Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
21.08

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jošt Zakrajšek

Sreda, 18. 5. 2016, 21.08

7 let, 11 mesecev

Jošt Zakrajšek še upa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
jost zakrajsek | Foto Sportida

Foto: Sportida

V dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacijah kajakašev na mirnih vodah v Duisburgu je bil prvi dan uspešen za slovenskega reprezentanta Jošta Zakrajška, ki se je uvrstil v finale na 1000 metrov.

Kot prvi izmed Slovencev se je že v jutranjem delu programa za napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja potegoval Jošt Zakrajšek. Prvo oviro dodatnih evropskih kvalifikacij za pridobitev olimpijske kvote je uspešno preskočil. V svoji kvalifikacijski skupini je v cilj priveslal kot drugi. Pred njim je bil le Poljak Rafal Rosolski, ki si je z zmago v kvalifikacijski skupini zagotovil neposredno uvrstitev v finale.

Tri ure pozneje je Zakrajška čakal še drugi nastop dneva. V polfinalu je veslal tri sekunde hitreje kot v uvodnem nastopu in se s tretjim časom svoje polfinalne skupine uvrstil v jutrišnji finale. Prehitela sta ga Irec Michael Fitzsimon in Belgijec Artuur Peters. Zakrajšek tako ostaja v igri za osvojitev olimpijske kvote.

"Prvi del je za mano. Zdaj se bo treba spočiti. Ta polfinalni nastop je bil nekoliko nenačrtovan, po drugi strani pa je dobro, da sem štartal še enkrat, saj je z vsako vožnjo boljši čas. Če se bo tudi jutri tako nadaljevalo, bo zelo dobro. Konkurenca je kljub temu, da so to 'samo' evropske kvalifikacije, zelo močna. Prišli so novi tekmovalci, ki jih prejšnja leta nismo poznali. Za jutri se bo treba dobro pripraviti in iti z vso močjo, pokazati res vse, kar zmorem," je po polfinalnem nastopu povedal Zakrajšek.

Uspešen dan za Dejanom Fabčičem

Edini slovenski predstavnik na parakajakaškem svetovnem prvenstvu je veslal v polfinalu na 200 metrov, kjer je v svoji skupini v cilj priveslal kot prvi in brez težav napredoval v finale.

"Tehnično gledano je bilo veslanje slabše kot včeraj, je pa bilo hitrejše. Zelo sem vesel, da se mi je uspelo suvereno uvrstiti v finale, predvsem pa tega, da sem potrdil normo za paraolimpijske igre," je po nastopu povedal Fabčič. Pred tremi leti je svoj prvi nastop na svetovnem parakajakaškem prvenstvu izkusil prav na tem prizorišču.

Vidovič v močni skupini

Popoldan je po dveletnem tekmovalnem premoru nastop na evropskih olimpijskih kvalifikacijah čakal še Tilna Vidoviča, ki je tekmoval na 200 metrov. Veslal je v zelo močni kvalifikacijski skupini, v kateri so bili španski in madžarski predstavnik, pa tudi olimpijski prvak na tej razdalji iz leta 2012 Britanec Ed McKeever, ki si lani na svetovnem prvenstvu v Milanu ni priboril olimpijskega mesta.

Vidovič je v cilj priveslal kot peti. Pozneje ga je čakal še polfinalni nastop. Tudi tu so bili ob njem vrhunski tekmovalci, tako da slovenski predstavnik žal ni imel možnosti za uvrstitev v finale. V svoji polfinalni skupini je bil šesti. Čeprav je obstal v polfinalu, je bil s svojim nastopom zadovoljen.

V četrtek bosta tako na sporedu dva slovenska nastopa. Najprej bo Zakrajšek veslal v finalu A dodatnih evropskih kvalifikacij za uvrstitev na olimpijske igre, osvojiti mora prvo sli drugo mesto, sledil pa bo še finalni nastop Fabčiča v okviru parakajakaškega svetovnega prvenstva.

Ne spreglejte