Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2024,
22.06

Osveženo pred

1 ura, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Lana Skušek evropsko prvenstvo športno plezanje Sara Čopar Luka Potočar

Natisni članek

Sobota, 31. 8. 2024, 22.06

1 ura, 2 minuti

EP v športnem plezanju, težavnost

Sara Čopar na EP tik pod stopničkami, zmaga Italijanki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
športno plezanje, težavnost, Innsbruck, Sara Čopar | Sara Čopar je na EP osvojila četrto mesto. | Foto Grega Valančič

Sara Čopar je na EP osvojila četrto mesto.

Foto: Grega Valančič

Slovenska športna plezalka Sara Čopar je na evropskem prvenstvu v švicarskem Villarsu v težavnosti zasedla četrto mesto. Za plezalko iz Laškega to po petih naslovih mladinske svetovne prvakinje v več kategorijah predstavlja uspeh kariere med članicami. Naslov prvakinje je pripadel Italijanki Lauri Rogora. V moški konkurenci pa je Luka Potočar v finalu kljub nekaj težavam v smeri zasedel peto mesto. Naslov evropskega prvaka je pripadel domačinu Saschi Lehmannu.

Devetnajstletna Čopar je imela v kvalifikacijah šele 15. izid, v polfinalu pa je priplezala do tretjega mesta. V finalu je tako nastop začela kot šesta.

Sprva je imela nekaj sreče v sredini smeri, a je tudi z nasmeškom na obrazu rešila težave z oprijemom noge in se podala naprej v smeri. Spodletelo ji je pri skoku do 36. oprimka, s čimer je ob svojem nastopu zasedala tretje mesto z doseženim oprimkom 35+.

Do konca sta nastopili še druga iz kvalifikacij Helene Janicot, ki pa je s 35. oprimkom za las zaostala za Čopar, medtem ko je Italijanka Laura Rogora priplezala do vrha in potrdila današnjo prevlado v Villarsu.

Triindvajsetletnica iz Trenta je tako prišla do prvega naslova evropske prvakinje. Nazadnje je zmagovalka dveh tekem svetovnega pokala v težavnosti kolajno na velikih tekmovanjih osvojila na svetovnem prvenstvu v Moskvi pred tremi leti, ko je bila v težavnosti bronasta.

V finalu je od Slovenk nastopila tudi Lana Skušek. Štiriindvajsetletnica je po osmem mestu v kvalifikacijah v finalu dosegla oprimek 25+ in zasedla končno osmo mesto med prav toliko finalistkami.

V današnjem popoldanskem polfinalu sta plezali še preostali Slovenki. Vita Lukan je zasedla 17. mesto, Lucija Tarkuš pa 18.

Potočar peti

V moški konkurenci pa je slovenski športni plezalec Luka Potočar v finalu težavnosti kljub nekaj težavam v smeri zasedel peto mesto. Naslov evropskega prvaka je pripadel domačinu Saschi Lehmannu.

Luka Potočar | Foto: Reuters Luka Potočar Foto: Reuters

Za 22-letnega Jeseničana je to druga najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih v tej disciplini, potem ko je pred dvema letoma v Münchnu osvojil srebrno kolajno.

Na olimpijskih igrah 16. v kombinaciji je imel v Villarsu ogromno težav že pri nekaj začetnih prijemih. Tudi v nadaljevanju se v smeri ni znašel najbolje, a je vseeno nadaljeval pot proti vrhu.

Za slovenskega plezalca, sicer zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2022, so se težave nadaljevale tudi sredi smeri, ko je precej otresal boleče roke. Vseeno se je Jeseničan vzpenjal, a mu je po začetnih težavah zmanjkovalo tudi časa. Iz smeri je padel pri oprimku 37+.

Potočar, ki je bil v kvalifikacijah 12., v polfinalu pa tretji, se je prvič po skoraj natanko letu dni in domači tekmi svetovnega pokala v Kopru uvrstil v finale.

V njem je v hrbet gledal evropskemu prvaku, Švicarju Lehmannu (45+), prvaku na balvanih in tokrat srebrnemu Francozu Samu Avezouju (43+), bronastemu Špancu Guillermu Peinadu Franganillu (39+) in četrtouvrščenemu Švicarju Jonasu Utelliju (37+/boljši v polfinalu).

V nedeljo bo na sporedu še kombinacija balvani/težavnost. Od Slovencev bodo nastopili Luka Potočar v moški ter Sara Čopar in Lucija Tarkuš v ženski konkurenci.

Ženske bodo preizkušnjo z balvani začele ob 10. uri, ob 12. sledi še nastop v težavnosti. Moške balvani čakajo ob 15. uri, ob 17. pa nato še del tekmovanja v težavnosti.

Preberite še:

Aleš Česen Gašerbrum III
Sportal Aleš Česen na Gašerbrum III: Tako fizično utrujena, da ni bilo nobene evforije
športno plezanje, balvani, Innsbruck, Anže Peharc
Sportal Anže Peharc tik pod stopničkami, Katja Debevec šesta
Ne spreglejte