Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 7. 2021,
22.53

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Lucija Tarkuš Lana Skušek Vita Lukan Tjaša Slemenšek Mia Krampl Lučka Rakovec športno plezanje Villars Janja Garnbret Janja Garnbret

Petek, 2. 7. 2021, 22.53

2 leti, 9 mesecev

Kvalifikacije za tekmo v Villarsu (Švica)

Ekipni podvig slovenskega športnega plezanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Janja Garnbret Innsbruck težavnost | Janja Garnbret je glavna slovenska kandidatka za olimpijsko kolajno avgusta v Tokiu. | Foto Guliverimage

Janja Garnbret je glavna slovenska kandidatka za olimpijsko kolajno avgusta v Tokiu.

Foto: Guliverimage

Slovensko športno plezanje je vpisalo nov ekipni uspeh. V današnjih ženskih kvalifikacijah tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Villarsu v Švici je bilo uspešnih kar sedem slovenskih tekmovalk. Izjemno predolimpijsko formo kaže prva zvezdnica vertikale Janja Garnbret, ki je kot edina premagala obe kvalifikacijski smeri do vrha. Garnbretova je nastopila tudi v osmini finala hitrosti in s 13. dosežkom še za dve mesti izboljšala svojo najboljšo uvrstitev.

Janja Garnbret
Sportal Še hitreje: nov mejnik Janje Garnbret!

Janja Garnbret je drugič po vrsti nastopila v osmini finala izločilnih bojev tekme svetovnega pokala v hitrostnem plezanju. S časom 8,01 sekunde je zasedla 13. mesto. Konec maja se je na tekmi v Salt Lake Cityju prvič prebila v izločilne boje ter bila 15.

V kvalifikacijah hitrosti v Villarsu je vpisala 11. mesto, v smeri A je bila sploh hitra in s časom 7,9 postavila osebni rekord. Hitrostno steno s fiksnimi oprimki je prvič premagala v manj kot osmih sekundah. V smeri B je plezala s časom 8,25.

V hitrosti je nastopila tudi Mia Krampl, ob Garnbretovi druga Slovenska predstavnica na letošnjih OI. S časoma 9,43 in 9,48 je osvojila končno 33. mesto.

Dvaindvajsetletnica, ki bo glavna slovenska kandidatka za olimpijsko kolajno avgusta v Tokiu, je nato danes prepričljivo nastopila še v kvalifikacijah težavnosti.

Od Slovenk so si sobotni polfinale zagotovile tudi Lučka Rakovec s tretjim dosežkom, druga slovenska predstavnica na OI Mia Krampl s petim dosežkom, Vita Lukan in Tjaša Slemenšek sta si razdelili 11. mesto, Lana Skušek je bila 16., Lucija Tarkuš pa 26.

Vsega skupaj bo v sobotnem polfinalu nastopilo deset slovenskih predstavnikov. V kvalifikacijah so bili uspešni tudi trije Slovenci v moških kvalifikacijah. Kvalifikacije je dobil Italijan Stefano Ghisolfi. Za najboljši slovenski moški dosežek petkovih kvalifikacij je poskrbel Martin Bergant s petim mestom. Domen Škofic in Luka Potočar sta si razdelila sedmo mesto. Brez polfinala sta ostala Milan Preskar na 30. in Žiga Zajc na 55. mestu.

Pred olimpijskimi igrami bosta na sporedu še dve tekmi svetovnega pokala v težavnosti, in sicer v Chamonixu in Brianconu v Franciji, ki ju bo Garnbretova v skladu s svojimi olimpijskimi načrti izpustila.

Borut Pahor jabolko navdiha
Sportal Pogačarju, Rogliču in Garnbretovi zlati red za zasluge
Janja Garnbret finale Innsbruck 2021
Sportal Noro: 22-letna Janja Garnbret se bliža izjemni tridesetici
Ne spreglejte