Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
10.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Damir Dugonjić Tjaša Vozel

Sreda, 2. 12. 2015, 10.06

7 let, 12 mesecev

Dugonjić zlahka, naprej tudi Vozlova in Žbogar, svetovni rekord Madžarke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski plavalci so v uvodnem delu prvega dne plavalnega evropskega prvenstva v izraelski Netanyji pokazali dobro formo.

Odlično je začel branilec naslova na 50 m prsno Damir Dugonjić, ki se je z dosežkom kot peti zanesljivo uvrstil v večerni polfinale. Tam bo plaval tudi Robert Žbogar, ki je z najboljšim dosežkom v sezoni 52,05 kot zadnji iz jutranjega dela ujel popoldansko priložnost na 100 m delfin.

"Naprej sem, kar je bil glavni cilj. Vsi smo tako blizu, da ob napaki lahko izpadeš. Plavanje sicer še ni bilo pravo, a prvi start je za mano in bil sem kar suveren," je uvrstitev v polfinale in izid 26,54 pokomentiral Dugonjić, ki ob tem ni želel komentirati tekmecev, saj pravi, da vsi še niso pokazali vsega. Vse se bo odločilo popoldan, ko bo ob 16.30 najprej na sporedu polfinale, ob 18.04 pa še finale.

Odrova in Klinarjeva že v finalu

Prva slovenska finalna nastopa sta si že priplavali Ravenčanka Tjaša Oder z osebnim rekordom 8:19,58 in četrtim izidom na najdaljši ženski preizkušnji, Anja Klinar je bila z 8:20,14 šesta.

"Današnji izid je za jutranje plavanje zelo dober. Vem, da lahko popoldan plavam še hitreje in v finalu pričakujem čim boljšo uvrstitev. Res je, da nisem tako hitra kot ostale tekmice, danes na vmesnem izidu na 400 m prosto s 4:07 dosegla tudi tam svoj osebni rekord, ampak vseeno mislim, da sem konkurenčna in v finalu je vse mogoče," pravi Odrova in dodaja, da je popoldan lahko vsaj dve sekundi hitrejša.

"Glede na to, da je bil to moj drugi resen nastop na 800 m prosto, moram priznati, da sem imela veliko tremo, saj na veliki tekmi te discipline še nisem plavala, sem zadovoljna. Nisem šla še povsem na polno in upam, da bo v finalu še boljše. Danes sem se malo orientirala na van Rouwendaalovo in prišla v cilj kot druga," je po tekmi menila Klinarjeva.

Solidni tudi dolgoprogašici

Solidno sta nastopili tudi ostali dolgoprogašici. Špela Bohinj je bila z 8:26,58 enajsta, do finala ji je manjkalo 26 stotink sekunde, Gaja Natlačen pa je bila z osebnim rekordom 8:27,38 dvanajsta. Obe sta dosegli svoje najboljše uvrstitve na tovrstnih tekmovanjih. "Vseeno z osebnim rekordom čisto zadovoljna nisem, saj vem, da sem lahko precej boljša," pa je nastopu dodala Natlačnova. Na 800 m prosto so bile v ospredju sicer prve tri favoritinje Madžarka Bolgarka Kapas, Britanka Jazmin Karlin in Nizozemka Sharon van Rouwendaal, a razlike so majhne.

V polfinalu tudi Vozlova

Med dekleti se je v polfinale s 30,89, kar je vsega osem stotink slabše od njenega osebnega in državnega rekorda, prebila Tjaša Vozel kot 14. na 50 m prsno. "Sama nisem pričakovala, da bom zjutraj plavala podobno kot ob državnem rekordu v Dohi. Imela sem še nekaj težav z obratom, a načeloma je bilo plavanje dobro in popoldan grem na državni rekord," je ocenila Vozlova.

Mladinka Ljubljane Tara Vovk je ob prvencu v isti disciplini osvojila 26. mesto z izidom 31,82. "To je moj prvi nastop, zato sem zadovoljna. Res sem bila zelo nervozna in res je, da zjutraj težko plavam, a vseeno je bilo podobno kot v Gradcu, kjer sem letos plavala osebni rekord," je po tekmi dejala mlada Ljubljančanka, letos udeleženka evropskih iger junija v Bakuju.

Mariborčan Martin Bau je s 4:43,62 dosegel nov slovenski rekord na 400 m prosto. Svoj osebni in državni rekord z lanskega decembrskega svetovnega prvenstva v Dohi je popravil za 59 stotink sekunde in zasedel deveto mesto, s čimer je prva rezerva popoldanskega finala. "Pripravljam se na dve tekmovanji. Ta teden imam evropsko prvenstvo, prihodnji teden 50-metrsko tekmo v Mariboru, ob tem tukaj nastopam rahlo prehlajen in lahko sem zadovoljen, da sem ob vsem tem popravil državni rekord.

Zaradi devetega mesta nisem razočaran, seveda pa je malo grenkega priokusa, a moj prvi izid je bil dober izid, saj je bil finale težko dosegljiv. Ob tem sem prvič nastopil v nosilni skupini, kar je nova izkušnja in lahko sem zadovoljen," je po uspešnem začetku povedal Bau.

Že v četrtek ga v Netanyji čaka tudi najdaljša razdalja, 1500 metrov: "Občutki v vodi so bili zelo dobri, dober je bil ritem in upam, da bom to jutri ponovil. Tudi v drugem nastopu si želim osebni rekord in tudi do državnega mi ne manjka več veliko."

Prvi slovenski polfinalist je Robert Žbogar

Prvi med Slovenci si je polfinale priplaval Radovljičan Robert Žbogar, ki je z najboljšim dosežkom v sezoni 52,05 kot zadnji iz jutranjega dela ujel popoldansko priložnost na 100 m delfin.

"Manj sem zadovoljen z občutki v vodi, kot s samim časom. Mislim, da sem lahko še nekaj hitrejši, čeprav se za to tekmo nismo 100-odstotno pripravili, ker si želim dober izid tudi teden dni kasneje v Mariboru," je povedal prvi Slovenec, ki je nastopil na tukajšnjem EP, v četrtek pa se bo predstavil še na 100 m hrbtno.

Katinka Hosszu začela s svetovnim rekordom

Madžarska plavalka Katinka Hosszu je nastope na evropskem prvenstvu v izraelski Netanyji začela s svetovnim rekordom. Že v jutranjih kvalifikacijah na 400 m mešano je s 4:19,46 za štiri desetinke sekunde izboljšala rekord Španke Mireie Belmonte Garcia, dosežen pred letom dni na EP v Dohi.

Ne spreglejte