Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 10. 2014,
16.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kitajska ZDA

Sreda, 8. 10. 2014, 16.56

8 let

Ekipni naslov Američankam, Japonci se ne morejo sprijazniti s porazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriške telovadke so danes na svetovnem prvenstvu v kitajskem Nanningu osvojile ekipni naslov. Prve favoritke so tako po letih 2003, 2007 in 2011 še četrtič zmagale na ekipni tekmi.

Pred 9300 gledalci v razprodani dvorani Guangxi so na čelu z branilko naslova Simone Biles slavile prepričljivo zmago (179,280 točke) pred Kitajkami (172,587).

Američanke, tudi olimpijske prvakinje iz Londona 2012, so tako ubranile naslov iz Tokia 2011 in na krilih branilke mnogobojskega naslova 17-letne Bilesove osvojile novo ekipno zmago. Bilesova se je v "ogrevanju" na petkovo obrambo mnogobojske krone danes predstavila na treh orodjih, najboljša med vsemi je bila na preskoku in parterju.

Gostiteljice Kitajke so imele na dvovišinski bradlji sicer dva padca, bron je pripadel ruskim telovadkam (171,462). Slovenija na letošnjem SP po operacijah najboljših telovadk Teje Belak in Saše Golob nima svoje predstavnice.

So bili Kitajci res boljši od Japoncev?

Zato pa še danes strasti razvnema torkov moški finale ekip, ki so ga dobili gostitelji Kitajci, sicer olimpijski prvaki iz let 2008 in 2012, z zgolj desetinko točke prednosti pred večnimi tekmeci Japonci. Iz japonskega tabora je bilo slišati očitke nad sodniki.

Kitajcem je sicer ekipni naslov, zanje je bil to že rekordni šesti, prinesel prav zadnji nastop, ko je svetovni prvak na drogu iz leta 2010 Zhang Chenglong z odliko prikazal sestavo na svojem paradnem orodju. Jasno je bilo, da mora za zmago prejeti vsaj 15,867 točke, na koncu pa je na veliko navdušenje domače množice prejel 15,966.

"Očitno je pomembno, kje tekmuješ"

Japonski zvezdnik, olimpijski prvak Kohei Učimura, ki bo v Nanningu po letih 2009, 2010, 2011 in 2013 napadal še peto zaporedno svetovno mnogobojsko krono, je pred tem za brezhiben nastop na drogu prejel 15,400 točke, kar je bila druga najvišja ocena tekmovanja na tem orodju.

"Naredili smo vse, kar smo lahko. Rad bi rekel marsikaj, a ne bom," je japonskim novinarjem po nastopu Zhang Chenglonga, ki je Kitajcem prinesel rekordni šesti zaporedni ekipni naslov, Japoncem pa odnesel prvega po 36 letih, dejal vidno pretreseni Učimura in dodal: "Očitno res veliko pomeni to, kje tekmuješ."

Njegov moštveni kolega Rjohei Kato, na zadnjem svetovnem prvenstvu srebrn v mnogoboju, je dodal: "Prav tega smo se najbolj bali pred prvenstvom, a smo upali, da se bojimo zaman. Sodniki lahko po svoje prikrojijo tekmo."

Branilec naslova na parterju Kenzo Širai je dejal: "Mislim, da danes niti za en trenutek nismo bili slabši od kitajskih tekmecev." Japonska je na olimpijskih igrah 2004 osvojila ekipni naslov, na SP pa ni zmagala že vse od leta 1978. Na zadnjih treh ekipnih prvenstvih je vsakič končala na drugem mestu za Kitajsko.

Tudi kitajski trener Wang Hongwei je dejal, da so njegovi varovanci prikazali izjemno težke sestave, a da za japonskimi tekmeci še precej zaostajajo v izvedbi in umetniški vrednosti: "V prihodnje moramo izboljšati izvedbo, pa bomo spet premagali naše velike tekmece."

Ne spreglejte