Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Damir Dugonjić

Petek, 4. 12. 2015, 17.20

8 let

Dugonjić v finalu na 100 m prsno, padla dva svetovna rekorda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Plavalec Damir Dugonjić, novopečeni evropski prvak na 50 m prsno, si je v petek popoldan na prvenstvu Stare celine v izraelski Netanyi priplaval še finale na 100 m prsno.

Po izidih sta izstopala Britanec Adam Peaty s časom 56,84 in Nemec Marco Koch, prvak na 200 m prsno, z dosežkom 57,02. Tretje mesto je s 57,47 osvojil Litovec Gledrius Titenis, ki pa je bil s 57,08 izredno hiter v kvalifikacijah.

Edini dvometraš v slovenski izbrani vrsti je v prvi polfinalni skupini, kjer je slavil Titenis, osvojil drugo mesto. Vnovič se mu je popolnoma ponesrečil eden od obratov in prihod v cilj, kjer ima še velike rezerve za finale. Tudi plavanje samo se skozi sredino tekme ni zdelo povsem 100-odstotno.

"Začetek je bil boljši kot zjutraj, kar sem pričakoval, tretjih 25 metrov pa je bilo preslabih. Ne vem, ali sem spustil namerno, saj sem videl, da se mi ne bo izšlo v obrat, zato sem podaljšal zavesljaj, kar pa se mi v finalu ne sme zgoditi. Iz tega se bom tudi nekaj naučil. Sicer pa sem mislil, da smo vsi hitrejši, a vesel sem, da sem v finalu," je po prihodu iz vode pripovedoval Damir Dugonjić.

Za finale pa dodaja: "Moram začeti hitreje in potem se moram boriti do konca. Trije ali pa kar štirje tekmeci so res zelo dobro pripravljeni, jaz sem šesti in v soboto nimam kaj izgubiti. Mislim, da imam tudi jaz rezerve, zato se veselim nastopa v finalu."

V soboto bo v predtekmovanju nastopila še peterica plavalcev. Robert Žbogar bo plaval na 50 m delfin, Martin Bau na 100 m prosto, Gaja Natlačen na 200 m prosto, Nastja Govejšek na 100 m delfin in Anja Klinar na 200 m mešano.

Padel ženski svetovni rekord na 100 metrov mešano in moški na 1500 m prosto

V popoldanskem programu je del slovenske ekipe v tekmi na 1500 m prsno navijal tudi za Srba Vuka Čelika, ki že leta trenira v Kranju pri trenerju Zvezde Igorju Veličkoviču. Čelić je na koncu osvojil 8. mesto. Tekmo pa je zaznamoval Italijan Gregorio Paltrinieri, kije razdaljo zmogel v 14:08,06 minute in za 2,04 sekunde izboljšal rekord slovitega Avstralca Granta Hacketta iz davnega leta 2001.

Potem, ko je v četrtek Eyglo Osk Gustafsdottir z bronom na 100 m hrbtno osvojila prvo medaljo v zgodovini EP za Islandijo, Matteo Rivolta pa si je okrog vratu nadel novo medaljo, ko je bil drugi na 100 m delfin, je prvenstvo z novimi junaki v mednarodnem smislu postreglo tudi v petek.

Tretjo zlato medaljo po uspehih na 100 m hrbtno in 400 m mešano si je okrog vratu nadela madžarska zvezdnica Katinka Hosszu, Gustafsdottirjeva pa je bila še drugič bronasta. Po le kratkem premoru je nato Hosszujeva s svetovnim rekordom 56,67 zmagala še na 100 m mešano. Madžar Laszlo Cseh je v četrtek z zmago na 100 m delfin proslavil 30. rojstni dan, danes je bil z evropskim rekordom 1:51,36 nepremagljiv še na 200 m mešano.

Švedinja Sarah Sjoström je v Izraelu naslovu na 50 m delfin dodala še zlato na 100 m prosto. Nemčiji je novo zlato na 200 m delfin priplavala Franziska Hentke. Štirikratni zaporedni prvak na 200 m hrbtno, Poljak Radoslaw Kawecki, je po letu 2011 vnovič prvak tudi na 100-metrski razdalji. Na 50 m prosto je slavil Rus Jevgenij Sedov, v ženski štafeti 4 x 50 m prosto pa so se zlata veselile Italijanke.

Ne spreglejte