Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2016,
10.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kranj plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret

Petek, 25. 11. 2016, 10.28

6 let, 6 mesecev

Pred finalom sezone v športnem plezanju

Janja Garnbret: Zmag pred domačim občinstvom je vedno nekaj posebnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Janja Garnbret | Foto Grega Valančič Sportida

Foto: Grega Valančič Sportida

V Kranju se bo v soboto začelo sklepno dejanje najuspešnejše sezone za slovensko športno plezanje. Slovencem se namreč nasmiha dvojna krona. Janja Garnbret je že skupna zmagovalka v seštevku težavnosti, prvič v zgodovini pa bi lahko Slovenec postal skupni zmagovalec v moški konkurenci. Slovenija vodi tudi v pokalu narodov.

Janja Garnbret je lani z drugim mestom na članskem evropskem prvenstvu in tretjim mestom na tekmi v Kranju nakazala, da bo letos resna tekmica starejšim tekmovalkam. Na sklepno tekmo svetovnega pokala prihaja kot svetovna prvakinja v težavnosti in že skupna zmagovalka v težavnosti in kombinaciji, kar je dosegla v svoji prvi popolni sezoni v članski konkurenci.

"Zmagati pred domačim občinstvom je vedno nekaj posebnega. Čeprav te zmage še nimam v žepu, si jo zelo želim. Sicer je pritisk malo večji zaradi pričakovanj drugih, a to je treba pozabiti in odplezati po svojih najboljših močeh. Zelo si želim domačemu občinstvu pokazati svojo najboljšo formo in tako končati sezono na vrhuncu," je napovedala 17-letna Korošica, ki je v začetku meseca na Kitajskem ubranila tudi naslov mladinske svetovne prvakinje tako v težavnosti kot v balvanih v konkurenci kadetinj do 18 let.

Janja Garnbret | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Sanjska sezona nad pričakovanji

"Letošnja sezona je bila sanjska in visoko nad mojimi pričakovanji. Nisem še resneje razmišljala o ciljih za naslednjo, ampak izzivov in prostora za napredek je vedno veliko. Napredujem lahko tudi v balvanskem plezanju, kjer še nisem tekmovala cele sezone, in si želim biti na stopničkah na svetovnem prvenstvu in v skupnemu seštevku svetovnega pokala, dodati tudi kakšno zmago na posamezni tekmi, v težavnosti pa ponoviti naslov svetovne prvakinje in zmagovalke skupnega seštevka, nanizati čim več zaporednih zmag, biti celotno sezono na stopničkah, v skali pa premakniti svojo raven na višjo stopničko," je dodala Garnbretova, ki je do Kranja v svetovnem pokalu letos štirikrat stala na najvišji stopnički; zmagala je v Chamonixu, Brianconu, Villarsu in Xiamenu.

Mina Markovič je lani še četrtič okusila slast kranjske zmage (2009, 2012, 2014 in 2015) in je na vrhu kranjske lestvice po številu zmag izenačena s Francozinjo Liv Sansoz. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mina Markovič je lani še četrtič okusila slast kranjske zmage (2009, 2012, 2014 in 2015) in je na vrhu kranjske lestvice po številu zmag izenačena s Francozinjo Liv Sansoz. Foto: Grega Valančič/Sportida

Naslednica vražjih plezalskih Slovenk

Dijakinja 3. letnika športnega oddelka Gimnazije Velenje je dostojna naslednica slovenskih športnih plezalk, Martine Čufar, Natalije Gros, Maje Vidmar in Mine Markovič, ki so kot vražje Slovenke orale ledino in nizale prve stopničke in zmage.

"Menim, da se vsaka mlajša plezalka zgleduje po svoji vzornici in trdo trenira, da bi enkrat postala tako dobra. Sama sem bila kot mlajša zelo ambiciozna, zgledovala sem se po prejšnjih slovenskih plezalkah, ki so krojile svetovni vrh. Vse gre iz roda v rod in prav takšne so bile tudi vse najboljše slovenske plezalke - vse so se zgledovale po prejšnji in želele narediti še en korak naprej," je razmišljala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini.

Med več kot 120 tekmovalci iz 23 držav bo tudi 19-članska slovenska ekipa.

Svetovni pokal v športnem plezanju, ki ga Planinska zveza Slovenije organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), se bo začel v soboto ob 9. uri z moškimi kvalifikacijami, ob 14. uri bodo sledile kvalifikacije žensk, isti večer ob 20. uri bo polfinale. Nedelja je rezervirana za finale z začetkom ob 16. uri, prvi plezalci bodo krenili v boj ob 16.30.

Ne spreglejte