Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2017,
19.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Katja Fain Tjaša Oder za naše Tjaša Pintar #zanase #zanaše

Četrtek, 14. 12. 2017, 19.30

6 let, 4 mesece

EP v kratkih bazenih, Köbenhavn (2. dan)

Brez odličja: Odrovi šesto, Fainovi osmo mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Tjaša Oder | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Četrtkovi slovenski finalistki evropskega prvenstva v Kobenhavnu Tjaša Oder in Katja Fain sta si v najdaljši ženski disciplini na 800 m prosto priplavali šesto in osmo mesto.

Z 8:10,65 je zmagala Nemka Sarah Köhler, 48 stotink sekunde pred Madžarko Boglarko Kapas in 5,88 sekunde pred Italijanko Simono Quadarello. Slednja je bila z 8:16,53 že počasnejša od slovenskega rekorda Anje Klinar, ki na tem tekmovanju manjka.

Slovenska favoritinja je bila olimpijka Odrova, lani na EP v velikem bazenu v Londonu bronasta v tej disciplini. Koroška plavalka je sicer opozorila, da je v primerjavi s tekmicami slabša na obratih, kar je v kratkem bazenu zelo pomembno, kljub temu pa so nekateri upali, da ji uspe presenečenje kot Anji Čarman na današnji dan pred 16 leti v Antwerpnu, kjer je Gorenjka v tej disciplini osvojila srebro.

A tekma je pokazala, da so kasnejše dobitnice medalj prehitre, zato pa je bila Odrova po 550 metrih na četrtem mestu, a v finišu ji ni uspelo v celoti odgovoriti na napad tekmic, z 8:20,70 pa je vseeno dosegla najboljši izid letos.

"Šestega mesta sem zelo vesela. Morda sem pričakovala kakšno mesto več, a to je moja najboljša uvrstitev v kratkih bazenih in s tem sem zadovoljna," je po tekmi menila 23-letna visokorasla reprezentantka in priznala, da je bilo v finalu težko tudi zaradi izredno hitrega začetka plavalk ob njej, ki sta osvojili srebro in bron. "Ko sem videla, kako so nekatere hitre, me je to malo presenetilo in po domače povedano sme začela malo 'klatit', kjer sem izgubila kakšno sekundo. Seveda pa sem se borila do konca."

Katja Fain je dokazala, da si je zaslužila finale. | Foto: Vid Ponikvar Katja Fain je dokazala, da si je zaslužila finale. Foto: Vid Ponikvar

Le 16-letna Fainova pa je dokazala, da si je v sredo ob prvem nastopu v članski konkurenci zaslužila finale. Mladinka mariborskega Branika je z 8:27,39 še za štiri sekunde izboljšala osebni rekord, ki ga je nazadnje popravila v kvalifikacijah.

"Preizkusila sem se na prvi veliki tekmi in z osmim mestom sem zelo zadovoljna. Zame je velik dosežek že, da sme prišla v finale, danes pa sem še enkrat popravila osebni rekord in potrdila, da sem res osma v Evropi," je po prvem članskem finalu povedala mlada Štajerka, dobitnica brona na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu na 400 m prosto.

Pintarjeva podrla najstarejši slovenski rekord, Klančarjeva nagrajena za pogum

V popoldanskem programu je med Slovenci prva nastopila 17-letna mladinka Olimpije Neža Klančar, ki je dopoldan s prepričljivo zmago v svoji predtekmovalni skupini ujela polfinale. Tam je na zunanji progi nastopila ob stari znanki slovenskega plavanja Italijanki Federici Pellegrini, tekmici Sare Isaković pred desetletjem, ki je hitro pobegnila, mlade Slovenke pa to ni zmedlo in z drugim izidom vseh časov v Sloveniji 54,37 se je na koncu veselila 15. mesta.

"S polfinalom in izidom, dvakrat sem izboljšala osebni rekord, sem zelo zadovoljna in ne vem, kaj naj rečem. Upam, da je to tudi dobro izhodišče za ostale nastope tukaj in za naslednje članske tekme, na katere upam, da se bom uvrstila," je po tekmi povedala mlada Ljubljančanka, ki je priznala, da je ob debiju na članskih tekmah uživala v vzdušju polne dvorane.

Tjaša Pintar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Dvajsetletna študentka univerze Tennessee Tjaša Pintar je že dopoldan na 100 m mešano odvzela najstarejši slovenski absolutni rekord Alenki Kejžar, s katerim je slednja v Antwerpnu 2001 osvojila srebrno kolajno. V polfinalu je bila Radovljičanka dve desetinki sekunde počasnejša, z 12. mestom v Evropi pa je vseeno dosegla izid kariere.

"Seveda sem si še enkrat želela osebni rekord. Morda kravl ni bil tako dober kot zjutraj, a popravila sem obrat s hrbtnega na prsno. Zame je 12. mesto super, zdaj pa naprej," je povedala reprezentantka, ki ji bazen v danski prestolnici zelo ustreza in se v petek spogleduje tudi s polfinalom na 100 m prsno.

Prireditelji so drugi dan prvenstva razdelili osem kompletov kolajn

Na 200 m prosto je Litvi zlato priplaval Danas Rapsys, najhitrejši že v kvalifikacijah, v mestu, ki slovi po kipu morske deklice pa je že v četrtek osvojil bron na 200 m hrbtno.

Četrto zlato odličje na prvenstvu je Rusiji priplaval Kiril Prigoda, ki je dolgo plaval v času novega svetovnega rekorda, v finišu pa se je moral zelo potruditi, da je za štiri desetinke ugnal branilca naslova in rekorderja Nemca Marca Kocha. Novi najboljši Evropejec na 400 m mešano je Madžar Peter Bernek, ki je zamenjal rojaka Davida Verraszta. Na 100 m delfin je po zmagi Mattea Rivolte zadonela italijanska himna.

V ženski konkurenci je madžarska "železna lady", olimpijska prvakinja Katinka Hosszu, z zmago na 100 m hrbtno ubranila naslov iz Netanye 2015 in si na severu Evrope priplavala drugo zlato. Za prvi nizozemski naslov je na 50 m delfin poskrbela Ranomi Kromovidjodjo. Nizozemci s Kromowidjodjojevo so se veselili tudi zlaga v moško-ženski mešani štafeti.

Ne spreglejte