterju ustvariti položaj za končni prijem, ki ga je držala do ipona.

"Parter je moja močna stvar in to skušam izkoristiti"

"V finalu nikakor ni prijetno zaostajati, na srečo pa je bilo do konca še veliko časa in zato nisem spreminjala taktike. Koncentracija je ostala na istih stvareh," je po zmagi povedala Maruša Štangar. O sami taktiki pa dodala: "Parter je moja močna stvar in to skušam izkoristiti. Seveda pa je treba med borbo presoditi, ali se splača vztrajati s tem načinom ali pa iskati odločitev drugje. Tudi v borbi stoje so se ponujale priložnosti, izšlo se je v parterju."

Petindvajsetletna slovenska judoistka je pred tem ugnala Lejlo Alijevo iz Azerbajdžana, pa v napetem obračunu po podaljšku Portugalko Raquel Brito in v najpomembnejši borbi v četrtfinalu še 11. tekmovalko s svetovne lestvice Italijanko Francesco Milani ter se ji oddolžila za lanska poraza.

"Kondicijsko sem bila vsaj danes bolje pripravljena"

"Najtežja je bila prav borba z Italijanko. Izjemno je močna in njen slog mi ne ustreza. Za nameček ima še veliko izkušenj. Nazadnje sem z njo hitro izgubila. Jasno je bilo, da imam več možnosti, če zdržim uvodni dve minuti, saj začne popuščati, kondicijsko pa sem bila vsaj danes bolje pripravljena. Danes se je to izšlo in v drugem delu sem začela razvijati svoj način borbe."

V polfinalu je 25-letna slovenska reprezentantka dobila še dvoboj z bronasto z grand slama v Tel Avivu Brazilko Natasho Ferreira.

"Dan je bil res naporen. Imela sem pet borb in za vse te je treba zdržati fizično in obdržati koncentracijo in vesela sem, da mi je to uspelo. Videla sem svojo priložnost in se držala taktike, ki sva jo začrtali s trenerko in šla do konca," je še povedala zmagovalka, ki bo doma le en dan, že prihodnji teden pa jo čaka tekma v Tadžikistanu, kjer bo nastopala tudi njena sestra Anja.

V kategoriji do 57 kg se je Kaja Kajzer poslovila v drugem krogu, David Štarkel je v kategoriji do 60 kg izgubil prvo borbo.

V Linzu nastopa 11 slovenskih tekmovalcev.

Andreja Leški
Sportal Leški v nehvaležni vlogi favoritinje, orjak sporoča: Saj imam še štiri prste
Enej Marinič vs Vito Dragič
Sportal Marinič do zmage v Sarajevu, Nicki Norčič srebrna
Anja Štangar
Sportal Po hudi bolezni se je vrnila z zmago
Ne spreglejte