Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
30. 4. 2014,
9.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

konjeništvo pokal narodov preskakovanje ovir Robert Bombek Hugo Bosio

Sreda, 30. 4. 2014, 9.09

7 let, 12 mesecev

Glavna slovenska šibkost? Premladi konji.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubitelji konjeništva se bodo na začetku maja zbrali na vrhunski prireditvi v Celju, kjer se bo slovenska ekipa v preskakovanju ovir potegovala za svetovno prvenstvo. To pa še zdaleč ni vse ...

Vrhunec letošnje konjeniške sezone na slovenskih tleh bo potekal od 1. do 4. maja v Centru konjeniškega športa Celje, kjer se bo v različnih kategorijah zvrstilo kar 19 tekmovanj. O prestižu, ki ga je deležno tekmovanje Pokal narodov (na sporedu bo v petek), priča že podatek, da znaša skupni denarni sklad vseh tekmovanj 131 tisoč evrov, kar uvršča štiridnevno prireditev v Celju med najdražje z mednarodnim značajem v Sloveniji.

Cilj je uvrstitev v zgornjo polovico razpredelnice

Potekala bo pod pokroviteljstvom Mednarodne konjeniške zveze (FEI), v nedeljo se bodo tekmovalci pomerili še na tekmi za svetovni pokal, vseskozi pa bo prisotna želja, da se kateremu izmed štirih slovenskih tekmovalcev (to so kapetan Robert Bombek, Tomaž Laufer, Urh Bauman in Lidija Grum) uspe uvrstiti na svetovno prvenstvo.

Če bodo normo dosegli vsaj trije, bo lahko Slovenija letos prvič v zgodovini na svetovnem prvenstvu v Normandiji nastopila celo na ekipni tekmi, kar bi bil izjemen uspeh. "Cilj je uvrstitev do šestega mesta, vse, kar bi bilo še višje, pa bi bil uspeh," meni Hugo Bosio, uradni vodja slovenske reprezentance, ki bo nastopala na domačem prizorišču.

Prednost poznavanja tekmovališča bi lahko prišla zelo prav, saj prostori Centra konjeniškega športa Celje najboljšim v Sloveniji večkrat priskočijo na pomoč kot idealen kraj za trening. "Imamo relativno mlade konje, najstarejši ima 11 let, v svetu pa na največjih tekmovanjih ponavadi nastopajo konji, stari 14 ali pa 15 let," je glavno šibkost domačih tekmovalcev navedel kapetan Robert Bombek, a v isti sapi dodal: "So pa vendarle najboljši, kar smo jih kadarkoli imeli." Optimizma pred domačim izzivom torej ne manjka.

"Imamo relativno mlade konje, najstarejši ima 11 let, v svetu pa na največjih tekmovanjih ponavadi nastopajo konji, stari 14 ali pa 15 let," je glavno šibkost domačih tekmovalcev navedel kapetan Robert Bombek, a v isti sapi dodal: "So pa vendarle najboljši, kar smo jih kadarkoli imeli." Optimizma pred domačim izzivom torej ne manjka.

Tekmovanje bo v Celju potekalo na zunanjem jahališču, neodvisno od vremena. Konji in jahači so pripravljeni na vse, vsi gledalci – tribune jih lahko sprejmemo okrog 2.000 – pa bodo sedeli na suhem, saj jih bo varovala streha, tako da jih vreme ne sme pretirano skrbeti. Za popestritev dogodka bodo poskrbeli še dodatni gostje, tako se bo v petek (med drugimi) predstavila Lada Sipova-Krecova. Preskakovala bo ovire, a ne s konji, kot je v navadi v Centru konjeniškega športa Celje, pač pa z zajci. Zanimivost, vredna ogleda. Nastopila bo tudi ekshibicijska moška ekipa Horseman Team, ki z izjemnimi skakalnimi sposobnostmi skrbi za veselo razpoloženje, ponuja se tudi možnost helikopterskega poleta s perspektive konja, to pa je le delček vsega, kar se bo na začetku maja dogajalo v knežjem mestu. V ospredju bodo seveda nastopi v preskakovanju ovir, kjer se bo predstavila slovenska elita in se skušala v druščini 11 nastopajočih tekmecev uvrstiti v zgornjo polovico razpredelnice. Nastopili bodo jahači iz Avstrije, Belorusije, Češke, Hrvaške, Italije, Madžarske, Litve, Luksemburga, Poljske, Rusije, Turčije in Slovenije. Višina ovir bo v petek 160 centimetrov. Tekmovalce in obiskovalce bo ločila le dvometrska žičnata ograja, prireditelji pa med nastopi prosijo za tišino in nič ploskanja. To sledi šele po opravljenem nastopu, ki traja dve minuti. Strogo prepovedane so bliskavice, saj zmotijo konja.

V Celju sicer ne manjka ljubiteljev konjeništva in vrhunskih prireditev, saj si je tekmo svetovnega pokala lani novembra v notranji areni ogledalo 1.500 obiskovalcev. Nastopilo je kar 320 konj, tako da je bilo pestro. Podobno naj bi bilo po ocenah prirediteljev tudi od četrtka do nedelje, sploh takrat, ko bodo potekala najodmevnejša tekmovanja.

Ne spreglejte