Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2008,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 9. 2008, 11.40

8 let

Japonski sumo pod plazom obtožb o zlorabah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tradicionalna japonska rokoborba sumo se je znašla pod točo obtožb o prirejanju izidov dvobojev, o široki uporabi prepovedanih mamil in drugih zlorabah.

Soslan Gaglojev, ki so ga nedavno izključili, se je odločil, da bo razkril vse umazane podrobnosti suma.

Japonci poznajo posebno vrsto rokoborbe, imenovane sumo. Borci so pravi orjaki, vendar ne suroveži, saj sumo ni le rokoborba, ampak tudi način življenja in razmišljanja. Pot na vrh 20-letnega Gaglojeva, ki je ruskega porekla oziroma konkretno izhaja iz Severne Osetije, v sumo rokoborbi je bila bliskovita, v ringu pa je bil znan z japonskim imenom Vakanoho Tošinori. Vendar pa se je njegova uspešna rokoborska kariera na Japonskem tako bliskovito, kot se je začela, tudi končala. Potem ko so ga avgusta prijeli zaradi posedovanja manjše količine marihuane, so ga izključili in od takrat so se izjalovili vsi njegovi poskusi, da bi se znova vrnil v ta šport, čeprav je policija postopek proti njemu ustavila zaradi pomanjkanja dokazov.

Nekdanji rokoborec se je zato odločil, da bo javno obračunal s tistimi, ki naj bi mu prizadejali krivico. Tako se je v ponedeljek odločil, da bo na novinarski konferenci brez dlake na jeziku spregovoril o tem športu. "Svet suma je trenutno zelo umazan. Silili so me, da sem se bojeval za denar v nepoštenih dvobojih," je dejal in pripomnil, da so tudi ostali rokoborci in trenerji kadili "travo", pa niso bili kaznovani. Rus je pripravljen o tem spregovoriti tudi pred sodiščem in podpreti navedbe izdajatelja ene od revij na Japonskem, ki so nacionalnega prvaka Asašorija obtožili prirejanja izidov dvobojev. Japonska sumo zveza se je namreč odločila, da bo založniško hišo tožila in zahtevala denarno odškodnino.

Sumo šport pa se ni zapletel le v škandale, borce pestijo tudi zdravstvene težave. Britanski znanstveniki so v najnovejši raziskavi, objavljeni v Reviji za splošno medicinsko virologijo (Journal of General Virology), namreč objavili, da so sumo borci bolj dovzetni za okužbe z zelo trdovratnim kožnim virusom herpesa, s katerim se okužijo ob trdnih prijemih v borbah. Gre za trdovratnejši virus od virusa navadnega herpesa, in sicer z imenom Herpes gladiatorum, s katerim se najpogosteje okužijo športniki v nekaterih borilnih športih, kot sta sumo in judo, ter tudi v ragbiju, kjer pogostokrat prihaja do telesnih stikov med športniki. Okužba lahko povzroči boleča vnetja in poškodbe na koži, povišano temperaturo, glavobol ter druge zdravstvene težave, kot je vnetje limfnih žlez, dva sumo borca pa naj bi zaradi posledic okužbe umrla.

Ne spreglejte